Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-08-2006, 12:59 AM   #1
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: KORG OASYS haknut ?

Zdravo Moritz,

Ovakve pojave nisu nikakvo cudo. Skoro "evolucija".
Ajde da posmatramo "poznatu" firmu "Milojica Synthesizers"... neku tamo bezveze, izmisljenu...

Recimo da je ona postala poznata praveci "hardverske" sprave koje su zvucale "doj**no"... zaradila je puno para... itd...
Tada se desi ono sto promeni ceo tok dogadjaja, i zasto (pre)cesto ljudi koji su zapoceli celu pricu na kraju dignu ruke od svega i krenu u nesto drugo... to se ponekad i zna, a vrlo cesto ne zna jer ne privlaci paznju.

Kao prvo, apetiti za "velikom" firmom porastu, uposli se gomila menadzera za raznorazne sektore koji nikada nisu ni postojali niti (dokazano) ostvarili uspeh, nego se radi po nekom sablonu koji ljudi uce u skolama, a tice se organizacije rada firme... sto oni koji su napravili prvi odlican sint... najcesce uopste ne znaju...

Sve se to ne desi preko noci, nego polako i skoro neprimetno za one koji tamo rade (osim za poneke koji su u stanju da to primete, ali njih niko ne voli zato sto zvuce "negativno")...

E sad... vremenom se polako zaboravlja sta je bila poenta price (cini mi se da su sintisajzeri) i pocinje borba za zivot firme koja lici na sve ostale okolo bez obzira cime se bavi... "sablondzije" su se pobrinule za to.

Pri tom, svako ko radi u toj firm,i a u sustini ne kapira cime se firma realno bavi, pocinje polako da "vuce" firmu u smeru koji on jedino razume (ma kakav bio taj smer).

U konkretnom slucaju "mazohisti" koji su napravili prve sintove u krvi, znoju i suzama, zive na lovorikama, koje cak i nisu lovorike, nego najcesce puko shlihtanje dok za to postoji kakva takva racunica.

E posle nekog vremena krenu da se polarizuju dva tabora... pristalice "mazohista" (ciji zvuk vi "volite"), i onih drugih koji nemaju tu vestinu u prstima i koji imaju milion i jedan argument da to sve zvuci isto i da to niko ne moze razlikovati, i da je ceo taj mazohizam "bezveze", i da su kupci "stoka" cije pare trebaju da se uzmu...

i onda krenu price, .... zasto bi se mucili kada programera za PC mozete naci u svakoj srednjoj skoli i za male pare, a programera za specijalne i potpuno nepoznate procesorske ploce i FPGA cipove mozete takodje da nadjete (ne bas u srednjoj skoli), ali morate da ih platite pet puta vise... itd...

Te "specijalne" ploce.... to su one u ciji cd-drive stavite knoppix cd, i on kaze "be!"

E sad, ako se podsetimo da je firma "ojacala" novim i svezim snagama koje nikada nisu videle sta je REALNO uradjeno da bi se prvi sint napravio (ne mogu cak ni da zamisle)... i kada se vremenom cela ta ekipa ukrstila i umrezila u cilju resavanja svojih licnih interesa i ciljeva (najcesce vrlo prizemni, kao i vecina nas, naravno), pocne da dominira "struja" koja zagovara princip "lakse+jeftinije=bolje", pogotovo ako je upravni odbor firme svestan da je firma u dugovima i da mora brzo nesto da "ispali" ne bi li se spasla... onda ti je jasno kuda to vodi.

Ono sto previde zagovornici strategije "lako cemo"... je da SVI, ali bas SVI mogu da koriste PC za sint... i da u tome nema nicega specijalnog... pogotovo sto to ne "lezi" renomiranoj firmi kao sto je "Milojica Syntesizers". Te se taj "brand" istopi za par godina.

Znaci, nisam nikoga hteo da kritikujem u ovome sto pricam, nego samo da dam nekakav (prilicno cest) scenario kuda sve to ode posle nekog vremena, a najvaznije pitanje koje moze da vrati stvari na pravi put je "Sta smo mi ono, bese, hteli da radimo?"

E da... poenta price je i u tome da spomenuti "mazohisti" nisu do poslednjeg trenutka znali kako ce njihova naprava da zvuci, i ako je to na kraju bilo dobro... onda su imali mnogo srece. Mnogi nisu uspeli, a za njih ne znamo bas zato sto nisu uspeli... i pored svog znanja i umeca, to na kraju moze da ne "zazvuci"... a onda popravke nema.

itd...
da ne gnjavim dalje... moramo biti strpljivi, dok "negativne" struje ne potrose svoje "argumente", a sad... ako to bude znacilo nestanak nekih "velikih imena"... ok... ko zna zasto je to dobro.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 13-08-2006, 01:18 AM   #2
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Talking Re: KORG OASYS haknut ?

Boggija za Velikog Mudraca foruma. Lepo je kad neko moze da vidi sirinu cele slike, tj. vidi celu ?umu.

Ovde mo?e da se napravi lepa 'analogija' (za razliku od dana?nje 'digitalije') sa starom YU i Titom kao Mazohistom ... itd.
Old 13-08-2006, 10:40 AM   #3
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Sve je to ne mestu sto kazete i potpuno se slazem po mnogim pitanjima ovde iznetim. Evolucija je jedno a revolucija sasvim nesto drugo, mogu ce je da sam se uzeleo ( e to je ono sto me cini nostalgicnim) inovacija a ne prepakivanja. Tu mogu da se dotaknem skakljivog sinta NEURON firme HARTMANN ( Pure javi se )
, koji je takodje napravljen na LINUX PC-ju sto je kod mnogih izazvalo veliko razocaranje i negodovanje...jer je kostao oko 5000 kada se pojavio a sada ,buduci da firma na zalost vise ne postoji, 1700. U ovom slucaju se ne bih slozio sa negodovanjima jer je sint stvarno bio revolucionaran ( i dalje je).I ljudi koji stoje iza njegovog dizajna su imena koja stoje iza kultnih sprava ALESIS ANDROMEDA, WALDORF WAVE, MOOG VOYAGER, firme PROSONIQ... Vreme ide, ljudi se menjaju i sa njima i trendovi kako u muzici tako i u svemu drugom. Isto je i sa sintijima,negde je stvar ukusa, negde afiniteta prema tehnologiji negde cisto ljubavi a negde finansijska mogucnost. Svi se mi slazemo oko toga da ako nesto hoce da opstane mora da se prilagodjava, elem cela ova skribomanija se rasplamsala samo sto sam rekao da je puno para za nesto sto druge frime prave bolje za manje pare, KORG je dobra firma samo se ponekad zanesu. Eto to je cela kvaka ove lepe rasprave, za koju se nadam da je jos nekome na forumu donela neko novo saznanje. Eto

P.S. povodom onih klinaca sa PC-jem, neka ih neka kupuju i neka peku zanat.Tako sam i ja poceo ...ali na ATARIJU Vreme ce pokazati "ko kosi a ko vodu nosi", srecom sve je u coveku koji radi e ne u masinama. A taj GRAND HYPER....sve ce to da prodje, ko prezivi pricace

Last edited by Moritz; 13-08-2006 at 10:49 AM.
Moritz is offline   Reply With Quote
Old 13-08-2006, 11:23 AM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Moritz
.....Tu mogu da se dotaknem skakljivog sinta NEURON firme HARTMANN ( Pure javi se )
, koji je takodje napravljen na LINUX PC-ju sto je kod mnogih izazvalo veliko razocaranje i negodovanje.......
Ahm... to je vec druga sprava za koju cujem (a inace NISAM mnogo upucen) da je uradjena pod operativnim sistemom otvorenog koda a da je firma koja ga je pravila propala... prva za koju znam, i koja mi se izuzetno dopada kako je koncipirana "unutra" (Motorolin ColdFire 32bitni mikrokontroler povezan sa Motorolinim DSP, ako se dobro secam), je Chameleon spanske firme SoundArt.

Pojava je zanimljiva najvise zato sto barem nigde sprave nisu imale (nepopravljiv) problem sa "vozenjem" MIDIja, sto je po meni osnovno.

Atari na kome si ti poceo ga takodje nije imao (koliko se secam), MAC ga nema itd...

Ne mogu da shvatim u cemu je problem, ali ce se vremenom videti sta je to bilo...

Sustinski, moderan digitalni sintisajzer JESTE nekakva procesorska ploca sa nekom ostalom "salatom"... kada se zaboravi sta mu je namena, i pogleda sta sve ima iznutra, skoro da se ne razlikuje puno od DAW... odnosno moze da bude i jedno i drugo...

Vec sam audio pod Linuxom je rasterecen dogmi i sablona... no tesko ga je konfigurisati da sve proradi... ali ako vec to neko skrpi u jednu kutiju sa klavijaturom, ucini napor da sve proradi i da jos radi stabilno... ne znam sta jos treba...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 13-08-2006, 01:12 AM   #5
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Quote:
Drugo: kosa mi se digla na glavi od tvog pojasnjenja o sintezama, srecom Diviner ti je pojasnio neke stvari pa ne moram ja.Da si malo vise imao kontakta sa bilo kojim VA hardverom znao bi razliku izmedju VST VA i hardver VA. Izvini sto sam ovako reagovao ali me je iznervirao tvoj siguran propovedni stav o materiji o kojoj bas i ne znas dovoljno
Uh...nemojte sad biti na kraj srca...Siguran sam da Dushan nije nista lose mislio (jer on to tako svakome )...Hehe...Salim se...

Quote:
A svemu tome u prilog ide i podatak (proveren) da se OASYS moze nabaviti za oko 4000e, znaci citavih 3000 manje!!!! ko je sad ovde lud??.
Pazi, ja sam vec rekao da brend, i ime tu znatno ucestvuje (u ukupnoj sumi). Ali ako je ovo stvarno tacno, sto si naveo, onda, jeste, u pravu si, pretjerivanje je!

Quote:
Na zalost danas smo svi osudjeni na opstajanje u poslu a ne uzivanje u istom, tako da sve merimo kroz isplativost - sto manje para za sto vise buke- i prosto je to bio moj povod za malo negodovanje.
Niste me dobro shvatili, nemam ja nista protiv sterilnih SINUSA,SAW i ostalih oblika nego jedan cisti zdravo razumski stav, da ako se neko vec lati pisanja koda za neki VST VA neka se malo potrudi da zazvuci drugacije od ostalih, nego na protiv sve na isti kalup a to je ono sto meni zapravo smeta. NEke vrste sinteze kada su toliko "ciste" (aditivna) zvuce deset puta hladnije i metalnije nego sto jeste zapravo ( VIR Syn CUBE vs KAWAI K5000,K5, fairlight CMI...). Sve je ovo bila samo kritika proizvodjacima koji misle da smo svi stoka koja samo konzumira njihove prozvode jer na njima pise slavno ime velike firme....i sto u ovom slucaju "koliko para toliko muzike" ne pije vodu
Ma nije sve tako crno...ti ga samo gledas crnje. Po meni, nikada nije bilo vecih mogucnosti da se stvara kvalitetna muzika (toliko kvalitetnih synthiva za obicne smtrnike...sam si pomenuo NI i Spectrasonics). E sad, sto su neki od domacih majstora, naviklih da jedino oni, sa skupim spravama, mogu raditi dati zanat (sto rece boggy u jednoj od tema, onaj sto je potkivao konje sigurno nije bio zadovoljan kada je izmisljen traktor i automobil) kivni na tehnologiju, sta cu im ja. Ja razumijem tvoje razocaranje, iz jedne druge perspektive, a to je da danas svaki klinja moze raditi muziku koristeci loopove i gotove groovove i presete (evo brate grandovci "izmislili" eurotrance lead i dok im ne bude muka od njega, nece odustati od istog...) gdje je kvalitet podredjen hyper proizvodnji, i stalnom stancanju, ali to je moderna neminovnost.

diviner is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2006, 03:22 AM   #6
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
@ DUSAN
Prvo: apsolutno nigde nisam pomenuo ANALOGNE sintove tako da mi nije jasno odakle ti sad to??
Pa nisi ti pomenuo, ja sam pomenuo A pomenuo sam zato ?to (i evo me opet) upoređuje? SOFTWARE koji radi na Procesoru u odvojenoj kutiji i naziva? ga hardware synth, i SOFTWARE koji radi na procesoru u kutiji na kojoj pi?e PC i naziva se VSTi ili AU ili kako god, i naziva? ga hladnim i lo?ijim. Ja sam čuo da ljudi upoređuju Analogiju sa VA synthovima bilo koje vrste, i da si ti verovatno rastao na analogiji pa bi mi bilo jasno da se ?ali? kako sve ovo ne valja a pravi moog je posao itd... Ovako bih rekao da je to najobičniji placebo efekat.

Quote:
Drugo ne znam ko ovde mesa babe i zabe? Cela poenta mog posta je - Ne dam pare za "digitaliju" gde jedino sto valja je softver koji je pokrece, po logici OASYS-a NI bi trebao da kosta 20000 eura ako bi ih stavio u klavijaturu i prikrpio malo nekih kontrolera!!!!?????
Ja evo čuo, kreće masovna pobuna, hoće da linčuju ove iz korg-a jer je unutra PC. Čisto da te podsetim, PC je u stvari samo jedno od mnogih tehničkih re?enja, kako da se napravi jedinica koja je u stanju da obavlja ne?to. Ni?ta bolje i ni?ta gore ali standardizovano. Recimo da ono ?to je rekao Boggy, proizvođač ne mora da se drka oko delova koliko bi inače mogao. Inače sme?no je da ti kao neko ko je poznavalac obezvređuje? tu tehnologiju, jer ako se seća? istorije Korg-a Oasys je mnogo vi?e od tamo nekog software-a tj, radi se o nečemu ?to se konstantno razvija godinama i čiji su delovi na?li svoje mesto u nekim od proizvoda ranije (ajd ne računamo onu propast od kartice za komp koja je lo?e pro?la tr?i?no) ali ovo je prvi veliki pravi funkcionalan oasys... O? ne? ne mora?, ali mi je bezveze obezvređivati ne?to na osnovu ničim zasnovane averzije prema PC.jevima.

Quote:
O cemu ti meni ovde pricas? Mogu da ti stavim na crtu sa VST-om bilo koji hardver digitalni sint ( ovde mislim na prave sintove ne ROMplere) sa njegovom emulacijom, ne pricam ovo napament nego iz licnog iskustva.
Pazi, lično iskustvo nije ne?to ?to je uvek validan dokaz kod takvih tvrdnji. To ?to nečije uvo čuje ili ne čuje je relativna stvar. Ali recimo da bi morao da da? neko ozbiljnije tehničko obja?njenje za?to nule i jedinice koje izlaze kroz 2 konvertora iz kutije na kojoj pi?e synth taj i taj navodno zvuče bolje od nula i jedinica koje se na osnovu istih matematičkih operacija na kraju zavr?avaju na izlazima iz muzičke kartice. Ja moram priznati da nikad nisam video ni pročitao tehnički jasno napisao obja?njenje od nekog ko se razume u materiju. A uglavnom znam da na nekim ozbiljnijim forumima nama?u go...a kad neko krene u tu priču "Da li bolje zvuči hardverski sint". Naravno mo?da ja gre?im, ali daj neki dokazni materijal a ne nervozan ton i "Ja znam iz iskustva a ako ja to mislim, to je tačno".

Quote:
Niko nije rekao da je VST los ponavljam -Hi Fi ,sterilan i zapakovan i sve lici jedno na drugo (cast izuzecima Spectrasonic i NI) nekom to savrseno radi posao nekome ne. Ja licno koristim VST i vrlo lepo mi radi, ali ne i zavrsava posao. A komparacije UAD-a i hardvera moze biti promenjena u impulse revereba sa pravim reverbima (TC, LEX...), hoces mi i sada pricati kako je PC isto sto i hardver? Jedno je DSP powered plug a sasvim drugo native, ovo je svima jasno.
Jok. Uad pravi ono ?to emulira, naravno da je bolje. Ljudi rade emulacije sprava koje su projektovali, i pri tome mogu da se i?ivljavaju sa potro?njom procesora. Dapače koliko vidim, niko ne uspeva da odredi na blind test-ovima koje su postavljali na par foruma ?ta je SSL Waves native, i SSL pravi, i SSL u varijanti URS-a, mislim da je na gearslutz-u to bilo aktuelno nedavno. Konačno ?ta je tebi da pravi? komparaciju impuls reverba sa LEX-om? Realna komparacija je Impulsni reverb VST i Impulsni reverb hardware, kao onaj Sony-jev ?to je svojevremeno ko?tao po?teno. Takođe zna se da kod reverba nije fora u DSP-u nego u algoritmu koji je za?tićen i ljubomorno se čuva. Da je samo problem u tome ?to je harware superiorniji, pa onda bi brate svaka ?u?a mogla da napravi hardware reverb, skine Lex-a i prodaje ga za 200 evra.

Quote:
Drugo: kosa mi se digla na glavi od tvog pojasnjenja o sintezama, srecom Diviner ti je pojasnio neke stvari pa ne moram ja.Da si malo vise imao kontakta sa bilo kojim VA hardverom znao bi razliku izmedju VST VA i hardver VA. Izvini sto sam ovako reagovao ali me je iznervirao tvoj siguran propovedni stav o materiji o kojoj bas i ne znas dovoljno
Ajd ne zezaj i ne patronizuj bez potrebe. Ti si pokazao čitav spisak verovanja koje nisu zasnovana na tehničkom znanju nego potpunim predubeđenjima tipa "hardware je bolji od software-a", "jedan te isti plug je bolji kao dsp" i slično (Inače kratka digresija; najsimpatičnije je bilo kad se ispostavilo da Waves za koje se pričalo da "bolje zvuče" na TDM-u u stvari rade na ni?oj internoj bita?i zbog ograničenja DSP arhitekture tj "grublje" u odnosu na VST verzije)

Konačno, aj ti meni lepo po?alje? link na kome je neko radio blind test između dva ista plugina ali dsp i VST verzija gde su ljudi pogađali koji je koji, i po?alji mi neki blind test gde su ljudi na slepo pogađali da li je u pitanju hardware VA synth ili software VA synth. Eto, krajnje jednostavno, odmah mi zapu?i? usta i doka?e? da si u pravu. Ili kao ?to rekoh ranije, link do članka u kom je neko obrazlo?io za?to je VA hardware bolji od VA VST synth-a. Ja to nisam nigde video, al ti me prosvetli, volim da pro?irujem saznanja

Ajd u zdravlje!
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2006, 04:13 AM   #7
idekius
Mason

idekius's Avatar

@Dushan_S

Konačno ?ta je tebi da pravi? komparaciju impuls reverba sa LEX-om? Realna komparacija je Impulsni reverb VST i Impulsni reverb hardware, kao onaj Sony-jev ?to je svojevremeno ko?tao po?teno. Takođe zna se da kod reverba nije fora u DSP-u nego u algoritmu koji je za?tićen i ljubomorno se čuva. Da je samo problem u tome ?to je harware superiorniji, pa onda bi brate svaka ?u?a mogla da napravi hardware reverb, skine Lex-a i prodaje ga za 200 evra.

Impuls ne moze da snimi modulacije, a sitni modulacijski efekti itekako znace u reverbu. Sam prostor je kod impulsa stvarno odradjen kako treba. Ako budes pametan i impulsni reverb kombinujes sa sitnim modulacijskim efektima (chorus, delay-chic...itd.), zahvaljujuci impulsu ces imati ODLICHAN reverb...

