Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-04-2007, 11:22 AM   #1
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Default Re: Pomoc oko instalacije zvuka u restoranu

Recimo da je visina plafona, posto kazes da ce biti spusteni plafon, 2.5m.
Neka je visina usiju slusalaca 1m i recimo da imas zvucnike koji imaju ugao pokrivanja (na 2 kHz) 100 stepeni.

Rastojanje izmedju zvucnika bi bilo nesto manje od 3m i trebalo bi ti 13 zvucnika da bi u varijacije nivoa zvuka u prostoriji bile manje od 1.5dB, a zvucnike bi trebao rasporediti ovako:

Ovo je teorijski, u zavisnosti od udaljenosti zvucnika od usiju slusalaca, ugla pokrivanja zvucnika, kao i odabira rasoreda zvucnika, moze se uticati na varijaciju nivoa zvuka u prostoriji i na broj zvucnika.

Ako znas reci koja ce biti razdaljina zvucnika od uha slusaoca i koliku varijaciju nivoa zvuka zelis u prostoriji, kao i oblik prostorije ukoliko nije kvadrat u osnovici.
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2007, 09:45 AM   #2
sadux
Member

sadux's Avatar

Evo javljam se posle malo duzeg vremena od kada sam i pokrenuo temu..Doslo je na red i ovo oko zvucnika da se radi pa da Vam kazem sta planiram da uradim i da li je dobro varijanta..

Planiram sve zvucnike da ugradjujem u plafon,i svaka druga kombinacija ispada iz varijante (uglovi,dvosistemci,drzaci etc..), znaci u pitanju su "auto" zvucnici,sesnaestice,trosistemci koje planiram da stavim..

Muci me sad sto ne znam koje pojacalo tu dolazi u obzir..Neki mi preporucuju auto pojacalo zbog izlaza,a neki obicno pojacalo ali da pri tom moram koristiti skretnice kako bih rasteretio izlaz na pojacalu (8 oma jedan recimo)..
Planirano je da bude oko 10 tih zvucnika lepo rasporedjenih po plafonu..

Kako bi to trebalo da radi,i koje pojacalo bi najbolje bilo da uzmem?
Jel ima neko iskustva sa tim skretnicama?

hvala.

sadux
sadux is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2007, 10:53 PM   #3
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Ja mogu da ti kazem sta sam imao u kolima: dva pojacala, na jednom cetiri zvucnika, na drugom dva trosistemska zvucnika(koji su imali svoje skretnice) i aktivan woofer. Iz CD-a mi je isao kabl (cincevi) koji sam prostim adapterima podelio i spojio na sva tri pojacala. Ako ti ovo nesto pomaze...super. Mozda neko ima bolje resenje
Old 08-08-2007, 04:20 PM   #4
sadux
Member

sadux's Avatar

Neki ljudi mi predlazu da uzmem obicno pojacalo,ne auto,i da kupim skretnice kako bih rasteretio izlaze..Znaci treba da radi 10 zvicnika,trosistemca na pojacalu od recimo 4 izlaza..
E sad,skretnice rade taj posao i ne opterecuju pojacalo..Znaci da prakticno mozes ako imas skretnice da stavis 5 zvucnika na jedan izlaz na pojacalu i da bude ok..
sadux is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2007, 07:06 PM   #5
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by sadux View Post
Neki ljudi mi predlazu da uzmem obicno pojacalo,ne auto,i da kupim skretnice kako bih rasteretio izlaze..Znaci treba da radi 10 zvicnika,trosistemca na pojacalu od recimo 4 izlaza..
E sad,skretnice rade taj posao i ne opterecuju pojacalo..Znaci da prakticno mozes ako imas skretnice da stavis 5 zvucnika na jedan izlaz na pojacalu i da bude ok..

Imas visekanalna pojacala za takve situacije. Tipa 4 x ??W ili 8 x ??W..
Mogu i redno da se vezuju za vise komada.
Ili mala digitalna pojacala koja se stavljaju u plafon pored zvucnika. Zavisi od konfiguracije. Bolje je 1 pojacalo (ili 2) sa vise izlaza..
Nije akcija da trpas puno zvucnika na jedno stereo pojacalo..

Ne znam koliko ces ih lako tu naci, pogledacu tacno koje firme to rade.
Ja sam skoro instalirao 8 zvucnika u jednoj velikoj dnevnoj sobi (plus sub woofer) i 3 x 2 zv u spavacim sobama i svi imaju amps u spustenom plafonu

pozz
DaBear is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules