Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-10-2006, 10:45 PM   #31
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Default Re: Narodnjaci

Quote:
Originally Posted by zmaj
ne pricam ti ovo napamet,veoma dobro poznajem ovu tematiku...ali nije bitno...
Bitno je.

Pricas napamet i iznosis jako netacne podatke.

Knjigu u sake, pa ces da vidis koliko gresis

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 24-10-2006, 03:16 AM   #32
idekius
Mason

idekius's Avatar

Mozda je ovo pravo mesto da kazem da je izasao novi album grupe Zero 7 - The Garden, na koji je zaista O.K. obratiti paznju... Zanimljivo je da se momci iz grupe bave i produkcijom... produkcijom znatno duze nego sto Zero 7 postoji...
Evo malo vise o njima:
http://en.wikipedia.org/wiki/Zero_7

As dmo zemo dalje... gde smo ono stali? Seka Aleksic? Stoja?
Old 24-10-2006, 05:44 AM   #33
cevap
Member

cevap's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rocket Roll
Izvinite ako je ovo hijacking threada - ako nekoga ne bi mrzelo, da li bi u par reci mogao da mi kaze koje skale daju taj "orijentalni" zvuk?
Najcesce HIDJAZ i HIDJAZKAR (na nasim prostorima)
Old 24-10-2006, 01:58 PM   #34
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Quote:
Oggy,bez ikakve zle namere...na osnovu koje muzicke kulture se razvila vizantijska i odakle poticu instrumeti koji su se koristili u Vizantiji?Moguce je da ja ne znam,tj.da sam to pogresno skontao,pa te molim da mi razjasnis...jos jednom,bez ikakve zle namere...zanima me.
Oggy,ne odgovori mi...stvarno me zanima.evo,citao sam nesto o tome,ali me stvarno zanima tvoj odgovor...
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 24-10-2006, 02:38 PM   #35
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Sad vec imam utisak da se salis samnom...

Ako si pazljivo citao to sto si citao, jasno ti je da kada su glavni muzicki oblici toga doba : Psalmodija (vizantijska), himna, tropari, stihiri, kanoni, da kada sistem glasova obuhvata 4 autenticna (dorski, frigijski, lidijski i miksolidijski) i cetiri plagalna modusa (dodat prefix "hipo" ispred), onda tesko moze da se kaze da je to kultura "nastala pod uticajem" neke druge.
Ovo su sve autenticne forme i tekovine vizantijske kulture, a eventualno si mogao da pogresno dodjes do zakljucka, zato sto je vizantijska muzika, u jednoj fazi razvoja, PO UZORU na arpsku muziku preuzela ornamentiku u melodiji, ali pretpostavljam da ako smo dovde stigli znas da su ornamenti samo ukrasi, ne kostur, ne osnovna melodija.
U praksi, pa cak i teoretski je nemoguce da jedna kultura ne izvrsi uticaj na drugu, pogotovu, ako egzistiraju jedna do druge, ali je jedno kada iz jedne kulture nastane druga (poput "nase"), a drugo je kada dve savremene kulture (egzistirajuce u isto vreme) uticu posredno jedna na drugu.

Moguce je da sam nesto propustio, ali proslo je dosta vremena od tog ispita, pa mi ne zameri, te ako te zanima nesto stvarno relevantno i opsirnije, savetujem ti da uzmes neku dobru istoriju muzke poput Andreisa, pa procitaj o tome.
Meni je nadalje stvarno smaranje da lomimo oko ovoga, pogotovo u ovakvom thread-u, pored svih stvari koje me milion puta vise zanimaju.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 24-10-2006, 03:21 PM   #36
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy
Sad vec imam utisak da se salis samnom...
Utisak ume da prevari... Pozdrav...
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 25-10-2006, 12:05 PM   #37
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Quote:
Covece ti si u pravu za sve ovo,ali o cemu ti pricas!?Nadovezao si se na moj komentar da od narodne muzike volim ceo opus od makedonije pa navise i spominjes mi Tomu Zdravkovica,Cuneta debelog i ostalu tadasnju kafansku bulumentu na celu sa carevcem (koga je izgleda sada zamenio Boki Milosevic u Grandu )Mesate babe i zabe...
Ako pazljivije porocitas videces da nisam replicirao na tvoj vec Avaxov post!
E sad ko brka babe i zabe je vec diskutabilno?
Vic: Vratio se Mujo iz Afrike,pa Haso svrati do njega da se vide. Posle ugodnog caskanja o svemu i svacemu Haso priupita "Jeli bolan Mujo reci ti meni vidjeli ti tu Bananu?" Mujo"Sta vidio,pojo sam jarane pa dvije tone sigurno!"
Haso" Pa zivotati kako izgleda ta banana" Mujo "Cekaj kako da ti objasnim, jel znas ti kako izgleda kruska?" Haso " Naravno da znam!" Mujo "E pa ni nalik!"
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 25-10-2006, 12:24 PM   #38
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

A taman je pocelo da biva dosadno prepucavanje, kad Lacky uskoci i zavrsi sve lepo sa mega vicem !!

Man'te se bre polemike ! Nista vise nije isto, sve se mutira u neke monstroume! Ni R'n'B nije vise sto je bio (Ritam i Bluz)..sad su to crnci koji repuju na muziku odsviranu sa jednim prstom (ako vec nisu semplovali celu matricu!)
A kako nece Srpska muzika da mutira kad smo na samom pocetku bili pod Turcima 500 godina????? Kakav je to influence bio ? Ima tu svega bogami...
Pa za 500 godina SVE moze da se promeni...a tek kad je MIDI dosao ??!! Uffffffff..
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 26-10-2006, 02:02 AM   #39
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear
...a tek kad je MIDI dosao ??!! Uffffffff..
Ispravka! Srpski nacionalni midi
Old 26-10-2006, 03:51 AM   #40
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Ja nikako da shvatim za?to se inače ovako pominje to "bili pod turcima" kao ne?to u?asno. Kao da je obična raja ?ivela i?ta bolje u nekoj drugoj hri?ćanskoj evropskoj dr?avi. I kao da je "turski" uticaj sam po sebi lo?. Ja i ne znam kakav je to "Turski" uticaj kad se ta dr?ava zove Turska od relativno skoro i kad se u stvari radilo o nizu naroda sa različitim muzičkim tradicijama koji su ?iveli zajedno na prostorima osmanlijskog carstva u kom su ako me sećanje ne vara Turci činili manji deo stanovni?tva (druga stvar ?to je turska dinastija bila na vlasti) To ?to smo povukli na istok, pa ?ta, me?ali su se uticaji. Da smo imali neku svoju jaku muzičku tradiciju, uzeli bi oni od nas. A konačno, svaki narod kad preuzme ne?to, promeni to po svom ukusu, pa onda to i jeste na?e jer smo ga mi uzeli i razvijali na svoj način.

A slabo smo i mi bili pod "turcima", 500 godina a svi i dalje pravoslavci, svuda crkve i manastiri... ne?to fini ispali ti turci.

Nego kvalitet. To nam fali. Etno muzika koja se gaji kao umetnost i ljudi koji su majstori u onome ?to rade i u svetskim okvirima i koje izvozimo a ne etno muzika kao jeftin izgovor za dance pop ?und koji veze sa etnom nema. Mislim, ponavljam se, rekli već drugi ljudi isto.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules