|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
@Manley Dve stvari mi nisu jasne: Zasto noise reduction (osim ako nesto nije sa tape-a ili vinila) i zasto limiter prvi u lancu? Meni to sa EQ i comp posle limit. deluje rizicno (nisam probao) jer, ako sam ogranicio signal na -0,1db, velika verovatnoca je da cu probiti 0dBfs dodavanjem nekih frekvencija na Eq-u ( a ne moze se uvek samo oduzimati).
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Dve normalizacije (a i sta ce normalizacija ako na kraju imas bw limiter)????? dva limitinga????? Ovo sa bilo kojim plug-inovima bilo kog kvaliteta samo moze da unakazi zvuk sonicno.....mozda nesto nisam dobro razumeo...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Vibrator
|
![]()
stvarno ne razumem sta ce limiter na pocetku lanca..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Pro Member
|
![]()
znas onu.....
Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Apsolutno ima smisla. Posebno ako se radi o snimki zivog benda.
Prvi limiter nije radikalan. On hvata od svih peakova u pjesmi samo manji dio njih, one koji su prosjecno glasniji. Time rastereti kompresor od pretjeranog pumpanja. Sve da taj prvi limiter u cijeloj pjesmi skine samo jedan peak, isplati se jer kompresor u tom trenutku ne odleti na -10 db redukcije (izmisljam sad brojku), nego ostane u nekom normalnom rasponu redukcije.
![]() |
#6 |
Guest
|
![]()
On je skroz u pravu o vezi LIMITERa i ODUZIMANJA EQ umesto dodavanja, to je i jedna vrsta pravilo, bolje je ODUZIMAT EQ nego dodavat, samo mene jedno cudi koje prvi put cujem.
Zasto uopste obicna normalizacija? Il nisam razumeo, nesto drugo je u pitanju? Hvala |
![]() |
![]() |
#7 | |
Guest
|
![]() Quote:
Jer ako postoji i jedan jedini PEAK COMPRESSOR morace da tu PUMPA. Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
#8 |
MAO
|
![]()
covek lepo objasnio da taj prvi limiter samo hvata peakove, i to one najradikalnije... to sto smo mi navikli da onako krvavo pumpamo snimak limiterom nema veze sa ovom koncepcijom... mislim, pazi, i onda u tom pravcu ako gledam, dodje mi i eq nekako lakse iskontrolisati... i nije mi nista cudno to sa dve normalizacije, daje se prostora pluginovima da rade
@off na to ime sam mislio samo me mrzelo da kopam... mislim da sam ih video na slici i jedne Abbey Road-ove rezije... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Vibrator
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Kod snimke pravog benda to najvise dodje do izrazaja, ali nemoj misliti da ti peakovi ne prolete i u miksu sastavljenom od samplova. Uglavnom ti je to kad se poklopi dominantna frekvencija noge s odredjenim tonom u basu. Dogodi se da odredjena noga dobije skoro 200% snage u donjem podrucju. To ti proleti kao peak u miksu a da ni ne primjetis.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Članci o masteringu | lesha | Tutorijali | 1 | 14-12-2006 11:26 PM |
Pristup mixanju | kVu | Vlado Georgiev | 32 | 31-03-2005 11:54 PM |
Kljucna stvar u masteringu | milosjeftic | Audio Produkcija - Tehnike | 7 | 16-02-2005 11:51 AM |
Kompresor pri masteringu... | idekius | Audio Produkcija - Tehnike | 69 | 11-02-2005 08:32 PM |
UAD-1 - napokon limiter!!! (i rasprava o masteringu) | SandRob | DSP forum | 54 | 10-02-2005 07:42 PM |