|
Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]()
Zdravo Moritz,
Ovakve pojave nisu nikakvo cudo. Skoro "evolucija". Ajde da posmatramo "poznatu" firmu "Milojica Synthesizers"... neku tamo bezveze, izmisljenu... Recimo da je ona postala poznata praveci "hardverske" sprave koje su zvucale "doj**no"... zaradila je puno para... itd... Tada se desi ono sto promeni ceo tok dogadjaja, i zasto (pre)cesto ljudi koji su zapoceli celu pricu na kraju dignu ruke od svega i krenu u nesto drugo... to se ponekad i zna, a vrlo cesto ne zna jer ne privlaci paznju. Kao prvo, apetiti za "velikom" firmom porastu, uposli se gomila menadzera za raznorazne sektore koji nikada nisu ni postojali niti (dokazano) ostvarili uspeh, nego se radi po nekom sablonu koji ljudi uce u skolama, a tice se organizacije rada firme... sto oni koji su napravili prvi odlican sint... najcesce uopste ne znaju... Sve se to ne desi preko noci, nego polako i skoro neprimetno za one koji tamo rade (osim za poneke koji su u stanju da to primete, ali njih niko ne voli zato sto zvuce "negativno")... E sad... vremenom se polako zaboravlja sta je bila poenta price (cini mi se da su sintisajzeri) i pocinje borba za zivot firme koja lici na sve ostale okolo bez obzira cime se bavi... "sablondzije" su se pobrinule za to. Pri tom, svako ko radi u toj firm,i a u sustini ne kapira cime se firma realno bavi, pocinje polako da "vuce" firmu u smeru koji on jedino razume (ma kakav bio taj smer). U konkretnom slucaju "mazohisti" koji su napravili prve sintove u krvi, znoju i suzama, zive na lovorikama, koje cak i nisu lovorike, nego najcesce puko shlihtanje dok za to postoji kakva takva racunica. E posle nekog vremena krenu da se polarizuju dva tabora... pristalice "mazohista" (ciji zvuk vi "volite"), i onih drugih koji nemaju tu vestinu u prstima i koji imaju milion i jedan argument da to sve zvuci isto i da to niko ne moze razlikovati, i da je ceo taj mazohizam "bezveze", i da su kupci "stoka" cije pare trebaju da se uzmu... i onda krenu price, .... zasto bi se mucili kada programera za PC mozete naci u svakoj srednjoj skoli i za male pare, a programera za specijalne i potpuno nepoznate procesorske ploce i FPGA cipove mozete takodje da nadjete (ne bas u srednjoj skoli), ali morate da ih platite pet puta vise... itd... Te "specijalne" ploce.... to su one u ciji cd-drive stavite knoppix cd, i on kaze "be!" E sad, ako se podsetimo da je firma "ojacala" novim i svezim snagama koje nikada nisu videle sta je REALNO uradjeno da bi se prvi sint napravio (ne mogu cak ni da zamisle)... i kada se vremenom cela ta ekipa ukrstila i umrezila u cilju resavanja svojih licnih interesa i ciljeva (najcesce vrlo prizemni, kao i vecina nas, naravno), pocne da dominira "struja" koja zagovara princip "lakse+jeftinije=bolje", pogotovo ako je upravni odbor firme svestan da je firma u dugovima i da mora brzo nesto da "ispali" ne bi li se spasla... onda ti je jasno kuda to vodi. Ono sto previde zagovornici strategije "lako cemo"... je da SVI, ali bas SVI mogu da koriste PC za sint... i da u tome nema nicega specijalnog... pogotovo sto to ne "lezi" renomiranoj firmi kao sto je "Milojica Syntesizers". Te se taj "brand" istopi za par godina. Znaci, nisam nikoga hteo da kritikujem u ovome sto pricam, nego samo da dam nekakav (prilicno cest) scenario kuda sve to ode posle nekog vremena, a najvaznije pitanje koje moze da vrati stvari na pravi put je "Sta smo mi ono, bese, hteli da radimo?" E da... poenta price je i u tome da spomenuti "mazohisti" nisu do poslednjeg trenutka znali kako ce njihova naprava da zvuci, i ako je to na kraju bilo dobro... onda su imali mnogo srece. Mnogi nisu uspeli, a za njih ne znamo bas zato sto nisu uspeli... i pored svog znanja i umeca, to na kraju moze da ne "zazvuci"... a onda popravke nema. itd... da ne gnjavim dalje... moramo biti strpljivi, dok "negativne" struje ne potrose svoje "argumente", a sad... ako to bude znacilo nestanak nekih "velikih imena"... ok... ko zna zasto je to dobro. pozdrav bogi
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Boggija za Velikog Mudraca foruma. Lepo je kad neko moze da vidi sirinu cele slike, tj. vidi celu ?umu.
![]() Ovde mo?e da se napravi lepa 'analogija' (za razliku od dana?nje 'digitalije') sa starom YU i Titom kao Mazohistom ... itd. ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Sve je to ne mestu sto kazete i potpuno se slazem po mnogim pitanjima ovde iznetim. Evolucija je jedno a revolucija sasvim nesto drugo, mogu ce je da sam se uzeleo ( e to je ono sto me cini nostalgicnim) inovacija a ne prepakivanja. Tu mogu da se dotaknem skakljivog sinta NEURON firme HARTMANN ( Pure javi se
![]() , koji je takodje napravljen na LINUX PC-ju sto je kod mnogih izazvalo veliko razocaranje i negodovanje...jer je kostao oko 5000 kada se pojavio a sada ,buduci da firma na zalost vise ne postoji, 1700. U ovom slucaju se ne bih slozio sa negodovanjima jer je sint stvarno bio revolucionaran ( i dalje je).I ljudi koji stoje iza njegovog dizajna su imena koja stoje iza kultnih sprava ALESIS ANDROMEDA, WALDORF WAVE, MOOG VOYAGER, firme PROSONIQ... Vreme ide, ljudi se menjaju i sa njima i trendovi kako u muzici tako i u svemu drugom. Isto je i sa sintijima,negde je stvar ukusa, negde afiniteta prema tehnologiji negde cisto ljubavi a negde finansijska mogucnost. Svi se mi slazemo oko toga da ako nesto hoce da opstane mora da se prilagodjava, elem cela ova skribomanija se rasplamsala samo sto sam rekao da je puno para za nesto sto druge frime prave bolje za manje pare, KORG je dobra firma samo se ponekad zanesu. Eto to je cela kvaka ove lepe rasprave, za koju se nadam da je jos nekome na forumu donela neko novo saznanje. Eto ![]() P.S. povodom onih klinaca sa PC-jem, neka ih neka kupuju i neka peku zanat.Tako sam i ja poceo ...ali na ATARIJU ![]() ![]()
Be more PRO less TOOL... Last edited by Moritz; 13-08-2006 at 10:49 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Pojava je zanimljiva najvise zato sto barem nigde sprave nisu imale (nepopravljiv) problem sa "vozenjem" MIDIja, sto je po meni osnovno. Atari na kome si ti poceo ga takodje nije imao (koliko se secam), MAC ga nema itd... Ne mogu da shvatim u cemu je problem, ali ce se vremenom videti sta je to bilo... Sustinski, moderan digitalni sintisajzer JESTE nekakva procesorska ploca sa nekom ostalom "salatom"... kada se zaboravi sta mu je namena, i pogleda sta sve ima iznutra, skoro da se ne razlikuje puno od DAW... odnosno moze da bude i jedno i drugo... Vec sam audio pod Linuxom je rasterecen dogmi i sablona... no tesko ga je konfigurisati da sve proradi... ali ako vec to neko skrpi u jednu kutiju sa klavijaturom, ucini napor da sve proradi i da jos radi stabilno... ne znam sta jos treba... pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#5 | |||
Administrator
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Quote:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||||
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Quote:
![]() Quote:
Quote:
![]() Konačno, aj ti meni lepo po?alje? link na kome je neko radio blind test između dva ista plugina ali dsp i VST verzija gde su ljudi pogađali koji je koji, i po?alji mi neki blind test gde su ljudi na slepo pogađali da li je u pitanju hardware VA synth ili software VA synth. Eto, krajnje jednostavno, odmah mi zapu?i? usta i doka?e? da si u pravu. Ili kao ?to rekoh ranije, link do članka u kom je neko obrazlo?io za?to je VA hardware bolji od VA VST synth-a. Ja to nisam nigde video, al ti me prosvetli, volim da pro?irujem saznanja ![]() Ajd u zdravlje!
![]() |
![]() |
#7 |
Mason
|
![]()
@Dushan_S
Konačno ?ta je tebi da pravi? komparaciju impuls reverba sa LEX-om? Realna komparacija je Impulsni reverb VST i Impulsni reverb hardware, kao onaj Sony-jev ?to je svojevremeno ko?tao po?teno. Takođe zna se da kod reverba nije fora u DSP-u nego u algoritmu koji je za?tićen i ljubomorno se čuva. Da je samo problem u tome ?to je harware superiorniji, pa onda bi brate svaka ?u?a mogla da napravi hardware reverb, skine Lex-a i prodaje ga za 200 evra. Impuls ne moze da snimi modulacije, a sitni modulacijski efekti itekako znace u reverbu. Sam prostor je kod impulsa stvarno odradjen kako treba. Ako budes pametan i impulsni reverb kombinujes sa sitnim modulacijskim efektima (chorus, delay-chic...itd.), zahvaljujuci impulsu ces imati ODLICHAN reverb... Ajd ne zezaj i ne patronizuj bez potrebe. ![]() Konačno, aj ti meni lepo po?alje? link na kome je neko radio blind test između dva ista plugina ali dsp i VST verzija gde su ljudi pogađali koji je koji, Dule, znas me, pa mi veruj na rech da je takvo poredjenje bilo pre par godina izmedju TimeWorks Mastering Compressora za CreamWare i DirectX verzije. Da sada ne pretrazujem net da bih nasao, ako to uopste moze da se nadje, posto je proslo dosta vremena... DSP Mastering Compressor je pokupio pohvale... i po?alji mi neki blind test gde su ljudi na slepo pogađali da li je u pitanju hardware VA synth ili software VA synth. Eto, krajnje jednostavno, odmah mi zapu?i? usta i doka?e? da si u pravu. Ili kao ?to rekoh ranije, link do članka u kom je neko obrazlo?io za?to je VA hardware bolji od VA VST synth-a. Ja to nisam nigde video, al ti me prosvetli, volim da pro?irujem saznanja ![]() Sta bi ti bez mene??? Evo, ja cu da te prosvetlim ![]() Lacky i ja smo kod njegovog prijatelja u studiju slushali Mini Moog u rack-u i Mini Monsta (VST od par MB). Postoji neka sicusna razlika, ali toliko sicusna da je to neopisivo. Samo, ta razlika nije "gore, ili bolje", vec jednostavno mala razlikica. S' tim sto sam ja gledao u trake i znao koja je koja... Da sluchajno nisam znao, ne bi bilo shanse da kazem sta je sta i sta je bolje. Oba su jaaaaaako blizu i razlika je zanemarljiva. Arthuria Mini Moog zvuchi vece i shire od originala, tj. veci je Mini Moog od pravog Moog-a, a Mini Monsta je gotovo identichan originalu!!! Takodje su interesantni slepi testovi izmedju Pulec-a i Pultec-a za UAD, 1176LN i 1176LN za UAD... Ne jedan, nego X njih nije moglo da napravi razliku. Tacnije, kod 1176LN postoji razlika kada distorzira, pri nekom "normalnom" komprimovanju, tesko da ce neko da kaze "to je pravi" i "to je software"... Koliko se secam, ta epizoda se upravo desavala na GearSlutzu? Mozda Max ima link, jer se secam da me je upravo on pre nesto vise od godinu dana "prosvetlio" po tom pitanju ![]() Ajd u zdravlje! Ajd' u zdravlje! Tvoj prosvetlitelj, Idekius ![]() ![]()
![]() |
#8 | |||
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() Quote:
A ja znam da razlika postoji, u smislu da recimo isti wav pušten kroz TDM plugin i RTAS plugin waves-a pa kad se obrnu faze, ne potiru se razlika je doduše mizerno mala i na minus Žnj decibela, ali postoji. Niko ne može da kaže da li je bolje... Matematika kaže da bi RTAS i VST trebao biti bolji zbog više bitaže. Sluh nekom kaže da je jedan bolji ili drugi bolji već kako ko tripuje. Ali to opet da smo ja ili ti nešto slušali nije tehnički, objektivan dokaz po kojoj logici software na jednom kompjuteru koji je custom pravljen može zvučati bolje nego na drugom koji je serijski pravljen npr PC. To bi lepo značilo da neko pokaže konkretno "Nemoguće je iskodirati to i to" ili matematički se dešava to i to. Šta god, to već dolazi van oblasti koje ja dobro poznajem. Ja generalno ovde sad ovo naširoko pričam jer me nervira stepen Voodoo-a koji se javlja u radu sa zvukom, a često nema nikakvih dokaza. Nećete sresti kako dvojca pričaju pa kao jedan kaže...Ah da, vidiš kako ti ta animacija bolje izgleda, radio si na silicon graphics, a ne na PC-ju jel da? Znači ako postoji neko stručno objašnjenje od nekog ko se bavi upravo time, izrađuje audio software za obe platforme, ja bi da čujem. Ako nema, e onda se bavimo vuduom, tj neko je nešto čuo, pa zato što mu se tako čini u to veruje. E sad ako svi čujemo da je UAD dojajan, to je onda tako jasno. Jer je lepo ružno ipak subjektivna stvar pa ako se masa nas složi da je nešto do jaja, to jeste merilo. Ali nije baš da svi po sluhu misle da su hardware synthovi superiorniji od VST-a pa da to uzmemo kao subjektivno merilo... gomila ljudi ne čuje razliku a godinama su skupljali hardware, i gomila ljudi prodaje svoje setup-ove. Znači govorim o novim VST instrument-ima , ne o nečemu iz 2002 godine tipa pro 53. E a konačno primetio sam i da je to koliko neko ceni software obrnuto proporcionalno ceni... TJ, napolju ljudi vrlo ozbiljno shvataju software ako su ga platili... A kod nas specijalno skoro svi smatraju software igračkama, al kad se plati nešto, synth, DSP kartica, e onda već... To mnogo bolje zvuči ![]()
"Ni pro?li put nisam verovao u reinkarnaciju" www.triggerband.net www.facebook.com/bandtrigger Last edited by Dushan_S; 15-08-2006 at 04:59 AM. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Mason
|
![]() Quote:
![]() Za DSP TimeWorks si u pravu da nije isti algoritam, jer kod DSP verzije postoje cak dva algoritma, za soft i za hard... Ako hoces poredjenje sa istim algorithmom, uporedi VSS3 za TC PowerCore i TC M3000... VSS3 sam cuo kod Maxa i stvarno je za svaku pohvalu, a sa M3000 sam radio kod kuce i dobar je... ali nisam mogao da zakljucim da je bolji od VSS3, izuzev sto je lepshi (jer se vidi ![]() Usput, ako nisi instalirao Mini Monsta, instaliraj ga obavezno... ono je stvarno najvernija moguca emulacija Mini Moog-a... A neznam sto ti se Pro 53 ne svidja? Jeste da on nije glamurozan i veliki, ali itekako moze pametno da se primeni, jer ne trebaju bas uvek ogromne farbe koje upechatljivo pokazuju kvalitet... Cak.... Kad samo vec kod Mini Monste, Atrhuria Mini Moog zvuchi "bolje" (vece, glamuroznije, napumpanije...), ali je Mini Monsta neuporeeeeedivo bliza originalu, ko hoce da to bude bas kao original... A oni koji ne vole softvare... neka instaliraju vec vremeshni Atmosphere i neka cuju njegove padove, pa ako mogu, neka kazu da to "ne valja"...
![]() |
![]() |
#10 | |||||||
Pro Member
|
![]()
[QUOTE]
Quote:
Nisam rastao na analogiji nego na svim sintovima koji su mu padali pod ruku, zato i dajem sebi za pravo da mogu da komentarisem ovu oblast. Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() http://homepage.sunrise.ch/mysunrise/gekko.ch/riddle/ http://www.trippler.net/music/Stuff/stuff.html POzz
Be more PRO less TOOL... Last edited by Moritz; 15-08-2006 at 11:22 AM. |
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
korg oasys! | dlukace | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 5 | 09-03-2006 07:52 PM |