Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-02-2007, 11:20 PM   #1
-neshapesha-
Member

-neshapesha-'s Avatar

Default je li moguce poboljsati kvalitet-bitrate-nekog wav fajla?

Nisam ni cheshljo nesto po forumu posto ne verujem da je iko postavio ovako glupo pitanje.U pitanju je ,normalno, shtrokava sobna "produkcija" , mada ne verujem da je moguce chujno poboljsati kvalitet ni u studiju.
Smaram opet normalno sa nekom svojom resmom , posto nemam miXer i nisam jos uvek ni pipnuo neki deo studijske opreme,pa da bar imam nesto u vezi toga da pitam... ali nadam se da cu je pipati od oktobra .
Koristio sam taj neki drum sample losijeg kvaliteta(32 kbps - ne zvuchi bas tol'ko lose kol'ko izgleda) da napravim neki ritam i sad cela pesma ispashta zbog tog shtrokavog sempla zato sto zvuci cela kao da je priblizno istog kvaliteta ,a da ne bi doslo do clippinga moram smanjiti master do neodgovarajuceg nivoa,a ako smanjim ritam onda je,normalno,on dosta tishi u odnosu na ostale zvuke. Ako mu dodam malo visih frekvencija ,posto mu,normalno, to treba , opet se javlja kliping chak iako je smanjem nivo sempla previse u odnosu na druge zvuke.Plus da ne pricham na one zvuke pucketanja koji se javljaju kad se tako neki losiji sample isecka,ali to sam delimicno reshio nekim podeshavanjima u slicer-u i uz pomoc svetog Compressor-a.

pc
meni je sve normalno
-neshapesha- is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2007, 11:36 PM   #2
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

Default Re: je li moguce poboljsati kvalitet-bitrate-nekog wav fajla?

ma , promeni ceo drum set , ja sam se pre par godina isto bakcao sa tim , najmanje muke ces imati

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2007, 11:43 PM   #3
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Pricas o mp3-ju?! :o

Ili sam te pogresno razumeo?

Jos uvek nisi nista konkretno pitao na sta bi bilo ko od nas mogao da ti da odgovor. Takodje, nisi nista konkretno ni objasnio, jer "tise" i "glasnije" u tvojoj interpretaciji, ne daje nikakvu konkretnu odrednicu. Moras da prvo definises sta ti prvo smeta. Ako koristis mp3, onda ne vredi uopste da pricamo, ako je to wav fajl na 32 khz ("kbps" se uglavnom pominje u kontekstu mp3 kvaliteta tipa "128, 96, 64 pa 32") sampling rate-a, onda vec ima malo vise smisla, ali ne preterano, posto i dalje, taj sempl ne mozes poboljsati u zvucnom smislu, samo deklarativno (da ga napravis da pise da ima 44,1 , ali ce i dalje zvucati isto).

Ajde malo izdefinisi sta ne znas, pa pitaj opet.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2007, 11:45 PM   #4
-neshapesha-
Member

-neshapesha-'s Avatar

treba mi bas taj sample , ima zvuke koji mi se svidjaju ,a i dosta sam radio oko ritma, ima dosta patterna-a. Ne mogu sve to shto sam uradio sa ovim ,isto da uradim i sa drugim semplom.
nista onda
Old 03-02-2007, 11:49 PM   #5
-neshapesha-
Member

-neshapesha-'s Avatar

normalno , sve ja znam to shto si napisao.Pa ne znam , u winampu kad ga pustim pishe 32 kbps 44khz
Old 03-02-2007, 11:50 PM   #6
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

PA koja mu je extenzija?

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2007, 12:14 AM   #7
-neshapesha-
Member

-neshapesha-'s Avatar

wave file bre
Old 04-02-2007, 02:24 AM   #8
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Sto se tice bitrate-a, tu nista neces uraditi ali ubaci taj sempl u WaveLab ili SoundForge pa sredi malo te pikove i jos stosta (igraj se malo) pa ces mozda dobiti nesto sa cim ces moci raditi. Inace najbolje je da nadjes neke normalne semplove i da to odradis ponovo, ako hoces da to lici na nesto.

Pozz
Old 07-02-2007, 04:19 PM   #9
yechmeny
Junior Member

yechmeny's Avatar

Digitalni audio je konkretan u vremenu, i kvalitet mu se nikako ne moze poboljshati povecavanjem bitrate-a. Mogu se interpolacijom napakovati dodatni odbirci, tj. semplovi, ali se apsolutno nishta ne dobija. I tu dolazimo do tvog pitanja, na koje odgovor glasi. Nemoguce je poboljshati kvalitet wava, i pored povecavanja bitrate-a. Igranje u Wavelab-u donekle ima smisla, mada vrlo malo. Vrati se brate na pochetak, nadji neki bolji sempl, i zivi rok en rol!!!
yechmeny is offline   Reply With Quote
Old 16-02-2007, 03:04 AM   #10
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Quote:
Originally Posted by talented drummer
Nisam ni cheshljo nesto po forumu posto ne verujem da je iko postavio ovako glupo pitanje.U pitanju je ,normalno, shtrokava sobna "produkcija" , mada ne verujem da je moguce chujno poboljsati kvalitet ni u studiju.
Smaram opet normalno sa nekom svojom resmom , posto nemam miXer i nisam jos uvek ni pipnuo neki deo studijske opreme,pa da bar imam nesto u vezi toga da pitam... ali nadam se da cu je pipati od oktobra .
Koristio sam taj neki drum sample losijeg kvaliteta(32 kbps - ne zvuchi bas tol'ko lose kol'ko izgleda) da napravim neki ritam i sad cela pesma ispashta zbog tog shtrokavog sempla zato sto zvuci cela kao da je priblizno istog kvaliteta ,a da ne bi doslo do clippinga moram smanjiti master do neodgovarajuceg nivoa,a ako smanjim ritam onda je,normalno,on dosta tishi u odnosu na ostale zvuke. Ako mu dodam malo visih frekvencija ,posto mu,normalno, to treba , opet se javlja kliping chak iako je smanjem nivo sempla previse u odnosu na druge zvuke.Plus da ne pricham na one zvuke pucketanja koji se javljaju kad se tako neki losiji sample isecka,ali to sam delimicno reshio nekim podeshavanjima u slicer-u i uz pomoc svetog Compressor-a.

pc
meni je sve normalno
mene zivo interesuje kako si resio pucketanje uz pomoc kompresora?
kVu is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules