|
Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Prvo nije jeftiniji nego da kupis sve posebno. Drugo, imam protiv toga sto je PC (MAC isti djavo), zato sto svako sranje koje izadje iz toga zvuci isto, da ne bukvalizujem ima isti prizvuk. Ne znam da li si imao prilike da se poigras sa OASYS-om ali zvuci isto kao i svaki drugi VST, daleko od toga da je lose samo ne za te pare.
Dobar laptop do 2500e (MAC ili PC) Dual CORE NI 3 full sa KORE do 1700e NOVATION SL 61 550e JAZZ MUTANT LEMUR 2200e i mozda jos malo da dodas za LOGIC 7 PRO otprilike ovo sve mozes da dobijes za te pare, mislim da je evidentno da sa ovim spravicama mozes uraditi MNOGO vise ![]() "Ispade da sad postoji nova teorija kao pc nije isto što i PRAVI HARDWARE." Ne znam kada je to i bio? Da li je NEVE 1081 kao UAD plug isto sto i pravi? ne bih rekao, ako je takva stvar sa studijskom opremom zasto bi bilo drugacije sa sintovima? "Kao da sav taj hrdware do sada u stvari nisu bili kompjuteri samo sa jednostavnim algoritmima i sa rudimentom od operativnog sistema. I kao da je to što neko pravi custom hardware garancija da je rezultat bolji" Pitaj to likove iz STUDERA, SSL....Opet sam zasao u mracne vode sta jeste a sta nije ![]()
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Brate, me?a? babe i ?abe. Malopre si pričao o digitalnim spravama i kako ti podvaljuju PC umesto njih, a PC nije pravi hardware. Sad odjednom navodish analogne sprave. Kompjuter je kompjuter. Znači ovo iz drugog posta ti nije argument da ja nisam u pravu, nisamo pričali UAD-u nego o digitaliji nasuprot digitaliji.
Drugo, ti dobije? ono ?to plati?... Tj treba ti karma jer radi to to i to. Ako ona radi ono ?to si i platio, ?ta tebi menja u ?ivotu da li je unutra PC, custom arhitektura ili gomila malih gremlina koji sviraju svoje instrumente pa izlazi zvuk? I da li spolja pi?e da je sprava analogna a nije, zamisli, digitalna je? A to je upravo ono ?to si pričao, da je kupac prevaren jer je oasis baziran na PC-ju custom-izovanom za tu priliku. Tj, tvoje izlaganje je značilo da samo po sebi činjenica da je pc unutra obara kvalitet nečega, u odnosu da je unutra neka druga digitalija. Te?ko da mogu naći logiku u tome. Nemoj ti mene shvatiti pogre?no ali i ovo za VST... Razumem kad neko ka?e da mu pravi Moog zvuči bolje od VST-a, to ima neku osnovu. Ali ?ta ti podrazumeva? pod "Hardware-om"? VST je software koji koristi wavetables da proizvede zvuk, oscilatori nisu oscilatori nego wav-ovi. Svi danas popularni synthovi su takođe VA, takođe software na DSP čipovima koji koristi WAV-ove. Po kojoj to logici stoji da su hardware VA "puniji" od VA koji rade na PC-ju? Neko ozbiljnije obja?njenje, ako si na to mislio. A ne?to sumnjam da većina ljudi danas ima mogućnosti da koristi pravu analogiju.
![]() |
#3 |
Administrator
|
![]() Moritz, tesko da si u pravu. Daleko od toga da cu da branim OASYS (gotovo da me ni neinteresuje), ali on je daleko od pukog sklepavanja jednog prosjecnog ili natprosjecnog PC-a unutar kucista klavijature. Prvo, potrebno je uloziti novac u projektovanje, osmisljavanje kompaktnog, efikasnog, pouzdanog, kompatibilnog sastava takvog PC-a. Zatim, potrebno ga je prilagoditi posebnim vrstama interfejsa (mislis da mozes dobiti istu fleksibilnost, i kontrolu spajanjem obicne master klavijature, kao i sa onom koja je radjena i osmisljavana za OASYS). Zatim, tu je posebno pisan softver (pisati softver od nule, i kupiti gotov VST, koji je uzgred receno, najcesce visegodisnje, pa i visedecenijski razvijan nije isto...npr NI software ne postoji od juce, vec datira 10 godina unazad, i rezultat je kumulativnog razvijanja). I na kraju, visemjesecno, ili visegodisnje testiranje (pa ako nesto ne valja, nazad na "nacrtnu tablu", pa tako sve u krug) koje cesto zahtjeva da se ponekad krene od nule (a prethodno su ogromna sredstva potrosena) sve u cilju da to bude klavijatura, koja mora da radi bez greske (i po tome je daleko od prosjecnog PC-a, zar ne??? ). Uz dodaj jos i samo ime (Brend) i shvatis zasto mora toliko da kosta (ok...mozda malo i previse, ali to je to).
Sve ovo ti govorim iz iskustva, jer smo mi iz rumski tima u slicnoj problematici (ruDAW). Jedno je kada sam sklopis racunar, prema savjetima polustrucnih ili laicki obrazovanih muzicara, pa to koristis kao DAW, a drugo je kada trebas napraviti nesto vise. E pa za takvo nesto vise potrebno je 20 puta vise vremena (ali bukvalno) da se istestira, prilagodi, katkada nadje bolje rjesenje, batali sve (i krene sa drugacijom postavkom, a prethodno si ulozio i vrijeme i novac), da imas dobru logistiku, alate koji kostaju, ljude koji kostaju, vrijeme (koje se ovdje, odmah poslije znanja, najmanje cijeni). Pretjerujes i sa kategorizacijom VSTi instrumenata kao sterilnim, cistim, nemasnim itd, kao da imas problem sa tim...Mislim, ja tebe razumijem, jer si odrastao uz TB303, Moog itd (a i meni su prirasli za srce), ali moras shvatiti da su osobenosti analognog generisanja zvuka iz oscilatora sastavljenih iz nekoliko kola "prigusnica i kondenzatora", rezultat nesavrsenosti analogne geneze savrsenih sinusoidalnih i kvadratnih, kao i testerastih napona (sinus, square, saw), jednostavno to: nesavrsenosti. I da je jedini kreator tog punijeg masnijeg zvuka, zapravo oscilatorna jedinica koja na neki nacin ne radi kako treba (jer ne daje na izlazu karakteristiku kakva bi trebalo da bude na papiru, jer radi blagi kliping i overdrive). Po tebi, teziti ka cistim sinusnim, kvadratnim i testerastim zvukovima je greska (a to mogu obezbjediti danasnji softver i danasnja generacija DA konvertera...i ne samo to, nego i mnogo vise). Jedina stvar koju vidim kod tebe, i koja te tisti, jeste nostalgija, a to nema mnogo veze sa onim sto trazi danasnja generacija, neopterecena sa proslosti (koja cak i ne zna sta je analogna geneza zvuka)... @Dushan Odakle tebi da VSTi instrumenti generisu zvuk wavetable? Tako su nekada, i jedino tako su mogli, da zvuce instrumenti koji su u nedostatku procesorske moci, ali najvise radne memorije, morali da jedan ciklus uzorka zvuka koji oponasaju vrte u loop-u zarad emulacije sustained zvuka (drugi razlog nastanka wavetable sinteze jeste vjernije oponasanje prirodnih zvuka i instrumenata, koje se ne mogu sintetisati...barem ne na lak nacin). Svaki danasnji VSTi synth koristi cistu sintezu (physical modelling), matematicki modelovanu (sinosuida se lako generise, upotrebom cos i sin funkcija, kvadratni i testerasti signal jos lakse, a primjenom furierovih transformacija moguce je opisati gotovo bilo koje harmonicne sinteze matematickom formulom). Tacno je da se cista sinteza kombinuje sa wavetable danas (recimo, jedino tako se mogu dobiti emulacije instrumenata sa "cekicem"), ali kada govorimo o cistim moog ili TB303 zvucima, ona se mogu sva generisati (i treba biciti synth koji to generise wavetable) preko fizickog modelinga (sto ja zovem cista sinteza ![]() Last edited by diviner; 12-08-2006 at 07:39 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#5 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Be more PRO less TOOL... Last edited by Moritz; 15-08-2006 at 10:29 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Ama ljudi...sto volite da se raspravljate oko gluposti!!!??? Gde je tu muzika?? he,he,... Ja sam imao brdo starih sintija (odrastao na CV / GATE sintijima!! - Od Roland MC4B sequencera - 4 mono linije (!), System 100M, Kobol-a, pa sve po redu..) Besmisleno...kad provuces sint kroz neki pre-amp, compress ili filter, vise se ne zna da li bio analog ili vst ili sta vec. Kad sedne u pesmi - isto! Cemu sve ovo gubljenje vremena...? Filozofije o tome..? Alo !! ![]() Svi se nesto hvale, a onda bace neki snimak da se cuje na forumu - a ono sve zvuci ko GM midi - ili sve preset zvukovi ?????? ![]() Vec sam 3 puta pomenuo na ovom forumu - VINCE CLARKE -covek sa jednom od najvecih kolekcija analognih sintija na svetu - JE PRESAO NA SOFT SINTIJE !!! To moze mnogo da vam kaze o mnogim stavrima...ako njemu nije bitno / ako ne cuje - (a cuje!!), sto se vi uzbudjute oko toga??? Sto bi rekli Englezi - "get a life!" |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Ma jasno ko dan, sto sam vec i napisao u jednom ranijem postu. Nego ovde kad covek kaze svoj stav da nesto kosta previse para u poredjenju sta drugi daju odmah se nadje neko da cita izmedju redova posle cega nastaje ovo i tako tema potpuno zastrani i ..... ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |||||||
Pro Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
Tako da to ?to si ti jako uspe?an u onome ?to radi? (mada pazi, ja ne znam ni?ta o tebi u ovom trenutku, nisam ti d?virnuo u biografiju, ali vidim da to ko?e? za sebe i ok) je ne?to ?to je za rispekt, ali sa druge strane te ne čini eminentnim stručnjakom za DSP i programming, in?enjering itd. Ako ima? diplomu u nekoj od tih oblasti, reci mi po?to koliko vidim do sada, nema?, ti si svirač i aran?er, zar ne? Znači po?tujem tuđe znanje apsolutno ali u okviru onoga gde je domen osobe. Ja nisam konstruktor pojačala samo zato ?to sviram i snimam, i to mi ne daje pravo da pričam na tu temu kao da sam stručan. Inače nije ti dobro poređenje, jer je Guitar Rig digitalna emulacija analogije zvane mikrofon + pojačalo, znači nije uporedivo, dok smo mi pričali o upoređenju jedne digitalije sa drugom digitalijom. tj, Synth-a ili FX-a na DSP-u ili na nekoj native platformi. Tvoje tvrdnje su adekvatne tome da recimo neko tvrdi da DSP pogonjen efekat zvuči bolje (Line6 POD XT) nego to isto ali u native varijanti (Line6 TonePort). Zar ne? VSTi su donedavno bili ne toliko isplativ biznis. Tek u zadnjih dve godine, kad je procesorska snaga to počela da dopu?ta a povećalo se kupovno telo, ozbiljni dizajneri zvuka i ljudi koji mogu doneti neki kvalitet su počeli da ula?u vreme u VST platformu. Mislim da gomila ljudi zaboravlja da je najva?niji onaj koji programira za neku platformu, bio to synth koji radi na DSP-u ili PC VSTi. Mislim da ne mo?emo upoređivati zanesenjaka koji pravi svoj VST i ekipu koja stoji iza Access-a. E onda dođe neko, preslu?a VSTi i kao "E pa ne valja Virus bolje zvuči". Mislim da je ljudski faktor, znači onaj koji kodira ono ?to odlučuje o 95 posto zvuka. Quote:
Quote:
Počeli smo celu stvar time da je neki proizvod manje vredan jer je unutra PC arhitektura. Zatim si iza?ao sa tvrdnjama "da svi znaju" kako je VST (i ?to se tiče efekata i sintija) zvučno inferioran i to ne zbog kodiranja nego zato ?to eto tako, lo?ije zvuče ti čipovi i konvertori iz nekog razloga od DSP varijante, a ne zna? tehničko obja?njenje. Onda ti je argument da ti dobija? bolji rezultat u studiju. ?to opet znači da ti bolje ume? sa hardware-om i mo?e imati veze sa milion stvari, od programinga nekog ko je pravi VST synth do toga da ti je inspirativnije da vrti? reglere na hardware synth-u. Neki ljudi bolje miksaju ako imaju kontroler. Da li to znači da zvuk dolazi od kontrolera ako im bolje miks zvuči sa njim? To nas na kraju vodi u domen ličnih subjektivnih sviđanja i ne sviđanja i u to da ti jednostavno lak?e i bolje radi? sa hardware-om i posti?e? bolji rezultat, i ja to pozdravljam, ali to nije dokaz koji ima te?inu kao činjenica, to nije bolje, to je TEBI bolje. Konačno, ?ta ti fali, ovo je jako fina i suptilna rasprava, idi na neki forum ovako, internacionalnog tipa i otvori temu "Why all hardware VA synths sound so much better than native VST synths" pa da vidi? ?ta će da ti se desi ![]() ![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Elem, izgleda da se opet nismo razumeli ![]() ![]() A drugi deo, da sam izneo da zvuci lose zbog toga sto nije DSP nego PC ili sta god vec....hm, stvarno se ne secam da sam to napisao ili nesto u tom kontekstu. Nije ovde bila rec da "losije" zvuce zbog toga i toga, nego da generalno (ne mogu da tvrdim tacno zbog cega"""") imaju isti ( citaj - uniformisanije) prizvuk. To mozes da svedes pod "ne radi posao tako dobro". Zato vise naginjem ka hardveru...naravno stvar licnog ukusa....da se opet ne bi nastavljali ![]() E sad tehnicka pitanja, nazivam sebe profesionalcem iz cistog razloga sto sam odavno shvatio da mi je ljubav presla u zanimanje od kojeg moram da naucim da zivim i to radim vise ili manje uspesno od nekih ljudi na ovom forumu (barem mislim da je tako). Sa te tacke gledista polazim od toga da onaj ko hoce sebe da smatra profesionalcem mora da zadje u sve oblasti koje se ticu ili dodiruju njegovo polje rada da bi sto bolje shvatio to sto radi i na kraju krajeva da bi dao sto bolje rezultate. """"Igrom slucaja mene jako zanima tehnika (posebno ova o kojoj sada diskutujemo) i zato toliko vremena provodim istrazujuci tu oblast sa tehnicke strane. Poucen jednim licnim iskustvom na HARTMAN forumu gde sam vrlo nesmotreno izneo neke tvrdnje tehnicke prirode ( u sustini moje razmisljanje jeste bilo dobro ali uvek postoji makar 1% kada nismo upravu a to je bilo bas tada ![]() ![]() ![]() Pretezno radim muziku za pozoriste i film , ranije je bilo i komercijale tipa aranzmani i ostale dzaburike (od necega se mora ziveti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrav
Be more PRO less TOOL... Last edited by Moritz; 16-08-2006 at 02:15 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
@ DUSAN
Prvo: apsolutno nigde nisam pomenuo ANALOGNE sintove tako da mi nije jasno odakle ti sad to?? Drugo ne znam ko ovde mesa babe i zabe? Cela poenta mog posta je - Ne dam pare za "digitaliju" gde jedino sto valja je softver koji je pokrece, po logici OASYS-a NI bi trebao da kosta 20000 eura ako bi ih stavio u klavijaturu i prikrpio malo nekih kontrolera!!!!????? O cemu ti meni ovde pricas? Mogu da ti stavim na crtu sa VST-om bilo koji hardver digitalni sint ( ovde mislim na prave sintove ne ROMplere) sa njegovom emulacijom, ne pricam ovo napament nego iz licnog iskustva. Niko nije rekao da je VST los ponavljam -Hi Fi ,sterilan i zapakovan i sve lici jedno na drugo (cast izuzecima Spectrasonic i NI) nekom to savrseno radi posao nekome ne. Ja licno koristim VST i vrlo lepo mi radi, ali ne i zavrsava posao. A komparacije UAD-a i hardvera moze biti promenjena u impulse revereba sa pravim reverbima (TC, LEX...), hoces mi i sada pricati kako je PC isto sto i hardver? Jedno je DSP powered plug a sasvim drugo native, ovo je svima jasno. Drugo: kosa mi se digla na glavi od tvog pojasnjenja o sintezama, srecom Diviner ti je pojasnio neke stvari pa ne moram ja.Da si malo vise imao kontakta sa bilo kojim VA hardverom znao bi razliku izmedju VST VA i hardver VA. Izvini sto sam ovako reagovao ali me je iznervirao tvoj siguran propovedni stav o materiji o kojoj bas i ne znas dovoljno ![]() @ Boggy, Diviner shvatam ja celu tu pricu zasto i kako, jasno mi je da R&D kosta para i da cela ta muka oko kucanja kodova mora da se naplati...a tu je i ime koje uzima svoj deo kolaca. Ali cela poenta je bila da je previse para za lepo zapakovani VST sa osrednjim kontrolerom. Savrseno mi je jasno da ce sve vise firmi ici na tu foru LINUXa i PCja da bi opstali, ali to mora da ima svoju razumnu cenu. A svemu tome u prilog ide i podatak (proveren) da se OASYS moze nabaviti za oko 4000e, znaci citavih 3000 manje!!!! ko je sad ovde lud??. Na zalost danas smo svi osudjeni na opstajanje u poslu a ne uzivanje u istom, tako da sve merimo kroz isplativost - sto manje para za sto vise buke- i prosto je to bio moj povod za malo negodovanje. Niste me dobro shvatili, nemam ja nista protiv sterilnih SINUSA,SAW i ostalih oblika nego jedan cisti zdravo razumski stav, da ako se neko vec lati pisanja koda za neki VST VA neka se malo potrudi da zazvuci drugacije od ostalih, nego na protiv sve na isti kalup a to je ono sto meni zapravo smeta. NEke vrste sinteze kada su toliko "ciste" (aditivna) zvuce deset puta hladnije i metalnije nego sto jeste zapravo ( VIR Syn CUBE vs KAWAI K5000,K5, fairlight CMI...). Sve je ovo bila samo kritika proizvodjacima koji misle da smo svi stoka koja samo konzumira njihove prozvode jer na njima pise slavno ime velike firme....i sto u ovom slucaju "koliko para toliko muzike" ne pije vodu ![]()
Be more PRO less TOOL... Last edited by Moritz; 13-08-2006 at 12:29 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
korg oasys! | dlukace | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 5 | 09-03-2006 07:52 PM |