Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-04-2006, 08:48 PM   #21
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Mikrofon za el. gitare

Quote:
Originally Posted by Dompax
Ma gledaj, sve je meni jasno, samo jedno nije..
Kako moze biti toliko razlicit zvuk od onog kojeg cujem kad se spustim ispred pojacala (ne prislonim bas uho jel , ali nije ni zvuk sobe) od onog na snimci? Nije da sam siguran kakav bi zvuk trebao dobiti preko mikrofona ali mi je malo sumnjivo da je toliko razlicit. Hvala na savjetima!
Odgovor na to pitanje sadrzi svu mudrost snimateljskog posla - da zvuci sto vernije. 57ica je u toj nameni postavila standarde. Narocito ispravna

Savet : pozabavi se bolje upoznavanjem sa pojmom mikrofona i njegove uloge u snimackom lancu
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2006, 02:43 AM   #22
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dompax
Ma gledaj, sve je meni jasno, samo jedno nije..
Kako moze biti toliko razlicit zvuk od onog kojeg cujem kad se spustim ispred pojacala (ne prislonim bas uho jel , ali nije ni zvuk sobe) od onog na snimci? Nije da sam siguran kakav bi zvuk trebao dobiti preko mikrofona ali mi je malo sumnjivo da je toliko razlicit. Nisam spominjao opremu jer sam mislio da je to nevazno s obzirom da zelim snimiti taj zvuk koji cujem (ma bar priblizno), pa bio los ili dobar. Inace snimamo Gibson Flying V u H&K Attax 200 hibridnu glavu i H&K 4x12 box. Gitara ima prirodno debeli zvuk, a pojacalo radi posao cisto u redu s obzirom da je zeljeni zvuk heavy/nu-metal prizvuka...
Hvala na savjetima!
Ako je 57-ica ispravna probaj pre nego ?to krene? u nabavku mikrofona da uraidi? ono ?to i svi drugi rade, da umesto da mikrofonom juri? zvuk koji se tebi sviđa u prostoriji da tako namesti? zvuk da kada je sniman zvuči kako treba. Zvuk koji se dobro snima ne mora biti zvuk koji je tebi lep na uvo, to je poenta. Generalno jedan od čestih problema sa muzičarima koji imaju snimatelji je objasniti im da njihov omiljeni sound na pojačalu ne mo?e da se snimi kao takav i da moraju da snimaju na zvuku koji im se na uvo ne dopada ali će se snimiti tako da na kraju u matrici gitare zvuče kako treba.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2006, 03:01 PM   #23
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

ja sa sm57 nikako ne mogu dobit zvuk. okrecem ga na sve moguce nacine, ali nikako ne ide. zvuci mi suplje. stvarno ne znan u cemu je problem. je li ja negdje grijesim, je li mikrofon ispravan (novi je mikrofon), je li se tu radi o ukusu...

u zadnje vrime sniman sa akg c414 i prilicno sam zadovoljan. bas mi ostaje realan snimak.

evo slicice (sm57 se vidi na ampu):
Old 08-04-2006, 01:01 PM   #24
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

57-ica je legendaran mikrofon baš zato što boji zvuk tako kako ga boji! I to vam se sviđa ili ne! Pored nje Beta 57A koju sam imao priliku A/B testirati zvuči kao kondenzatorski mikrofon! (sa 57 ga veže samo SPL) Meni se to recimo na perkusijama strava sviđa, međutim i gitarista i saxofonista su mi se nešto mrštili (što zbog zvuka, što zbog cijene), pa su završili sa 57! Ali je preokret nastupio kada je gitarista čuo svoj zvuk na razglasu kada sam mu pred pojačalo nabio ElectroVoice N/D 478! To je bilo to!
Na kraju krajeva, mikrofon je zaista sprava koja rijetko kad valja ili ne valja. Uglavnom nam se sviđa ili ne! I to je tako...

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 10:07 AM   #25
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by SandRob
u zadnje vrime sniman sa akg c414 i prilicno sam zadovoljan. bas mi ostaje realan snimak.

evo slicice (sm57 se vidi na ampu):
A kako postavljas c414? Ja bih bas probao i s njim da se igram, ali se plasim da ga stavim blizu pojacala

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules