|
Promocija radova Marketing u muzici...... pricajte o tome koji je najbolji nacin da promovisete svoj rad? Na ovo mesto saljite vase radove, komentare..... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ovo sto pricas generalno vazi uvek, ako dozivimo muziku samo u obliku kompleksnog spleta nekih kontinualnih zvukova na razlicitim frekvencijama... Za sticanje slike o zvucniku iz ovog ugla, dovljno je koristiti pink noise... barem je to najugodniji splet slucajnih frekvencija manje vise kontinualnih... Kontinualni 1kHz ne preporucujem nikome... A i onda bi dobio trazene detalje jednostavnom upotrebom ekvilajzera, na zalost nije tako skoro nikada, barem ako govorimo o detaljima u mid opsegu. Odnosno nije TU problem... iako izgleda da jeste. Ja sam, inace, imao u vidu isto to sto i ti, odnosno posao sam od te sasvim logicne pretpostavke u smislu "sigurnijeg" starta, ako je cilj - detalji... zato smo i isli u pocetku sa "bojazljivim" bassom... Na svu srecu... nije tako... to sada odgovorno mogu da tvrdim... bassovi ne smetaju mnogo detaljima ako vec sam zvucnik ne "petlja" nesto samo svoje i nepostojece u materijalu, na tim kriticnim opsezima... i to je veci problem nego bass. Pokusacu da to objasnim najjednostavnije sto umem: Muzika je slozena od tonova na nekim frekvencijama sa nekim pocetkom i krajem... i svaki pocetak i kraj su diskontinuiteti u vremenu, koji se takodje moraju vrlo dobro obraditi u zvucniku, i nemaju nikakve veze sa frekvencijom, vec samo sa vremenom i diskontinuitetom u tom istom vremenu... Pocetak i kraj note je takodje "zvuk" koji nema veze sa frekvencijom... da pokusam da budem jasniji. Nisam sasvim egzaktan u cilju da me bolje razumete, tako da molim da mi oproste bolji poznavaoci ove problematike. Nevolja nastaje onda kada zelimo da napravimo zvucnik koji je i frekventno ravan (o cemu ti generalno pricas), ALI i vremenski "cist"... Naci meru izmedju ove dve stvari je izuzetno tesko, odnosno, napraviti nesto sto je dobro i u jednoj i u drugoj dimenziji. DA! u pitanju su DVE dimenzije a ne JEDNA, i vreme i frekvencija, a sa prostorom za slusanje to postaje sistem sa PET dimenzija. Vreme je tu kao pocetak i kraj a frekvencija je ono sto je bilo izmedju (moze frekvencija u periodu trajanja biti koliko hoces... svejedno) Recimo, tipican primer problematike o kojoj pricam, je reverb koji koristite, i za bolji dozivljaj reverba je potrebno imati sredjenu akustiku i zvucnik koji ima vremenski cist mid-high region... Ako to nije slucaj... ekvilajzer vam tu malo moze pomoci a da vam pri tom ne pokvari sve ostalo... ok, mozemo "skloniti" bass ali time vise nemamo bass, i to ne valja... a pri tom ako mid-high nije cist... reverbi se opet jako tesko cuju, i sklanjanjem bassa pomazete sluhu da lakse razazna reverb u VREMENSKOM muljanju koje zvucnik obicno pravi... i to NIJE resenje... reverbi se MORAJU cuti JASNO cak i kada te bass-rezonancije u sobi razbijaju... ljudski sluh je doista mocno culo, i ne treba ga potcenjivati. Tako da smem ponovo da kazem da je Wavelet transformacija daleko superiornija u odnosu na Fourier-ovu koja se u muzici koristi 100%. To znaci da niko nema nista protiv frekventnog domena, ali moramo pratiti i frekventni i vremenski domen, ako pricamo o muzici, konkretno... i tada "pukne" slika koja postoji na snimcima sve vreme, samo kada se iz "minus beskonacno" pomerimo malo blize nuli, kao u slucaju SuperMEE, i verovatno jos nekog prilicnog broja zvucnika po svetu, za koje ni ne znamo sa slike kako zvuce, a u specifikacijama nisu definisani "detalji" kao neka mera.... vec subjektivno... i otuda su "svi" zvucnici "izuzetno detaljni"... Drugim recima Yamaha NS10 nije "detaljna" i "precizna" (samo) zato sto ima (frekventno) manje bass-a. To je neka zeljena poenta ove moje price. Ovo sto sam gore napisao su moja licna razmisljanja i iskustva koja su se iskristalisala (ili barem ja tako mislim da jeste) u dosadasnjem periodu razvoja SupreMEE zvucnika... da li sam u pravu pokazace, naravno, vreme. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#2 |
MAO
|
![]()
postajem depresivan...zvucis kao Pink Floyd u boljim danima
![]() Eto, na slici se lepo vidi da sam ostao bez kose zbog Geneleca! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
Pozdrav svima,
testiranje SuperMEE nearfield monitora u Underground-u (clan Arthur na Rumskom) je zavrseno i nastavlja se u Hill River Studios. Od, inace, veoma ljubaznog i strpljivog domacina, sam dobio zadatak da pozdravim sve clanove Foruma Rumski i u njegovo ime, uz obecanje da ce nam se ubrzo pridruziti. Zato jos jednom, pozdrav svima od ljudi iz Hill River Studios! bogi p.s. Postojeci monitori su "malo" ispreturani da bi se SuperMEE uglavili... kasnije smo ih jos razmakli, posto smo zarotirali AIR20 kako bi manje zauzimali prostora. Na kraju je razmak bio vise od metar i po. Pozicioniranje smo kasnije optimizovali samo za SuperMEE i Genelec... (kao i uvek, veca i jasnija slika se dobija sa right click->view image)
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
[quote=boggy]Pozdrav svima,
Okrenuli ste miksetu! super...al ste nakamarali zvucnika! Ja se vratio u UK...pozdrav svima u RiverHill studiju... Vrach |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
@ Boggy
Sigurno si u pravu . Ono o cemu sam ja pricao je prosta " nazovi " EQ kriva , gde kad baseva procentualno frekvencijski ima vise u frekventnom polju , cini se da maskiraju srednje . Necu nikako stati u odbranu Mackie a ( iako ih volim i radim na njima ) nego samo hocu da kazem da je to dobar monitor i da ne njemu mogu da se urade referentni mixevi ( mada ih moj ortak radi na pasivnim revealovima ![]() ![]() U svakom slucaju tvoji postovi su uvek korisni i rado ih citam ( osim ako nisu preko 2000 karaktera ![]() Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Mason
|
![]()
Bio je Boggy juce do mene... Posto su kutije lake za poneti, svega 25 kg po kutiji, Boggy je poneo jedan par + pojachalo (cudi me da mu je uopste bio potreban auto od Beograda do Nisa
![]() ![]() Stvarno sam bio impresioniran kako ona chuda rade! Zanimljivo je da je to monitor kakav danas zaista ne postoji na trzistu ( u klasi "komercijalnih kutija", na koje je najveci deo nas navikao). Ono sto sam mogao da primetim kod najveceg broja kutija novije generacije je da, verovatno u zelji da impresioniraju kupaca, proizvodjachi prave sve obojenije i obojenije kutije. Moja glavna zamerka na moj Tannoy Precision 8 je to sto kod njega bass ne chujem dovoljno cisto, vec prilicno napumpano i kao koroz neki lagani efekt (naravno da tu igra i prostor). Pocetak i kraj bass tona na Precision 8 mi nisu dovoljno jasni i definisani. Znam da ce se neko nasmejati, ali... pisem ono sto ja cujem... Kod monitora koje pravi BoZo Eletronics (shiroj populaciji poznatiji kao Boggy sa zenom ![]() Sad, tesko je izmeriti sta tacno i koliko doprinese, posto smo kutije probali sa BoZo pojachivachem, a kada sam na taj pojachivach povezao svoj NS10M, na moje zaprepascenje su prestala "divljanja visokotonaca" koje NS10M sa Alesis RA500 hoce da radi i tzv. "guzva instrumenata" je bila prilicno manja, tako da su i NS10M zucale znatno pitomije i definisanije nego sto sam ja navikao... Hmmm... kutija je gotovo uvek stvar navike, ukusa, licnih afiniteta... Napisao sam iskljucivo svoje utiske... Neko mozda od kutija i pojachala ocekuje nesto drugo. U svakom slucaju... sa moje strane: -Topla preporuka da se ove kutije i pojachalo preslusaju, bez obzira sto mi imamo malo predrasuda i otpor prema manufakturi (barem ja)... Ono sto sam juche cuo me je zaista iznenadilo...
http://www.facebook.com/idekius Last edited by idekius; 02-09-2006 at 01:11 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
MAO
|
![]()
to je boggy bice krenuo u turneju a ?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Rcf Monitor 5s | grada27 | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 8 | 20-08-2007 03:27 PM |
profesionalni near-field monitor, tehnicki zahtevi | boggy | Promocija radova | 64 | 22-05-2006 07:13 PM |