Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Dragan Ivanović

Dragan Ivanović Bas Maister, Studijski muzičar, aran?er, producent (saradjivao sa Vasil. H Bendom, Mangus, Van Gogh, Ceca, ...trenutno saradjuje sa Bala?evićem, Rambom, Sergejom Ćetkovićem i Strip...snimao bas Nevernim Bebama, Zdravku Čoliću, Van Goghu, Ceci, Regini, Vladi Georgiev, trenutno aktivan i kao DJ (projekat bassystem predstavlja perc.elemente)

Thread Tools Display Modes
Old 17-11-2006, 02:06 PM   #91
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: "moderna muzika" i muzika za pare

Inače interesantno mi je kad neko ka?e kako je techno muzika (u bilo kom obliku i pod?anru) repetativna i dosadna. A ?ta su onda AC-DC? Ili vi?e od 50 posto dela J.S.Bach-a i nekih drugih kompozitora klasične muzike? Mo?da malo off topic.

Razgovor je nezgodan jer u startu se ne zna ?ta za koga predstavlja muzika. To kako ljudi do?ivljavaju muziku i kakav smisao i svrhu ima za njih se često drastično razlikuje, i meni je potpuno jasno da ono ?ta je muzika za mene verovatno nema mnogo veze sa time ?ta je muzika za 90 posto ljudi koji (eto na primer kad je stalno pominjemo) slu?aju Goa-u. Jasno je da po parametrima koje ima Bassystem Goa zaista tehnički mo?e da bude besmislena i da on mo?e imati jake i jasno vidljive argumente za to, a da opet ona bude savr?eno u redu za nekog u čijem individualnom univerzumu većina njegovih parametara o procenjivanju muzike nema snagu.
Konačno, estetika ru?nog u muzici je normalna stvar, pa (sad se ograđujem jer ne poznajem Goa estetiku) bubanj koji zvuči odvratno nekome van toga mo?da izgleda lepo nekome ko je u tome. Recimo meni je trebalo vremena da prihvatim Grunge estetiku kad se stil svojevremeno pojavio i nikad to nisam sasvim uradio. Neke elemente zvuka sam prihvatio ali neke nisam i dan danas kad slu?am ne?to iz tog vremena meni jednostavno zvuči glupo i ru?no.
Takođe je često (primećujem) kamen spoticanja oko muzike koja glavnu te?inu stavlja na psiholo?ki uticaj na pojedinca a ne na sadr?aj. Pretpostavljam da je po svojoj su?tini trance najbli?i plemenskim bubnjevima koji dovode neku ekipu oko logorske vatre nagutanu haluciogenim biljkama dodatno u "to" stanje, a najdalje od kompleksnosti klasične muzike i oslanjanja na melodiju i layer-e iste i ritam u trećem planu. Pa onda umeju ljudi koji su bliće ovom drugom, i znači im melodija i harmonija, kao i to da se "ne?to" de?ava zamerati to ?to zameraju muzici koja je hipnotička i li?ena određenih pattern-a na koje su oni navikli.
Dushan_S is offline  
Old 17-11-2006, 02:25 PM   #92
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

lesha, techno je defnitivno srodan sa house-om.Kako možeš reći da je house druga priča?

Nego, moram sad da se ogradim, razmislio sam i odlučio da povučem slaganje sa tim "da elektronika uopšte nije muzika", to je malo previše isključivo i prebrzo zaključeno...ali da ima neke krupne muzičke vrijednosti, to mi je i dalje po malo sumljivo.Odmah da kažem, ja isti često slušam, a i pravim takvu muziku, izmedju ostalog...

a bassy, ja govorim o nekim kultnim i revolucionarnim muzičkim "izumima".Naravno, da postoje ideje i usavršavanje, to sam i ja rekao, ali, reci mi, šta to može da se poredi sa pojavom distorzirane gitare ili wah-wah-a?Šta to može da se poredi sa sviranjem Bootsy Collinsa i njegovim forama i bojama basa?Šta to može da stane rame uz rame se vokalima i gitarama Rogera Troutmana?Mislim u nekom sasvim INOVATIVNOM smislu, to su bile stvari koje su bilo potpuno nove i do tada ne vidjene.Takodje, sjeti se samo šta je bio James Brown koji je počeo da djuska i da se oblači "ludački" u to vrijeme.Šta je to bilo za jazz scenu na kojoj su muzičari svirali u kravatama i odjelima.Da ne pominjem koji je sub-kulturni uticaj napravio r-n-r sa razbijanjem konzervativnosti i uštogljenih šansonjera itd.Šta je bio Elvis?Šta je bio Dark Side of The Moon od Flojda?Bitlsi?Hipi pokret?Sve su to neke stvari koje su već izlizane, a nekad su bile revolucionarne i sasvim nove.Ja bih sad najradije, opet stavio kravatu, zakopčao se do grla i od početka, kontaš šta hoću da kažem?Zato uvijek skidam kapu i patike:=) Claptonu, čovjek obuče sako i SVIRA!Evo baš sam radio onu kompozicju pod uticajme Ravelovog Bolera...Šta je bio Bolero za tadašnju klasiku?Ponekad volim iz šale da kažem da je baš Ravel sa Bolerom začeo fazon koji se kasnije pojavljuje u elektronici, dakle, meditativno ponavljanje iste teme, što za klasiku baš i nije svojstveno...a takodje sam čuo da je isti Bolero nastao iz opklade...

Znači, moja poenta je da se stvarno dugo nije pojavilo nešto sasvim NOVO, naravno što se tiče studija, snimanja i produkcije desile su se ogromne i revolucionarne promjene sa pojavom digitalije i softvera, ali niko ipak nije uspio do sad da sa tim stvori nešto šokantno i sasvim inovativno u samom muzičkom smislu, već se sve opet svodi na neka "oponašanja" i "modernizovanja" starog zvuka, zar ne?
balthazaar is offline  
Old 17-11-2006, 02:31 PM   #93
bassystem
Stara Rumski Elita 2003.

bassystem's Avatar

naravno, Du?ane, u pravu si, ali za?to jedan isti čovjek ne bi mogao da u?iva i u nipnotičkim plemenskim bubnjevima kao i u kompleksnosti melodija i harmonija klasike?

I ?to ne bi o tome pričali: ?ta svako od nas do?ivljava i voli u muzici. Ja u?ivam na koncertima klasične muzike i jazza, ali i na nastupima nekih tehno grupa i DJ. Međutim, uvjek mi je bitno da su neki moji kriterijumi zadovljeni...volim da osjetim da ta grupa u?iva u tome ?to radi (a ne tezgari), voilm da čujem ne?to interesantno (a ne neinventivnu sto puta isto odsviranu muziku...recimo ovo ?to rade većina dana?njih bluzera...nemoj da se opet neku uvrijedi...) itd...naravno da svako ima svoje kriterijume, ali ?to o tome ne bi pričali, meni je to interesantno
bassystem is offline  
Old 17-11-2006, 02:37 PM   #94
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Takođe je često (primećujem) kamen spoticanja oko muzike koja glavnu težinu stavlja na psihološki uticaj na pojedinca a ne na sadržaj. Pretpostavljam da je po svojoj suštini trance najbliži plemenskim bubnjevima koji dovode neku ekipu oko logorske vatre nagutanu haluciogenim biljkama dodatno u "to" stanje, a najdalje od kompleksnosti klasične muzike i oslanjanja na melodiju i layer-e iste i ritam u trećem planu. Pa onda umeju ljudi koji su bliće ovom drugom, i znači im melodija i harmonija, kao i to da se "nešto" dešava zamerati to što zameraju muzici koja je hipnotička i lišena određenih pattern-a na koje su oni navikli.
ritam je jedno, melodija je drugo, harmonija je treće...zajedno čine muziku...bez ritma ne bi bilo melodije, jer bi imali samo jednu dugu harmoniju koja se ne prekida, a to ne bi bila muzika... sa druge strane, ritam moze da posotji bez melodije i harmonije, ali to je onda samo ritam, ali ne i muzika.Dakle ritam ima odedjeno prvenstvo, ali jednio u formuli ritam+melodija+harmonija čini nešto što nazivamo muzika...
balthazaar is offline  
Old 17-11-2006, 02:48 PM   #95
bassystem
Stara Rumski Elita 2003.

bassystem's Avatar

Quote:
Originally Posted by balthazaar
Znači, moja poenta je da se stvarno dugo nije pojavilo ne?to sasvim NOVO, naravno ?to se tiče studija, snimanja i produkcije desile su se ogromne i revolucionarne promjene sa pojavom digitalije i softvera, ali niko ipak nije uspio do sad da sa tim stvori ne?to ?okantno i sasvim inovativno u samom muzičkom smislu, već se sve opet svodi na neka "opona?anja" i "modernizovanja" starog zvuka, zar ne?

ima dosta istine u tome ?to priča? i sla?em se sa osnovnom idejom...ali danas je te?ko i napraviti ne?to iole kvalitetno, a kamoli novo, u svijetu koji ?ivi od danas do sutra...danas se sve pravi da traje samo jednu sezonu, da bi sledeće to bacio i kupio novo...na?alost, ljudi kao da nemaju vi?e vremena da sjednu i razmi?ljaju o svom radu, nego samo ?tancuju kako bi opstali, jer ih tr?i?te tako uslovljava...a i ?ivot je postao udoban i zagarantovan, pa se ljudi i ne trude mnogo...nema se vi?e vremena razmi?ljati o nečem kompleksnom a i nema ni svrhe, kad uz dobru reklamu sve postaje dobra roba...niko vi?e nema vremena sjedati za klavirom mjesecima kao rahmanjinov...
bassystem is offline  
Old 17-11-2006, 03:00 PM   #96
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Quote:
Originally Posted by balthazaar
lesha, techno je defnitivno srodan sa house-om.Kako možeš reći da je house druga priča?
zato sto imaju drugacije korene.
ljudi koji su duboko u elektronici to itekako dobro znaju. razlika je po meni ogromna.
lesha is offline  
Old 17-11-2006, 04:05 PM   #97
cAAc
Banned

Quote:
Originally Posted by lesha
ljudi koji su duboko u elektronici to itekako dobro znaju. razlika je po meni ogromna.
House muzika devedesetih i danas su nebo i zemlja .I to je jedan lep primer kako je jedan pravac od andergraund zvuka dosao do totalne komercijalizacije .Nije ni nepoznata da su zbog komercijalnih potreba nastali i novi muzicki pravci .Padanjem posecenosti klubova po Londonu gde je ljudima (najvise se ovo odnosi na devojke) dosadilo da slusaju BreakBeat i DnB(i sam dnb je imao krizu jedan period kad su bukvalno pocinjali svi izvodjaci da lice jedan na drugog ) dosli su do kompromisnog resenja iz kog se stvorio garazni zvuk ,trenutno najpopularniji zvuk .Iz ovog mozemo da izvucemo bar grubu definicju moderne muzike ,klubska i kafanska (mada se dosta puta ne razlikuju).Takodje vec kad pominjemo korene tu su i neizbezni Winston Brothers ciji se AMEN break (http://www.youtube.com/watch?v=sj0vfU0vFSs) danas koristi u Jungle muzici ,a i u mnogim drugim dnb varijacijama(i ja ga licno koristim).Takodje bih pricao i o SKRECHU ,mnogim ljudima nejasna pojava ,meni genijalna .I postoje mnogi ljudi koji gramofon smatraju instrumentom ,a neki su dosli dotle da cak imaju i note za gramofon .Mnogo cete vise saznati ako odgledate dokumentarni film Scratch (verujem da bi mnogi promenili misljenje o hiphop zvuku i da bi prestali da ga povezuju sa Paf Dedijem ili kako god) .Isto jedna od preporuka je i Qbert-ov animirani film WaveTwistaz .

Last edited by cAAc; 17-11-2006 at 04:20 PM.
cAAc is offline  
Old 17-11-2006, 06:46 PM   #98
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

ljudi, meni je ovaj thread stvarno super, svasta ponesto korisno saznam o svemu sto se tice muzike od vaz ovdje...a lesha sto se tice house-a i techna-a, posle cemo da se obracunamo sad nemam vremena...
balthazaar is offline  
Old 17-11-2006, 11:58 PM   #99
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

Quote:
Originally Posted by lesha
znaci da rezimiramo ako se slazes samnom lesho , tehno jeste NASTAO iz haus-a ali je bio MNOGO sintetizovan u odnosu na house koji je ipak imao neku melodiju razlika tada je bila minorna malo jaca 909-ka dublja 303-ka brzi beat , onda se 92-e godine menja sve izlaskom waveform transmission 1 by jeff mills gde je konacno poprimio svoj oblik (distorziran,brz,mracan,industrial i sl.) pa se acid konacno izdvaja kao zaseban zvuk tj pravac (hardfloor su najpoznatiji po rabljenju 303-ke pa stay up forever ekipa liberator ekipa) 97-e nakon tisine sa acid tripom ponovo dolazi do ekspanzije 303-ke za koji je zasluzan Chris Liberator i nastaje Acid-Techno, znaci klasicno 303 rokanje sa hard technom i njegovom kontrukcijom aranzmana i sl. pronadjite negde izdanje routmaster 18 lawrie immersion & dirt bag - acid techno, da se vratim sad na techno znaci od neke 94-e pa do neke 98-e uglavnom se razvijaju novi pravci tehna pod uticajem waveform-a 1 i 3 , "inteligent",hard,minimal,tribal koji kasnije prerastaju u schranz ako to tako moze da se nazove tehnom (meni to lici na gabba koji je usporen na 145/150) pa cak i funky tehno pod uticajem pesme late night sa waveform 3-ke(i starim detroitom tj prvim talasom) , naravno ne smem da zaboravim ni ritchie hawtina dok nije poceo da se bavi budalastinama sa novim talasom minimala (d9:closer2edit i sta vec) znaci do 2000. godine je stvarno bio ok posle nula samog sebe reciklira...

lesho ako sam nesto zaboravio dopuni :] ili bilo ko :]

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline  
Old 18-11-2006, 12:38 AM   #100
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

da se mi ne bi prepucavali, evo opet www.di.fm/edmguide/edmguide.html
lesha is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules