|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]()
Ucinilo mi se kao zanimljiv pogled na stvari od coveka cije je misljenje prilicno referentno....
" bob katz Quote: Originally Posted by narco A question for mastering engineers ONLY (otherwise it'll just be a can of worms) Have you EVER heard a mix and thought "this would sound better if they had used analog summing during mixing" Or can you even tell if a mix is summed digitally at all? Narco Absolutely, positively not. It is impossible to tell. On the opposite side you can often tell when an engineer used bad analog summing or console. But a mix can sound small and edgy regardless of which console or summing you use. I wish that Resolution magazine published reprints of articles on their site. I wrote a two-part series on summing which many people have told me is the definitive article on the subject. In summary: Digital summing is "perfect", perhaps too perfect. In analog, it's not the summing that does the trick, but rather the coloration of the circuits. In some cases, some of the crosstalk or distortion of the good analog boards seems to actually enhance the stereo separation and depth. But is definitely, 100% a case of coloration, and I've proved it. BK __________________ Bob Katz DIGITAL DOMAIN http://www.digido.com "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." No trees were killed in the sending of this message. However a large number of electrons were terribly inconvenienced."
![]() http://www.sunflower-fest.com/ Last edited by Oggy; 30-03-2006 at 07:10 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Ma problem je sto je ozbiljno analogno sabiranje jako skupo i oko toga se vrti cela stvar.
Kada bi mixao nesto i da imam na raspolaganju Beringerov mixer, veruj mi da bi to radije sabrao u Daw-u. A ako me pitas kako bih sabirao da mixam u Georgijev ili Pink studiu, onda opet nema dileme. Analogno naravno! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Member
|
![]() Quote:
Ima li kakvih novosti vezanih uz usporedno testiranje uredjaja? Ja sam definitivno odlucio prosiriti DAW na summing mixer, ali postavlja se pitanje koji odabrati. S16 mi se jako svidja i izgleda mi stvarno kvalitetno izradjen, ali kljucni trigger za konacni odabir ipak je detaljan test u studijskim uvjetima. Alternativa je skuplji Mixdream o kome su misljenja (kao i o svemu ostalom) podijeljena, ali svi se slazu da njegov ugradjeni limiter radi bezveze, a stereo enhancer isto lose "drzi vodu"... Znaci u visoku cijenu su ukljucena i dva sklopa koja vjerojatno ne bih koristio (sto ide u prilog S16 koji ima tocno ono sto ovakav uredjaj treba..). Zasad imam staru rme kartu sa jednim ADAT in/outom i jedan ADI8pro konverter. puni potencijal 16 kanalnog summing mixera bih postigao sa jos jednim istim konverterom, no u tom mi slucaju kartica koju imam nije dovoljna (trebao bih jos jedan in/out ADAT). Nisam siguran koja rme karta ima 2 ili vise optickih ADATa i analogni output (opcija za drugi monitoring)... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
MAO
|
![]()
ovde je cini mi se ipak posredi zamena teza. To sto Katz ne moze da prepozna razliku je potpuno normalno. Al sa druge strane, gomila producenata i snimatelja specificnih zanrova (metal, hip-hop) dobija svoj specificni zvuk jedino na analognim konzolama. Slipperman cak ide toliko daleko da tvrdi da se pravi zvuk nu-metal gitare ne moze dobiti ukoliko se u snimanju ne koristi traka kao primarni medijum zbog saturacije pa tek onda AD. Crnci pola svog potpisa u Rap-u postizu guranjem SSLova u crveni rezim rada...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
![]()
Zdravo Arthur,
Quote:
Inace, gde god se kod neke sprave zvuk obradjuje nelinearno, i filtrira, zakasni pa sabere ili oduzme posle (opet) filtriranja... makar i samo malo i nenamerno... takva sprava ostavi "potpis" kao otisak prsta. S obzirom da culo sluha radi vrlo kompleksno (kao da ima mogucnost expandera "detalja"), takvi "potpisi" se tesko simuliraju i postizu se samo izvornom spravom koja je propisno podesena (ako treba i "u crveno"). Simuliranje je tesko najvise zato sto se neke stvari jednostavno CUJU, a mi bas i ne znamo sta je od tih "sitnica" bitno a sta ne... mnoge su utopljene u sum na snimku, mnoge se ne mogu ni izmeriti (kad meris nesto, bilo bi dobro barem da znas sta zelis da izmeris, recimo). Znaci, generalno, svaka sprava u obradi zvuka ostavlja nekakav potpis, koji najverovatnije, neko na kugli zemaljskoj moze da prepozna, izaci na kraj sa tim nije nimalo lako... kad moze da cuje jedan covek, onda vec imamo problem, ok nije veliki problem, ali postoji. Onda mi tu (uvek je zgodno kada smo na putu da ustanovimo da smo omasili) dohvatimo statistiku, i problema onda "nema". ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Zdravo ! Nije mi jasno kod tog sa Daw na analog box sta se desava sa master busom i njegovim insertima ,ako recimo koristim na daw masteru u insertu stereo kompresor
kako se to rotira u analog box (MIXDREAM,SUMO itd) HVALA NA ODGOVORIMA!!!!!! PS; ako sam bio jasan
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
Pa ako imas 16ch summing box, napravis 16 grupa i na njih posaljes ono sta vec treba. Zatim svakoj od njih dodelis po jedan out.
nisi napisao koji je hardver u pitanju, ali je princip, manje vise isti svuda. I da, u tom slucaju nemas master bus u funkciji, osim, ako bas njega ne rutiras na neki od izlaza. generalno znam sta te zanima... Ti bi da zakacis neki brickwall, ali u slucaju analognog suminga, to moras uraditi externom spravom ili to isto uraditi u povratku na kompjuter.
![]() |
#9 |
Junior Member
|
![]()
Hvala ! znaci koliko sam te shvatio a ti mene jesi nema nista od insertovanja na master busu ,sto znaci samo externa sprava i to je to.
![]() |
#10 |
Moderator
|
![]()
Da, ali sve te stvari koje bi hteo da uradis insertom, mozes kasnije u masteringu da odradis.
Takodje moras da vodis racuna da ako ces sabirnicu, da ona moze biti i pasivna i aktivna, te ako je pasivna, treba ti dodatno pojacanje tipa nekih dojajnih cistih preampa (Milenia i te fore...) sto dodatno poskupljuje varijantu.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Bob Katz | Hepek | Audio Produkcija - Tehnike | 3 | 22-06-2009 11:19 AM |