Ajd ne zezaj i ne patronizuj bez potrebe. Ti si pokazao čitav spisak verovanja koje nisu zasnovana na tehničkom znanju nego potpunim predubeđenjima tipa "hardware je bolji od software-a", "jedan te isti plug je bolji kao dsp" i slično (Inače kratka digresija; najsimpatičnije je bilo kad se ispostavilo da Waves za koje se pričalo da "bolje zvuče" na TDM-u u stvari rade na ni?oj internoj bita?i zbog ograničenja DSP arhitekture tj "grublje" u odnosu na VST verzije)

Konačno, aj ti meni lepo po?alje? link na kome je neko radio blind test između dva ista plugina ali dsp i VST verzija gde su ljudi pogađali koji je koji,

Dule, znas me, pa mi veruj na rech da je takvo poredjenje bilo pre par godina izmedju TimeWorks Mastering Compressora za CreamWare i DirectX verzije. Da sada ne pretrazujem net da bih nasao, ako to uopste moze da se nadje, posto je proslo dosta vremena... DSP Mastering Compressor je pokupio pohvale...

i po?alji mi neki blind test gde su ljudi na slepo pogađali da li je u pitanju hardware VA synth ili software VA synth.
Eto, krajnje jednostavno, odmah mi zapu?i? usta i doka?e? da si u pravu. Ili kao ?to rekoh ranije, link do članka u kom je neko obrazlo?io za?to je VA hardware bolji od VA VST synth-a. Ja to nisam nigde video, al ti me prosvetli, volim da pro?irujem saznanja

Sta bi ti bez mene??? Evo, ja cu da te prosvetlim
Lacky i ja smo kod njegovog prijatelja u studiju slushali Mini Moog u rack-u i Mini Monsta (VST od par MB). Postoji neka sicusna razlika, ali toliko sicusna da je to neopisivo. Samo, ta razlika nije "gore, ili bolje", vec jednostavno mala razlikica. S' tim sto sam ja gledao u trake i znao koja je koja... Da sluchajno nisam znao, ne bi bilo shanse da kazem sta je sta i sta je bolje. Oba su jaaaaaako blizu i razlika je zanemarljiva. Arthuria Mini Moog zvuchi vece i shire od originala, tj. veci je Mini Moog od pravog Moog-a, a Mini Monsta je gotovo identichan originalu!!!

Takodje su interesantni slepi testovi izmedju Pulec-a i Pultec-a za UAD, 1176LN i 1176LN za UAD... Ne jedan, nego X njih nije moglo da napravi razliku. Tacnije, kod 1176LN postoji razlika kada distorzira, pri nekom "normalnom" komprimovanju, tesko da ce neko da kaze "to je pravi" i "to je software"... Koliko se secam, ta epizoda se upravo desavala na GearSlutzu? Mozda Max ima link, jer se secam da me je upravo on pre nesto vise od godinu dana "prosvetlio" po tom pitanju...

Ajd u zdravlje!

Ajd' u zdravlje!

Tvoj prosvetlitelj,

Idekius
Old 15-08-2006, 04:50 AM   #8
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Impuls ne moze da snimi modulacije, a sitni modulacijski efekti itekako znace u reverbu. Sam prostor je kod impulsa stvarno odradjen kako treba. Ako budes pametan i impulsni reverb kombinujes sa sitnim modulacijskim efektima (chorus, delay-chic...itd.), zahvaljujuci impulsu ces imati ODLICHAN reverb...
To znam, o prosvetitelju Nego ode ti u off topic. Ne pričam ja dal to valja ili ne

Quote:
Dule, znas me, pa mi veruj na rech da je takvo poredjenje bilo pre par godina izmedju TimeWorks Mastering Compressora za CreamWare i DirectX verzije. Da sada ne pretrazujem net da bih nasao, ako to uopste moze da se nadje, posto je proslo dosta vremena... DSP Mastering Compressor je pokupio pohvale...
To znam, i pročitao sam, ali nije dobro poređenje jer NIJE ISTI KOD, tj nije isti plugin, drugačija je verzija. Znači potrebno je poređenje gde je isti kod port-ovan bez promene, i gde se firma trudila da to uradi pošteno. TimeWorks je koliko ja znam polumrtav na PC platformi, pluginovi nisu updateovani već par godina itd, njih PC ne interesuje više, postoje samo matore DX verzije stare koliko, 5 godina? Nema smisla to upoređivati, to mu dođe kao da ja tvrdim da native Line 6 software (Toneport) lošije zvuči od DSP-a Line 6 software-a i kao primer za DSP uzmem POD 1 koji je jednostavno stariji i lošiji komad koda. Neki blind test gde su ljudi prepoznali waves TDM i RTAS na uvo, ili URS TDM i RTAS, na uvo i rekli u znatno više od 50 posto da je TDM bolji, e to bi već bilo validno.

Quote:
Lacky i ja smo kod njegovog prijatelja u studiju slushali Mini Moog u rack-u i Mini Monsta (VST od par MB). Postoji neka sicusna razlika, ali toliko sicusna da je to neopisivo. Samo, ta razlika nije "gore, ili bolje", vec jednostavno mala razlikica. S' tim sto sam ja gledao u trake i znao koja je koja... Da sluchajno nisam znao, ne bi bilo shanse da kazem sta je sta i sta je bolje. Oba su jaaaaaako blizu i razlika je zanemarljiva. Arthuria Mini Moog zvuchi vece i shire od originala, tj. veci je Mini Moog od pravog Moog-a, a Mini Monsta je gotovo identichan originalu!!!
Naravno, apsolutno verujem da se mogla čuti razlika. Pazi sad opet, čista logika: Neko je seo i programirao taj minimosta. Znači da li su tvoje uši čule da je umeće programiranja onog ko je radio jednu repliku bolje od onog koji je radio drugu repliku? I kako možeš znati da li je to ili nije u pitanju? Neko je sedeo i slušao, vrteo po osećaju potove i onda to beležio kao preset jer mu se subjektivno dopalo. Tj to opet nije jedan te isti software na dve različite platforme. Onda, da li si slušao apsolutno isti preset? Čak i da si ga učitao, i da postoji neka kompatabilnost po tom pitanj (a to ja već ne znam) može se raditi o tome da si upoređivao to kako je jedan programer syntha imitirao originalni preset sa moog-a i drugi programer synth-a na vst-u. Znači isuviše je mnogo parametara umešano da bi to bio empirijski dokaz.

A ja znam da razlika postoji, u smislu da recimo isti wav pušten kroz TDM plugin i RTAS plugin waves-a pa kad se obrnu faze, ne potiru se razlika je doduše mizerno mala i na minus Žnj decibela, ali postoji. Niko ne može da kaže da li je bolje... Matematika kaže da bi RTAS i VST trebao biti bolji zbog više bitaže. Sluh nekom kaže da je jedan bolji ili drugi bolji već kako ko tripuje. Ali to opet da smo ja ili ti nešto slušali nije tehnički, objektivan dokaz po kojoj logici software na jednom kompjuteru koji je custom pravljen može zvučati bolje nego na drugom koji je serijski pravljen npr PC. To bi lepo značilo da neko pokaže konkretno "Nemoguće je iskodirati to i to" ili matematički se dešava to i to. Šta god, to već dolazi van oblasti koje ja dobro poznajem. Ja generalno ovde sad ovo naširoko pričam jer me nervira stepen Voodoo-a koji se javlja u radu sa zvukom, a često nema nikakvih dokaza. Nećete sresti kako dvojca pričaju pa kao jedan kaže...Ah da, vidiš kako ti ta animacija bolje izgleda, radio si na silicon graphics, a ne na PC-ju jel da?
Znači ako postoji neko stručno objašnjenje od nekog ko se bavi upravo time, izrađuje audio software za obe platforme, ja bi da čujem. Ako nema, e onda se bavimo vuduom, tj neko je nešto čuo, pa zato što mu se tako čini u to veruje. E sad ako svi čujemo da je UAD dojajan, to je onda tako jasno. Jer je lepo ružno ipak subjektivna stvar pa ako se masa nas složi da je nešto do jaja, to jeste merilo. Ali nije baš da svi po sluhu misle da su hardware synthovi superiorniji od VST-a pa da to uzmemo kao subjektivno merilo... gomila ljudi ne čuje razliku a godinama su skupljali hardware, i gomila ljudi prodaje svoje setup-ove. Znači govorim o novim VST instrument-ima , ne o nečemu iz 2002 godine tipa pro 53. E a konačno primetio sam i da je to koliko neko ceni software obrnuto proporcionalno ceni... TJ, napolju ljudi vrlo ozbiljno shvataju software ako su ga platili... A kod nas specijalno skoro svi smatraju software igračkama, al kad se plati nešto, synth, DSP kartica, e onda već... To mnogo bolje zvuči

Last edited by Dushan_S; 15-08-2006 at 04:59 AM.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2006, 05:24 AM   #9
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Ali nije ba? da svi po sluhu misle da su hardware synthovi superiorniji od VST-a pa da to uzmemo kao subjektivno merilo... gomila ljudi ne čuje razliku a godinama su skupljali hardware, i gomila ljudi prodaje svoje setup-ove. Znači govorim o novim VST instrument-ima , ne o nečemu iz 2002 godine tipa pro 53. E a konačno primetio sam i da je to koliko neko ceni software obrnuto proporcionalno ceni... TJ, napolju ljudi vrlo ozbiljno shvataju software ako su ga platili... A kod nas specijalno skoro svi smatraju software igračkama, al kad se plati ne?to, synth, DSP kartica, e onda već... To mnogo bolje zvuči
Rekao bih ne da "ne bash svi", nego da 95% nadobudnika lupa gluposti! Zvuk se ne meri na kilo, ma da neko voli da instrument bidne veliki, kockast, realna i da ima unutra zupchanike

Za DSP TimeWorks si u pravu da nije isti algoritam, jer kod DSP verzije postoje cak dva algoritma, za soft i za hard...
Ako hoces poredjenje sa istim algorithmom, uporedi VSS3 za TC PowerCore i TC M3000... VSS3 sam cuo kod Maxa i stvarno je za svaku pohvalu, a sa M3000 sam radio kod kuce i dobar je... ali nisam mogao da zakljucim da je bolji od VSS3, izuzev sto je lepshi (jer se vidi ) i nezgrapniji, nezgodniji i nefunkcionalniji za koriscenje...

Usput, ako nisi instalirao Mini Monsta, instaliraj ga obavezno... ono je stvarno najvernija moguca emulacija Mini Moog-a...

A neznam sto ti se Pro 53 ne svidja? Jeste da on nije glamurozan i veliki, ali itekako moze pametno da se primeni, jer ne trebaju bas uvek ogromne farbe koje upechatljivo pokazuju kvalitet... Cak.... Kad samo vec kod Mini Monste, Atrhuria Mini Moog zvuchi "bolje" (vece, glamuroznije, napumpanije...), ali je Mini Monsta neuporeeeeedivo bliza originalu, ko hoce da to bude bas kao original...

A oni koji ne vole softvare... neka instaliraju vec vremeshni Atmosphere i neka cuju njegove padove, pa ako mogu, neka kazu da to "ne valja"...
Old 15-08-2006, 11:07 AM   #10
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

[QUOTE]
Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Pa nisi ti pomenuo, ja sam pomenuo A pomenuo sam zato što (i evo me opet) upoređuješ SOFTWARE koji radi na Procesoru u odvojenoj kutiji i nazivaš ga hardware synth, i SOFTWARE koji radi na procesoru u kutiji na kojoj piše PC i naziva se VSTi ili AU ili kako god, i nazivaš ga hladnim i lošijim. Ja sam čuo da ljudi upoređuju Analogiju sa VA synthovima bilo koje vrste, i da si ti verovatno rastao na analogiji pa bi mi bilo jasno da se žališ kako sve ovo ne valja a pravi moog je posao itd... Ovako bih rekao da je to najobičniji placebo efekat.
Nisam rekao da su losiji, ocigledno citas izmedju redova kojih nema, nego -"Da me ne shvatitie pogresno, VST zvuci ok ,ali ima taj problem sto je sve isto zapakovano (zvucno)...cisto,sterilno,Hi Fi......kada uradis instrument,dva kao VST ok, ali ne ceo album kao sto je danas slucaj."
Nisam rastao na analogiji nego na svim sintovima koji su mu padali pod ruku, zato i dajem sebi za pravo da mogu da komentarisem ovu oblast.

Quote:
Pazi, lično iskustvo nije nešto što je uvek validan dokaz kod takvih tvrdnji. To što nečije uvo čuje ili ne čuje je relativna stvar. Ali recimo da bi morao da daš neko ozbiljnije tehničko objašnjenje zašto nule i jedinice koje izlaze kroz 2 konvertora iz kutije na kojoj piše synth taj i taj navodno zvuče bolje od nula i jedinica koje se na osnovu istih matematičkih operacija na kraju završavaju na izlazima iz muzičke kartice. Ja moram priznati da nikad nisam video ni pročitao tehnički jasno napisao objašnjenje od nekog ko se razume u materiju. A uglavnom znam da na nekim ozbiljnijim forumima namažu go...a kad neko krene u tu priču "Da li bolje zvuči hardverski sint". Naravno možda ja grešim, ali daj neki dokazni materijal a ne nervozan ton i "Ja znam iz iskustva a ako ja to mislim, to je tačno".
Tvoj drugi post je vec imao nervozan ton, stoga i ja preventivno zauzimam isti prema tebi (privremeno), Elem , moje iskustvo se odnosi na praktican rad sa gomilom sintova-sto hardver sto softver- tokom mojih skoro 17 godina bavljenja ovom materijom profesionalno (unapred napominjem da ovde nikoga nipodastavam ili kazem da nije PRO cisto da ne izazovem lavinu glupih postova na tu temu),( sto ce reci ne sviruckanje, nego komponovanje, aranziranje, miksanje istih i zato znam sta pricam kada kazem da sve zvuci isto ili vrlo slicno u VST-u)-ponavljam zato i dajem sebi za pravo da komentsarisem neke stvari iz ove oblasti. .Kao kada bi ja tebi drzao pridiku o gitarama i kako Guitar rig moze da zameni TWINA ili MARSHALL-a, odlicno radi ( sa moje laicke tacke)ali kada krenes da snimas plocu sa njim i da ga miksas onda vidis da je sve to mrka kapa. Tvoje iskustvo u sviranju i miksanju gitara primeni na moje o sintovima pa ces onda videti da znam o cemu pricam

Quote:
Ja evo čuo, kreće masovna pobuna, hoće da linčuju ove iz korg-a jer je unutra PC. Čisto da te podsetim, PC je u stvari samo jedno od mnogih tehničkih rešenja, kako da se napravi jedinica koja je u stanju da obavlja nešto. Ništa bolje i ništa gore ali standardizovano. Recimo da ono što je rekao Boggy, proizvođač ne mora da se drka oko delova koliko bi inače mogao. Inače smešno je da ti kao neko ko je poznavalac obezvređuješ tu tehnologiju, jer ako se sećaš istorije Korg-a Oasys je mnogo više od tamo nekog software-a tj, radi se o nečemu što se konstantno razvija godinama i čiji su delovi našli svoje mesto u nekim od proizvoda ranije (ajd ne računamo onu propast od kartice za komp koja je loše prošla tržišno) ali ovo je prvi veliki pravi funkcionalan oasys... Oš neš ne moraš, ali mi je bezveze obezvređivati nešto na osnovu ničim zasnovane averzije prema PC.jevima.
Ajmo Jovo nanovo, zahvaljujem ali nema potrebe da me podsecas poznajem celu problematiku PC-ja kao hardvera. Ne znam odakle ti to da ja obezvredjujem PC tehnologijuii da imam averziju? (opet citanje izmedju redova?),. Vrlo dobro poznajem istoriju OASYS-a, ceo dizajn eksterijera TRINITIJA I TRITONA je zasnovan na njegovom prototipu koji se pojavio u prvoj polovini 90-tih, i mnogo se razlikuje od danasnje izvedbe istog. Prvi i pravi (po meni) koji nije pretendovao da bude 3 U 1 nego prava oaza raznih vrsta sinteza. Naravno da je morao da promeni namenu da bi u danasnje vreme bilo ekonomski isplativo napraviti ga serijski i ostati u trci - ovo znaci da RAZUMEM ZASTO JE TAKAV KAKV JE-PC I LINUX- I NEMAM NISTA PROTIV TE KONCEPCIJE NEGO PROTIV CENE!!!!!!!!! OVO JE LOG LINE MOG PRVOG POSTA, imam osecaj kao da nisi citao moje ostale postove u ovom topicu?....."Vreme ide, ljudi se menjaju i sa njima i trendovi kako u muzici tako i u svemu drugom. Isto je i sa sintijima,negde je stvar ukusa, negde afiniteta prema tehnologiji negde cisto ljubavi a negde finansijska mogucnost. Svi se mi slazemo oko toga da ako nesto hoce da opstane mora da se prilagodjava, elem cela ova skribomanija se rasplamsala samo sto sam rekao da je puno para za nesto sto druge frime prave bolje za manje pare, KORG je dobra firma samo se ponekad zanesu" ...."Verujem da je LINUX platforma koja tek sazreva, i da kad bude u potunosti prevazisla svoje decije (sasvim normalno) bolesti bice ono pravo, a do tada kao i sa svim novotarijama samo bez zaletanja. Pitam se sta bi se desilo da je zaziveo BeOS operativni sistem.....svet audio i video racunara bi izgledao drasticno drugacije."

Quote:
Jok. Uad pravi ono što emulira, naravno da je bolje. Ljudi rade emulacije sprava koje su projektovali, i pri tome mogu da se iživljavaju sa potrošnjom procesora. Dapače koliko vidim, niko ne uspeva da odredi na blind test-ovima koje su postavljali na par foruma šta je SSL Waves native, i SSL pravi, i SSL u varijanti URS-a, mislim da je na gearslutz-u to bilo aktuelno nedavno. Konačno šta je tebi da praviš komparaciju impuls reverba sa LEX-om? Realna komparacija je Impulsni reverb VST i Impulsni reverb hardware, kao onaj Sony-jev što je svojevremeno koštao pošteno. Takođe zna se da kod reverba nije fora u DSP-u nego u algoritmu koji je zaštićen i ljubomorno se čuva. Da je samo problem u tome što je harware superiorniji, pa onda bi brate svaka šuša mogla da napravi hardware reverb, skine Lex-a i prodaje ga za 200 evra.
Znam zasto sam rekao impulsi sa pravim lexom ili TC-jem, NE HARDVERSKI IMPULSNI REVEBI NEGO PRESETI IMPULSA PRAVIH SPRAVA to je bila moja komparacija , a ta tema zvuka hardvera(DSP vs NATIVE) i algortima potpada pod Floating vs Fixed point, o cemu ne zelim da diksutujem u ovom topicu.

Quote:
Quote:
Ajd ne zezaj i ne patronizuj bez potrebe. Ti si pokazao čitav spisak verovanja koje nisu zasnovana na tehničkom znanju nego potpunim predubeđenjima tipa "hardware je bolji od software-a", "jedan te isti plug je bolji kao dsp" i slično (Inače kratka digresija; najsimpatičnije je bilo kad se ispostavilo da Waves za koje se pričalo da "bolje zvuče" na TDM-u u stvari rade na nižoj internoj bitaži zbog ograničenja DSP arhitekture tj "grublje" u odnosu na VST verzije)
Kako znas da nisu zasnovana na tahnickom znanju? i drugo PONAVLJAM PO STOTI PUT nisam rekao da je hardver BOLJI od VST nego drugaciji, dinamicniji i zivlji od medjusobno slicnih VST-a koje i ja sam vrlo cesto koristim sa uzivanjem

Quote:
Konačno, aj ti meni lepo pošalješ link na kome je neko radio blind test između dva ista plugina ali dsp i VST verzija gde su ljudi pogađali koji je koji, i pošalji mi neki blind test gde su ljudi na slepo pogađali da li je u pitanju hardware VA synth ili software VA synth. Eto, krajnje jednostavno, odmah mi zapušiš usta i dokažeš da si u pravu. Ili kao što rekoh ranije, link do članka u kom je neko obrazložio zašto je VA hardware bolji od VA VST synth-a. Ja to nisam nigde video, al ti me prosvetli, volim da proširujem saznanja
Evo linkova pa uzivaj i siri znanje
http://homepage.sunrise.ch/mysunrise/gekko.ch/riddle/

http://www.trippler.net/music/Stuff/stuff.html

POzz

Last edited by Moritz; 15-08-2006 at 11:22 AM.
Moritz is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules