|
Dragan Ivanović Bas Maister, Studijski muzičar, aran?er, producent (saradjivao sa Vasil. H Bendom, Mangus, Van Gogh, Ceca, ...trenutno saradjuje sa Bala?evićem, Rambom, Sergejom Ćetkovićem i Strip...snimao bas Nevernim Bebama, Zdravku Čoliću, Van Goghu, Ceci, Regini, Vladi Georgiev, trenutno aktivan i kao DJ (projekat bassystem predstavlja perc.elemente) |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#91 |
Pro Member
|
![]()
Inače interesantno mi je kad neko ka?e kako je techno muzika (u bilo kom obliku i pod?anru) repetativna i dosadna. A ?ta su onda AC-DC? Ili vi?e od 50 posto dela J.S.Bach-a i nekih drugih kompozitora klasične muzike? Mo?da malo off topic.
Razgovor je nezgodan jer u startu se ne zna ?ta za koga predstavlja muzika. To kako ljudi do?ivljavaju muziku i kakav smisao i svrhu ima za njih se često drastično razlikuje, i meni je potpuno jasno da ono ?ta je muzika za mene verovatno nema mnogo veze sa time ?ta je muzika za 90 posto ljudi koji (eto na primer kad je stalno pominjemo) slu?aju Goa-u. Jasno je da po parametrima koje ima Bassystem Goa zaista tehnički mo?e da bude besmislena i da on mo?e imati jake i jasno vidljive argumente za to, a da opet ona bude savr?eno u redu za nekog u čijem individualnom univerzumu većina njegovih parametara o procenjivanju muzike nema snagu. Konačno, estetika ru?nog u muzici je normalna stvar, pa (sad se ograđujem jer ne poznajem Goa estetiku) bubanj koji zvuči odvratno nekome van toga mo?da izgleda lepo nekome ko je u tome. Recimo meni je trebalo vremena da prihvatim Grunge estetiku kad se stil svojevremeno pojavio i nikad to nisam sasvim uradio. Neke elemente zvuka sam prihvatio ali neke nisam i dan danas kad slu?am ne?to iz tog vremena meni jednostavno zvuči glupo i ru?no. Takođe je često (primećujem) kamen spoticanja oko muzike koja glavnu te?inu stavlja na psiholo?ki uticaj na pojedinca a ne na sadr?aj. Pretpostavljam da je po svojoj su?tini trance najbli?i plemenskim bubnjevima koji dovode neku ekipu oko logorske vatre nagutanu haluciogenim biljkama dodatno u "to" stanje, a najdalje od kompleksnosti klasične muzike i oslanjanja na melodiju i layer-e iste i ritam u trećem planu. Pa onda umeju ljudi koji su bliće ovom drugom, i znači im melodija i harmonija, kao i to da se "ne?to" de?ava zamerati to ?to zameraju muzici koja je hipnotička i li?ena određenih pattern-a na koje su oni navikli.
#92 |
Banned
|
![]()
lesha, techno je defnitivno srodan sa house-om.Kako možeš reći da je house druga priča?
Nego, moram sad da se ogradim, razmislio sam i odlučio da povučem slaganje sa tim "da elektronika uopšte nije muzika", to je malo previše isključivo i prebrzo zaključeno...ali da ima neke krupne muzičke vrijednosti, to mi je i dalje po malo sumljivo.Odmah da kažem, ja isti često slušam, a i pravim takvu muziku, izmedju ostalog... a bassy, ja govorim o nekim kultnim i revolucionarnim muzičkim "izumima".Naravno, da postoje ideje i usavršavanje, to sam i ja rekao, ali, reci mi, šta to može da se poredi sa pojavom distorzirane gitare ili wah-wah-a?Šta to može da se poredi sa sviranjem Bootsy Collinsa i njegovim forama i bojama basa?Šta to može da stane rame uz rame se vokalima i gitarama Rogera Troutmana?Mislim u nekom sasvim INOVATIVNOM smislu, to su bile stvari koje su bilo potpuno nove i do tada ne vidjene.Takodje, sjeti se samo šta je bio James Brown koji je počeo da djuska i da se oblači "ludački" u to vrijeme.Šta je to bilo za jazz scenu na kojoj su muzičari svirali u kravatama i odjelima.Da ne pominjem koji je sub-kulturni uticaj napravio r-n-r sa razbijanjem konzervativnosti i uštogljenih šansonjera itd.Šta je bio Elvis?Šta je bio Dark Side of The Moon od Flojda?Bitlsi?Hipi pokret?Sve su to neke stvari koje su već izlizane, a nekad su bile revolucionarne i sasvim nove.Ja bih sad najradije, opet stavio kravatu, zakopčao se do grla i od početka, kontaš šta hoću da kažem?Zato uvijek skidam kapu i patike:=) Claptonu, čovjek obuče sako i SVIRA!Evo baš sam radio onu kompozicju pod uticajme Ravelovog Bolera...Šta je bio Bolero za tadašnju klasiku?Ponekad volim iz šale da kažem da je baš Ravel sa Bolerom začeo fazon koji se kasnije pojavljuje u elektronici, dakle, meditativno ponavljanje iste teme, što za klasiku baš i nije svojstveno...a takodje sam čuo da je isti Bolero nastao iz opklade... Znači, moja poenta je da se stvarno dugo nije pojavilo nešto sasvim NOVO, naravno što se tiče studija, snimanja i produkcije desile su se ogromne i revolucionarne promjene sa pojavom digitalije i softvera, ali niko ipak nije uspio do sad da sa tim stvori nešto šokantno i sasvim inovativno u samom muzičkom smislu, već se sve opet svodi na neka "oponašanja" i "modernizovanja" starog zvuka, zar ne? |
![]() |
![]() |
#93 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
naravno, Du?ane, u pravu si, ali za?to jedan isti čovjek ne bi mogao da u?iva i u nipnotičkim plemenskim bubnjevima kao i u kompleksnosti melodija i harmonija klasike?
I ?to ne bi o tome pričali: ?ta svako od nas do?ivljava i voli u muzici. Ja u?ivam na koncertima klasične muzike i jazza, ali i na nastupima nekih tehno grupa i DJ. Međutim, uvjek mi je bitno da su neki moji kriterijumi zadovljeni...volim da osjetim da ta grupa u?iva u tome ?to radi (a ne tezgari), voilm da čujem ne?to interesantno (a ne neinventivnu sto puta isto odsviranu muziku...recimo ovo ?to rade većina dana?njih bluzera...nemoj da se opet neku uvrijedi...) itd...naravno da svako ima svoje kriterijume, ali ?to o tome ne bi pričali, meni je to interesantno |
![]() |
![]() |
#94 | |
Banned
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
#95 | |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
ima dosta istine u tome ?to priča? i sla?em se sa osnovnom idejom...ali danas je te?ko i napraviti ne?to iole kvalitetno, a kamoli novo, u svijetu koji ?ivi od danas do sutra...danas se sve pravi da traje samo jednu sezonu, da bi sledeće to bacio i kupio novo...na?alost, ljudi kao da nemaju vi?e vremena da sjednu i razmi?ljaju o svom radu, nego samo ?tancuju kako bi opstali, jer ih tr?i?te tako uslovljava...a i ?ivot je postao udoban i zagarantovan, pa se ljudi i ne trude mnogo...nema se vi?e vremena razmi?ljati o nečem kompleksnom a i nema ni svrhe, kad uz dobru reklamu sve postaje dobra roba...niko vi?e nema vremena sjedati za klavirom mjesecima kao rahmanjinov... |
|
![]() |
![]() |
#96 | |
Vibrator
|
![]() Quote:
ljudi koji su duboko u elektronici to itekako dobro znaju. razlika je po meni ogromna. |
|
![]() |
![]() |
#97 | |
Banned
|
![]() Quote:
Last edited by cAAc; 17-11-2006 at 04:20 PM. |
|
![]() |
![]() |
#98 |
Banned
|
![]()
ljudi, meni je ovaj thread stvarno super, svasta ponesto korisno saznam o svemu sto se tice muzike od vaz ovdje...a lesha sto se tice house-a i techna-a, posle cemo da se obracunamo
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
lesho ako sam nesto zaboravio dopuni :] ili bilo ko :] |
|
![]() |
![]() |
#100 |
Vibrator
|
![]()
da se mi ne bi prepucavali, evo opet www.di.fm/edmguide/edmguide.html
|
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
"glupi"ASUS (i "pametni"Gigabyte) | milanCHE | Computer Hardware | 20 | 26-06-2009 12:01 AM |
Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? | boggy | Razno | 121 | 11-12-2008 09:36 PM |