|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Ja racunam na malo dugorocnija ulaganja a naveo sam lovu koju bih mogao obezbjediti u skorije vrijeme. Znaci zapoceti nesto dobro i nastaviti ulagati i siriti. Stvari su takve da me zanima i studijski rad jednako kao i autorski tako da bi mi najlakse i najproduktivnije bilo raditi u svom studiju i na kraju (koliko se moze) dobiti nesto da vrijedi, da mogu zavrsiti posao. Zar je to bas toliko tesko ostvariti?
![]()
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
High-End oprema se pravi sa zeljom da se izbegnu kompromisi. Recimo, lupam, ako neko dokazano na blind testu cuje razliku izmedju bakarne i zlatne zice, ... eto... stavice se zlatna zica (cena nije problem!)... samo navodim primer... potpuno nevezan za neku realnost. To posle kosta papreno, itd. Realno je u pitanju i stabilnost rada sprave, na raznim temperaturama, dugotrajnost, robusnost, dugovecnost, ponovljivost setup-a... znaci veoma skupe komponente... ne bi mi verovao kada bih ti rekao da odlican rotary switch za atenuator sa 24 polozaja i cetiri segmenta kosta vise od pojedinacnih cena polovine kompletnih sprava koje Behringer proizvodi... a ti to vidis samo kao "dugme" na high-end spravi! E s obzirom da ta skupa oprema ne moze lako da nadje kupca, jer mora i da je isplati, pojavljuju se i "jeftine" ponude na trzistu, koje funkcionisu slicno, najcesce rade, mnoge cak i vrlo uspesno, ali NISU high-end... Prema tome moguce je sve sastaviti od high-end sprava, samo treba da dodas nulu na cifru koju si predlozio i da je pomnozis sa N, gde je N "neki" broj. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
A zar nije bolje napraviti stvarno dobar atelje u kom ćeš u prijatnoj atmosferi bilježiti svoje ideje, a potom izabrati pravi studio (zavisno od faze u kojoj si) u kom ćeš svoje ideje u maksimalno kratkom vremenu pretvoriti u vrhunski zvuk?!
Hi-End studio ne može da živi ako nije komercijalan, tj. ako neće papreno naplaćivati svoje usluge i raditi punom parom! Varijanta, aj da sebi kupim Avalona da mi ljepše zvuči ideja, je malo... ![]()
![]() |
#4 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Svojevremeno sam za jednog naseg popularnog pevaca uradio jednu matricu, (balada) uglavnom, to jest potpuno od hardware sintova i semplera, koju sam narezao grubo smiksanu na disk, i prebacio na "vrhunski" PRO TOOLS sistem, jos uz to i nakacen na SSL AWS mixer. Pevac je otpevao, i par dana kasnije ja sam istu tu matricu kanal po kanal prebacio u moj verni LOGIC PRO na MAC, i narezao u svrhu finalnog remixa u wave 44.1 / 24 bita na istom tom "HI END" sistemu. Remixu sam prisustvovao, snimatelj je bio "od poverenja" iskusan, ALI NIKAKO NISMO MOGLI DA POSTIGNEMO SIRINU, CISTOTU I KVALITET DEMO MIXA NA KOJI JE PEVAC OTPEVAO, i zavrsilo se tako (mada me je bilo sramota samog pred sobom) da smo koristili demo (rough mix) matricu smiksanu na mom "bednom" Soundcraft Spirit mixeru, jer je bila BOLJA.... Opet neke vestice igraju kolo, zar ne? Pozdrav...
![]() |
![]() |
#5 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
.... koliko se puta to desilo meni ..... a boga mi i mnogim stranim zvezdama ..... Narocito kod pevanja , kad covek nikad ne moze da ponovi emociju koju je imao u momentu pevanja na sm58 ici kod aranzera kuci ...... i takvi vokali su neuporedivo bolji od onih snimanih cak i na vrhunskoj opremi ..... sto me dovodi do ( u nedogled ponavljane teme ) o snobizmu i hi end spravama ![]() Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
a sto si kupio avalon? da ga gledas, mogao sam i behringer da ti posaljem ![]() ajd pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
"Super analog" ulaze kao i "Vrhunsku dinamiku i ekvalizer"...mix je bio solidan, ne kazem, ali mu je falila sirina (i pored LEXICONA 960) prisutnost i cuveni "punch" koji je imao na mom bednom "ofrlje" mixu napravljenom u mojoj radnoj sobi na Soundcraft Spirit 24 - koji mi sluzi samo da cujem ono sto programiram, znaci shvatam ga krajnje neozbiljno...
![]() |
![]() |
#8 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
VIP Member
|
![]()
tacno...zato u velikim studijima kad se rade veliki projekti, stalno snimaju sve. Da slucajno ne propuste nesto.
Kod nas kad je bila Dido u glavnom studiju (kad su pisali pesme) , imali su mikrofon postavljen unutra i SVE su snimali na DAT...kad neko mrsi po gitari , pevusi ili sta vec. (Imali su 60 DAT-ova posle 7 dana!!!) A da ne pricam koliko je "rough mikseva" zavrsilo na ploci - nista novo. To je momenat koji se ne ponavlja. Kad se sve razvuce ponovo, da se miksa na tenane, u 90% slucajeva ispadne gore nego radni demo miks. A za high - end...ako nemas hi-end slusanje, onda je besmisleno kupovati skupe pre's i mikrofone itd...krene se skromnije, pa kad se zaradi (od muzike) onda se zameni za nesto bolje itd. Ja sam prvih 2 godine radio na Behringer Euro desku, NS10, REV 500, itd...I na tome sam uradio puno velikih mikseva za velika imena i bio na Billboard listi !! Znaci - ne bacati pare na pocetku!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ima tu i izvikanih stvari, ima i preterivanja... audio industrija je mozda jedina uvela "zvezde" medju inzenjerima-konstruktorima, idolopoklonstvo itd... ne kazem da je to nezasluzeno, samo jednostavno to nije nigde praksa u ostalim granama elektronike... jednostavno nikada vrhunski inzenjer iz Nortela nece postati zvezda, iako zbog njegovog rada MILIONI ljudi uspesno komuniciraju medjusobno, niti stavljati svoj potpis na Nortelove telefonske centrale, ili ne daj Boze ploce... zasto je tako... pa mislim da je jasno... Prema tome ima i preterivanja u high-endu, ali ako koristite samo svoje usi kao "merni instrument", onda se brzo razbiju iluzije, i to ne traje dugo... pozdrav bogi
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|