Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-10-2006, 10:20 AM   #21
markoff
Junior Member

Default Re: Narodnjaci

Ja organski ne podnosim narodnjake,zao mi je sto zbog takvih pravi muzicari ne mogu da dobiju svoje parce medijskog neba i slave...
Inace,proliferacija grand produkcije je zaista impozantna.Za leto sam bio kod rodjaka u Ljubljani,interesantno je zaista videti novopecene gradjane EU kako se vesele i uzivaju uz Cecu,Mitra,Seku itd...
U celoj prici najvise mi je zao mladih i slatkih devojcica,a Srbija obiluje njima, koje su postale zrtve splavova i diskoteka a la "Djogani Fantastiko"...
Tu vec ne treba revolucija,nego nesto poput drzavnog udara

Last edited by markoff; 23-10-2006 at 01:41 PM.
markoff is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2006, 10:28 AM   #22
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by markoff
U celoj prici najvise mi je zao mladih i slatkih deovjcica,a Srbija obiluje njima...
Veruj prijatelju da zbog iste stvari i ja suze ronim... neutesno...
Old 23-10-2006, 10:31 AM   #23
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Da ne ulazimo u preveliku raspravu, ono sto sam rekao nije nesto sto je subjektivno, vec objektivno. Ko misli da nije tako, knjigu u ruke, pa nek procita.

Makedonska muzika jeste autenticna, ali ona nije srpska (nasa) kako rece Zmaj, te to svakako ne bi trebalo brkati.

Vizantijska muzika, takodje, nema veze sa arapskom ili kojom vec, koju je Zmaj nevesto pomenuo i to je naucna cinjenica, koju je itekako lako moguce proveriti. Kontaktiras nekog etnomuzikologa, npr. prof. Danicu Petrovic iz BG, pa pitas.

@ Idekius

Frula, kako ti rece, vodi poreklo od fidule, fidela i ne mogu sad da se setim treceg oblika "frulolikog" instrumenta i nikako nije sa ovih prostora, tako da bi i sa tom zabludom trebalo da se rascisti.

Sad subjektivno:
Uopste cak i nije bitno sta jeste, a sta nije nase, dokle god to ne pocnemo da svojatamo u nameri da sebe opravdamo za "ovo" ili "ono" cime se bavimo.
Muzika je umetnost i svako ko se njome bavi na taj nacin i tako joj pristupa, nema potreba da sebi trazi alibi u tradiciji ili cemu vec.
Jednostavno stanes iza toga sto radis i gotovo. Tada ce te i drugi ceniti, bez obzira da li komponujes simfonijske poeme, pop balade ili "narodnu" muziku.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2006, 10:37 AM   #24
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy
Frula, kako ti rece, vodi poreklo od fidule, fidela ...
Sta sad Fidel ima sa mojom lepom Zlatiborskom frulicom???

Neee... prijatelju, ako treba objavicemo rat Kubi, ali Fidelu nedamo nasu frulicu!

El Komandante je meni do ovog trenutka bio bas drag lik, ali... eko se drznuo da nam dirne frulicu... eeeee...

Last edited by idekius; 23-10-2006 at 10:39 AM.
idekius is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2006, 10:57 AM   #25
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Ima dobrih narodnjackih pesama, a ja preferiram svaku u kojoj se oseti iskrenost u izvodjenju, pa makar i taj pevac bio slabijih pevackih sposobnosti. Dopada mi se skoro svaka pesma Halida Beslica i ne mogu da sakrijem odusevljenje kako su mastovito radjeni aranzmani za te njegove pesme! Inace sam zaljubljenik iskljucivo pop muzike.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2006, 11:09 AM   #26
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius
Sta sad Fidel ima sa mojom lepom Zlatiborskom frulicom???

Neee... prijatelju, ako treba objavicemo rat Kubi, ali Fidelu nedamo nasu frulicu!

El Komandante je meni do ovog trenutka bio bas drag lik, ali... eko se drznuo da nam dirne frulicu... eeeee...
Nama sleduje jedino kozna frulica, obzirom koliko energije trosimo na glupe thread-ove poput ovoga, a ja nedelju dana cekam da vidim da li ce neko da pomene koncertni spektakl koji se desio u Utorak na sajmu.. Medjutim, evo gde su interesi...

A i nisu neki ti Duran Duran...

Daj Sabana za celu kafanu!

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2006, 04:39 PM   #27
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

e moj Ogi, Šaban ti je danas prevejani bluz i klasika prema ovim sadašnjim "narodnjacima" i "vikend pjesmama", kako ih ja zovem, znači, pjesma za jedan vikend i ćao...niko ih se više ne sjeća...pričajte vi šta oćete, ali mnogi od vas znaju refren bar jedne Šabanove pjesme ...Ja sam daleko od Šabanovog fana. ali i Šaban je sve dalje od oličenja šunda pored Tanje Savić i sličnih artikalaJa ću priznati, postoje 3-4 pjesme koje po meni nisu loše...napominjem, ne kažem da odkidam na to , prosto ih mogu uvijek čuti..Halid Bešlić-Miris Ljiljana, Šaban-Dodji da ostarimo zajedno i Ljuba Aličić-Jesenje Kiše...sad mi se možete sprdati, a kad vi iznosite svoje "teorije" iznijeću i ja svoju...u biti turske pjesme tog tipa, koju smo mi preuzeli, je sevdah, a sevdah je teško definistati...ajde prevedi ga majčin sine na english?ajde prevedi sevdah na engleski!?Najlogičniji prevod bi bio, vjerovali vi to, ili ne Blues!Da, da...bluez..razmislite malo!!??Sevdalinke su pjesme sevdaha, logično,znači to bi ti došlo nešto kao balkanski blues...znači svaka "narodna" pjesma koja je ili sevdalinka ili ima uticaj sevdalinke, a napravljena je sa iskrenom emocijom ima nešto vrlo srodno sa bluzom, imaju vrlo srodnu emociju koju treba da izazovu kod slušaoca, takodje ponekad i u strutkuri pjesme, npr. onog ponavljanja istog stiha dva puta(primjetili ste to i u bluzu i u sevalinci?).takodje i u osnovnim harmonijama se može naći sličnost..da! da! analizirajte malo prelaze, proresije itd...naravno..ritam je drugačiji!!! a što se tiče tekstova, ni u izvornom bluzu nisu neki filozofsko-metafizički tekstovi već jad, muka i očaj napaćenog čovjeka, običnog čovjeka ....a i bluz bi se vrlo lako mogao nazvati "narodna muzika afro-amerikanaca"...samo pogledajte na ovu temu bez predrasuda i vidjecete da u ovoj priči stvarno ima nešt....ja mislim da Džoni Štulić ipak nije bio tolika budala, a sami znate koliko je on poštovao sevadlnku!!!

Medjutim, sa ovim tzv. "turbo folkerima" je problem u tome što pjesme reda za pare i bukvalno ih šablonski štancuju i vrlo im manjka iskrene emocije, to je problem sa današnjim tzv. "nardonjacima"...nije uopšte problem u orijentalnoj formi niti trilerima niti bilo čemu

Quote:
Ja organski ne podnosim narodnjake,zao mi je sto zbog takvih pravi muzicari ne mogu da dobiju svoje parce medijskog neba i slave...
bogami, ti ljudi su pretežno "pravi muzičari" i vrlo vješti i svirači pjevači, a ko kaže da nije tako,taj laže sam sebe, a to što njima fali iskrenosti i pravih ideja i to što su im slatke pare to je druga priča....i nisu krivi oni ništa više od publike koja bukvalno to traži, prosto se moramo pomiriti da ljudi ovdje to traže i da je tu lova i tačka!!!!

Ništa se na zna šta koje vrijeme donosi ili odnosi...danas je stvarno sveopšta muzička kriza...proispitajte malo sa koliko su prezrenja i odvratnosti tadašnji "klasičari" gledali na Džez i Blues!?S obzirom u kom pravcu današnja muzika ide, strahujem u šta bi se mogla pretvoriti Ceca za 10-20 godina...naravno šalim se

ništa od ovoga što sam rekao ne tvrdim 100%, samo sam iznio neke svoje predstave u cilju da malo razbijem "tabu" što se ovoga tiče...nije tu sve tako crno-bijelo!!!
balthazaar is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2006, 06:58 PM   #28
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Quote:
Originally Posted by AVaX
A ono sto mene licno nervira jesu shablonski odgovori tipa
ili "...najvise volim Tomu Zdravkovica, Milana Babica, Cuneta Gojkovica..." jer mi to deluje kao pranje ruku, i kao eto rekao sam, izvuk'o se i sad sam cist.
Ma nemoj!
@Zmaj
Bez ikakve lose namere, stvarno me zanima, da li iskreno kod kuce slusas bracu Teofilovic?
DA!
Quote:
Originally Posted by AVaX
Znaci potpuno se slazem da treba ocuvati kulturnu bastinu - naravno! Ali to ne znaci da treba forsirati nesto "nase" iskonsko kroz aktuelnu muziku, pogotovu kad nismo ni sigurni sta je to nase...
Naravno...pa za svaki slucaj treba forsirati tudje...lakse je nego razmisljati da li je nesto tvoje ili nije.
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2006, 07:05 PM   #29
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Quote:
Originally Posted by LACKY
U pravu si !, i deluje kao pranje ruku! Jer kada se dotakne ova tema na forumu svi gledaju da operu ruke na foru "Ja cenim samo prave vrednosti" i td.
Pa se krene od Cuneta, Tome itd. mada njih dvojica nemaju ( a mozda i imaju) nista zajednicko ali su estabilirano priznati kao pravi narodnjaci!
A kada sam vec pomenuo doticnu gospodu evo i kratki rezime.
Toma zdravkovic je bi covek Boem ( namerno velikim slovom jer je zasluzio). potekao sa Beogradskih splavova i pevao po kafanama. Pevao je novokomponovane pesme!
Cune je i onda kao i danas bio estabilirano pevac "prave" narodne muzike ( kojeg ni tada kao ni danas nisi mogao videt nigde sem na RTS-u) i ciju plocu nikada niko nije kupio a pogotovo pesmu u kafani zapevao!
Nemojte me pogresno shvatiti, ali sta hocu da kazem!
Pa kako su nastale narodne pesme? Dogovorio se narod, sastao se na livadi i napravio pesmu!
Pa pesma od Grajica " Mito Bekrijo" je narodna pesma, jer je zazivela kod naroda, a naprevljena je pre 40 godina i dan danas se peva. A zna se ko je autor!
Ja se dobro secam Tome iz vremena dok je bio ziv i radio. Gospodo ako gledamo danasnje doba (u kome ovo pricamo i kojeg ste vi puno mladji svesni)
Tomi je najslicniji pandan Aca Lukas (zvuci sokantno ali je tako), pa kad bi se setili i za 20 godina pokrenuli pricu o Ceci, sa nekim novim narastajem pitanje je sta bi culi.
A izmedju ostalog ako ste culi ko je bio Carevac ( kod njega Cune nikada nije polozio audiciju za narodni orkestar Radio Beograda, tek nakon njegove smrti mu je to poslo za rukom), e za njega je Cune mozda bio tadasnji Aca Lukas, za mog caleta pravi narodnjak, a za mene dosadni bradonj. Koji se pojavljuje u RTS-ovim novogodisnjim emisijama, snimanim u kneginjinom konaku i koje se rpriziraju po 1000 puta!
Pa smena generacija je valda prirodna stvar! Zasto u "noble" drustvu lagati (da nebi ispali glupi u drustvu) kako je Bah ipak bolji od Hendla ( i to tvrditi onako siguran u sebe) a nikada niste slusali ni jednoga!
Pitam se stali je tek za vas duplo mladje? Bojim se da niste iskreni, zasto je tesko priznati da uopste neslusate narodnjake( koliko god hteli pobeci od toga, i verujem da vas vecina neslusa, ipak bolje poznajete repertoar Cece nego Cuneta, pa to je prirodno)!

Prema tome!
Ovde pricamo o modernoj svetskoj produkciji pratimo tehnologiju i nova stremljenja, a ovamo Cune!
Izvinjavam se pa mi zamerite koliko god!, ali vise me pali Ceca i Seka (bar su bolje picke, imaju neku ovovremensku energiju a i produkcija im je bolja od plovine kvazi pop i rok buljumente)!
A sto se tice "narodne muzike i bastine" najveci ponos mi je sto u svojoj karijeri imam dva albuma Umetnika Pavla Aksentijevica nego bilo sta drugo!
Nas najveci problem je sto se stidimo samih sebe ( nisam primetio da se Americka nacija stidi 0,5$ nepismene bitange iz Bronksa koja je prodala 12 miliona nosac zvuka u prosloj godini).
Covece ti si u pravu za sve ovo,ali o cemu ti pricas!?Nadovezao si se na moj komentar da od narodne muzike volim ceo opus od makedonije pa navise i spominjes mi Tomu Zdravkovica,Cuneta debelog i ostalu tadasnju kafansku bulumentu na celu sa carevcem (koga je izgleda sada zamenio Boki Milosevic u Grandu )Mesate babe i zabe...
Old 23-10-2006, 07:18 PM   #30
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Quote:
Makedonska muzika jeste autenticna, ali ona nije srpska (nasa) kako rece Zmaj, te to svakako ne bi trebalo brkati.
Veoma je nasa...i to nikada nije ni bio predmet spora do pre par decenija...ali mislim da bi ovu temu trebalo zaobici jer kaci neke druge teme kojima ovde nije mesto...ne pricam ti ovo napamet,veoma dobro poznajem ovu tematiku...ali nije bitno...
Quote:
Vizantijska muzika, takodje, nema veze sa arapskom ili kojom vec, koju je Zmaj nevesto pomenuo i to je naucna cinjenica, koju je itekako lako moguce proveriti. Kontaktiras nekog etnomuzikologa, npr. prof. Danicu Petrovic iz BG, pa pitas.
Oggy,bez ikakve zle namere...na osnovu koje muzicke kulture se razvila vizantijska i odakle poticu instrumeti koji su se koristili u Vizantiji?Moguce je da ja ne znam,tj.da sam to pogresno skontao,pa te molim da mi razjasnis...jos jednom,bez ikakve zle namere...zanima me.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 4 (0 members and 4 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules