Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 15-06-2006, 09:37 AM   #12
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: pojacala

Quote:
Originally Posted by Tazman
@Boggy , procitao sam sve sto si reko za klasu D pa mi sad nije jasno zasto je PMC izabrao bas njih da ugradjuje u svoje aktivne monitore ?
Kolko sam citao rekli su da su Flying Mole (koji su klasa D) vrh pojacala ?
Imam dodatak u odgovoru na ovo tvoje pitanje, posto sam jos malo ceprkao ovu tematiku, postoje dva tipa class-D pojacavaca koji se pojavljuju na trzistu.
Jedna vrsta koristi standardno napajanje, obican mrezni trafo, grecov usmerac i elektrolitske kondenzatore... te moja prica o bass tranzijentima ne stoji u tom slucaju, jer doticna karakteristika najvise zavisi od rezerve energije u napajanju, tako da class-D tada radi dobro skoro isto toliko kao i vrhunska AB class ako ne i bolje u nekim slucajevima... govorim o najnovijim konstrukcijama (B&O, Philips i sl.).

Medjutim ako se neko polakomi i pokusa da izbaci mrezni trafo od kilovat iz kutije i velike elektrolite, onda moze lako dobiti pojacalo koje zvuci "tanko" i neuverljivo... ako se bez ikakvih modifikacija koristi isti princip kao u napajanju iz PC.

Ideja je da se razvije napajanje slicne velicine i cene kao napajanje za PC... doduse, PC je mnogo laksi potrosac za napajanje od pojacala... vuce relativno konstantnu struju i u idle modu, i varijacije potrosnje mu nisu toliko intenzivne kao kod pojacala... od nekoliko desetina milivata pa do nekoliko stotina vati i cesto i kilovat u piku, takodje su gadne bass deonice izmedju 40 i 60Hz koje dugo traju...itd ... to je problem.

Radi se intenzivno na tome, koliko vidim, da se i to glomazno napajanje resi jeftinije i lakse... koliko ce se u tome uspeti, videcemo... ako je za utehu... svedoci smo intenzivnog razvoja na tom polju... pa cemo videti za koju godinu...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules