Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Promocija radova

Promocija radova Marketing u muzici...... pricajte o tome koji je najbolji nacin da promovisete svoj rad? Na ovo mesto saljite vase radove, komentare.....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-01-2006, 11:05 AM   #1
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: profesionalni near-field monitor, tehnicki zahtevi

Quote:
Originally Posted by FrankoPanko
Mislim da bi bilo malo presubjektivno da proizvodjac jednih monitora (u ovom slucaju Bozo Electronic) radi usporedne testove sa zvucnicima ostalih proizvodjaca i prica kako su ipak njegovi najbolji (bez uvrede).
Ne vredjam se uopste, ne brini

Quote:
Originally Posted by FrankoPanko
Imam jednu ideju! Kad zavrsis prototip i posudis nekoliko pari monitora sa gornjeg spiska bilo bi posteno da pozoves forumase (barem one koji zive u Srbiji) na jednu prezentaciju uz slusni test "naslijepo" (sa vise CD-a raznih zanrova) pa da i oni daju ocjenu i naravno, ispricaju svoja iskustva na forumu . Shvati ovo kao dobronamjerni prijedlog. Srdacan pozdrav!
To moramo da pitamo "Forumase", da li se slazu sa tom idejom... zar ne?
Sto se mene tice, nema problema, predlog je odlican.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2006, 12:38 PM   #2
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

To je odlicna ideja!
Iako ne sumnjam u objektivnost ljudi jer su profi.

Inace Adam Anf 10 namerno nisam naveo jer je to jedan tanak zvucnik koji nikako ne moze da se nadje u klasi o kojoj pricamo.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2006, 01:09 PM   #3
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy
To je odlicna ideja!
Iako ne sumnjam u objektivnost ljudi jer su profi.
Hvala...

Quote:
Originally Posted by Oggy
Inace Adam Anf 10 namerno nisam naveo jer je to jedan tanak zvucnik koji nikako ne moze da se nadje u klasi o kojoj pricamo.
Nebitno, mislim da je bespredmetno sada iznositi misljenje o medjusobnom kvalitetu ostalih zvucnika, pogotovo sto postoje ljudi u vasem poslu koji znaju dosta da urade i na zvucnicima od 100EUR. Dobar zvucnik samo olaksava zivot, ali nije apsolutni uslov za kreativnost i znanje... to mislim da svi znamo.

Hm, da bi bilo sve po protokolu, ajd da pitam, da li neko ima neki predlog za mesto gde bi se to uradilo. Jos je rano, ali da pitam...
Bilo bi lepo da akustika bude solidna, i da ima prostora da se sve to smontira
a da ne utice jedno na drugo...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 25-01-2006, 06:07 PM   #4
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

hmm... jeste li uzimali u obzir KRK v6 ? ili recimo nova Quested serija (isto 6-ice) ?

licno, ne bi mi smetala uopste cena do 1000e... ali opet se postavlja pitanje sa kojim pojacalom bi to najbolje sviralo ??? kolko samo kosta bryston pojacalo 2b, ili 3b?.. zavisno od snage...
kVu is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2006, 06:33 PM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by kVu
hmm... jeste li uzimali u obzir KRK v6 ? ili recimo nova Quested serija (isto 6-ice) ?
Nismo do sad, stavicu ih na spisak, samo da se jos malo skupe predlozi... ubacicu ih u prvu poruku u postu.
Quote:
Originally Posted by kVu
licno, ne bi mi smetala uopste cena do 1000e... ali opet se postavlja pitanje sa kojim pojacalom bi to najbolje sviralo ??? kolko samo kosta bryston pojacalo 2b, ili 3b?.. zavisno od snage...
Po zahtevima koje mozes videti za impedansu, ugnjavicemo se poprilicno da isteramo da ne padne nigde ispod 5 oma (mislim ni na jednom frekventnom opsegu)... time cemo prosiriti broj pojacala sa kojima ce zvucnici korektno raditi. I to je sve sto mozemo da uradimo konstrukcijom.

Takodje, sigurno ce se svako pojacalo "cuti" na svoj nacin, ono sto najvise mozemo uraditi je da zvucnik koji cemo praviti ne odstupa previse od nivoa svoje namene, koje smo ispisali u psihoakustickim zahtevima... sto ne mora da zavisi toliko od pojacala ako se zvucnik dobro napravi.

Inace, svakako, Bryston od 50-100W je pozeljan (najvise zato sto je posteno napravljen), a ako se gleda jeftinije, odnosno HiFi klasa, onda Rotel i Nad....

Dobra pojacala za ovaj zvucnik mogu biti i ATI (malo poznata, posteno uradjena, sada ih ima i u Evropi)... i tu se spisak onoga sto ja znam zavrsava... ako neko ima neki predlog neka kaze...

Ideja je u osnovi, da se ipak sa pasivnim zvucnikom covek moze lakse "snaci", moze se za relativno mali novac naci i srediti staro HiFi pojacalo (Sansui sa starim logoom na primer, ili sta vec od boljih).

U svakom slucaju moze i to da se proba pa da se zakljuci koliko je veliki uticaj pojacala na zvucnike koje cemo praviti... tesko se tu neki detalji mogu pretpostaviti... ono sto mozemo da uradimo sam vec napisao, a ostalo je na vama da procenite slusanjem... takve stvari (detalji) se ne mogu meriti.

kVu,
Drago mi je da si se setio pojacala koje igra mozda i preveliku ulogu kod pasivnog zvucnika... s obzirom da ovo sto pravimo jos nije gotovo niti znamo da postoji ista slicno, nemamo ni neka iskustva koja bi mogli da prenesemo... probacemo pa cemo razmenjivati iskustva.

pozdrav

bogi

Old 26-01-2006, 08:42 AM   #6
ridge
Stara Rumski Elita 2003.

ridge's Avatar

A sto ih ne bi ako vec pravite pasivne monitore pravili sa jednim odredjenim pojacalom u vidu i sve prilagodili kako treba pa ga prodavali s preporukom da najbolje radi sa tim i tim. I sto se ne koncentrisete na 8" umesto na 6.5" kad vec pravite nesto sto valja a nije jeftino onda bar napravite sto bolje.
ridge is offline   Reply With Quote
Old 26-01-2006, 08:59 AM   #7
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Zdravo ridge,

Quote:
Originally Posted by ridge
A sto ih ne bi ako vec pravite pasivne monitore pravili sa jednim odredjenim pojacalom u vidu i sve prilagodili kako treba pa ga prodavali s preporukom da najbolje radi sa tim i tim.
Zato sto je lakse (i jeftinije) projektovati pojacalo za zvucnik nego obratno (ako gledamo samo cenu projektovanja, a ne proizvoda).

PMC nije projektovao zvucnike za Bryston, nego Bryston u principu pravi postena pojacala bez sumnjivih usteda u materijalu (jako cesta pojava), i sasvim je logicno da se dva korektna i postena principa spoje u zajednicki nastup.

Gledano sa te strane, mi ne mozemo proizvoditi zvucnik u ovoj klasi cene koju pokusavamo da ostvarimo, i da preporucujemo striktnu upotrebu Bryston pojacala. Jednostavno ovaj prostor na kome zivimo ima para koliko ima, i nas pristup se i sastoji u tome da se ne mora trositi basnoslovni novac na dobar zvuk, ali to onda znaci da ne moze ni "ultra-jeftino" (druga krajnost) nego negde izmedju.

Generalno se moze zvucnik konstruisati tako da ne pravi velike probleme pojacalu, i tada se broj pojacala, sa kojim zvucnik moze uredno da radi, povecava. To je kud i kamo tezi pristup, i meni bi bilo mnogo lakse da uradim tako... no ne radi se tako.

Takodje, mi smo inzenjeri, i osnovni princip i jeste u nasem poslu, da pravimo sto je moguce vise kompatibilne sprave, i to je uvek teze i zahteva mnogo vise znanja i iskustva, nego proglasiti jedan "singularan" slucaj proizvodom (sto, opet, ne znaci da toga nema na trzistu).

Htedoh da kazem, sta mislis sta bi se desilo kada bi neki proizvodjac napravio DVD citac koji ne bi mogao da cita CD? Nije bas tako u ovom slucaju, ali neka mera mora da postoji... Kada zavrsimo projekat, navescemo smernice u izboru pojacala za svaciji dzep.

Quote:
I sto se ne koncentrisete na 8" umesto na 6.5" kad vec pravite nesto sto valja a nije jeftino onda bar napravite sto bolje.
Zanimljivo pitanje, i voleo bih da ga jos malo razjasnis, odnosno da kazes sta je to bolje u 8" drajveru osim sto je veci i ima mogucnost da pokrene vise vazduha u istom "zamahu" od 6.5"... sto znaci definitivno nesto vise basa...

pozdrav,

bogi

Old 20-05-2006, 10:44 AM   #8
PULSAR2
Junior Member

Cenjene kolege! Zanima me u sta sam investirao,molim za misljenje po pitanju "event tuned reference 8"active.Nemam veliki izbor opisa ali evo to sto imam postiracu.
Input impedance:
40 k balanced
20 k unbalanced
Input sensitivity:
0.5v rms input at the balanced ins or 0.25v rms input at the unbalanced in produces fulloutput with input sensitivity control at maximum
Input sensitivity control range:
20 db
Frequency response:
35hz-20 khz,+-3db,ref 500hz
Crossover:
2,6 khz active fourth-order asymmetrical
Sound pressure level(output):
108 db
Noise:
100 db below full output,20khz bandwith,unweighted
Lfd:
magnetically shielded mineral-filled polypropylene cone with high temperature voice coil and damped rubber surround 8"
Hfd:
magnetically shielded natural silk dome with ferrofluid-cooled voice coil 1"
Kutije su basrefleksne
Neznam koliko su ovi monitori zastupljeni u svetu produkcije,ako neko ima iskustva sa njima bijo bih zahvalan za misljenje.Hvala unapred pozdrav svima.
PULSAR2 is offline   Reply With Quote
Old 20-05-2006, 11:31 AM   #9
perun
Pro Member

perun's Avatar

Svi navedeni parametri nemaju veze s mozgom... tj. chista su laz!!! Kad bi ih odneo na novo merenje... shvatio bi o cemu pricam! Svakako, ako si navikao na njih, radice ti posao!

Ovakve performanse u toj klasi su nemoguce... ali, ko sto rekoh... nema veze!

Pozdrav!
perun is offline   Reply With Quote
Old 20-05-2006, 06:58 PM   #10
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Ajooj, Perune, tako si raspalio po jadnom Event-u da sam cak ja pozeleo da ih branim... :o

PULSAR2, dobrodosao na Forum!

Ja bih malo drugacije definisao ovo sto ti je Perun rekao, i sto, manje vise, stalno brbljam po forumu... videces da je slicno ali i nije... mnogo je gore i strasnije...

Po mojim iskustvima, ljudski sluh, akustika i zvucnicki monitoring (pojacalo ide takodje u tu grupu), su zajedno mnogo kompleksniji fenomeni nego sto se obicno PRIHVATA, i ne mogu se opisati velicinama koje su proizvodjacima zvucnika (danas) na raspolaganju.

Tako da neki generalni kriterijumi postoje, ali je apsolutna cinjenica da dva zvucnika sa istim frekventnim karakteristikama ne zvuce ni priblizno isto (to cak i vrapci znaju) ... zasto? Pa zato sto, recimo, frekventna karakteristika nije dovoljna da se definise karakter zvucnika. Moze se nesto ocekivati od te karakteristike, ali se ne mora dobiti... sta god sve to bilo... cuje se, ne znamo ga ili nemamo cime izmeriti i kraj price... zato oni kojima te sprave trebaju koriste svoje usi i donose zakljucke...

Necu reci ni da Event laze niti da govori istinu (jednostavno zato sto ne znam nista o konkretnom primeru)...

Podaci koje si naveo, makar bili i tacni, su besmislica u tvom slucaju, i to vazi za SVE zvucnike, ne samo za Event.... osnovni kriterijum u izboru studijskog monitoringa je da zvucnici sto korektnije prenose informacije, ne zamaraju onoga koji radi, i da je obezbedjeno odrzavanje...
Znaci, barem dva uslova su subjektivna, i izbor zavisi najvise od krajnjeg korisnika, jer kakav mu monitoring bude bio, takvi ce mu CDovi izlaziti iz studija.... to se ne moze sakriti.

Harmonijski balans (valjda se to tako zove, ako lupetam, ispravite me), ili frekventna karakteristika je SAMO elementarna stvar koja mora da se zadovolji... i to je tek pocetak price u konstrukciji...

Znaci, po ko zna koji put, profesionalni monitoring se ne bira kao usisivac ili televizor nego se SLUSA, SLUSA, SLUSA,... UPOREDJUJE, UPOREDJUJE, UPOREDJUJE... probas da smiksas nesto pa vidis kako ti zvuci... brojke ti ne znace nista... svi su razliciti, ali su pri tom i vrlo slicni... barem u ovoj klasi koju ti posedujes.... itd.

Monitorski zvucnik treba posmatrati kao zver, koju treba "nauciti" razumeti... sto manje budes "ucio" to su ti monitori bolji,... i tu nema diskusije.

Generalno pravilo je da radis s tim sto imas i da imas u vidu da ni jedan monitoring nije idealan, i da je najveci problem u kolicini informacija koje ti obezbedjuje... sto ih je vise, zvucnik je skuplji, mnogo skuplji...

Sto se tice brojki, da kazem i to... da proizvodjaci moraju da napisu nesto o svojim zvucnicima da bi ih neko klasifikovao (sigurno se zvucnici moraju frekventno poravnati, koliko je god to izvodljivo).

To su elektroakusticki proizvodi, i oni moraju da ispostuju neke standarde, ma kako oni neinformativni bili, ili barem navike... ne treba im zameriti ako u tome, naravno, samo u "zaru borbe", malkice nekad i preteraju, jer su ti podaci ionako, za ozbiljnog kupca, i nebitni, pa podrazumeva se da proizvodjac BAREM ume da poravna frekventno svoje zvucnike... to se cuje na kilometar.

Drugo, cak i da ti monitori dobacuju do 30ak herca, to ti malo znaci, jer su akustike studija/soba ocajne, i ako se malo bolje sagleda, svi prvi sobni modovi su u toj oblasti,... da, bas su u opsegu od 20-50Hz, ako su dimenzije prosecne sobe u opsegu 3-7m... to znaci da ne mozes cuti nista jasno i tacno ispod 50Hz, ako nemas ozbiljno sredjenu akustiku svog prostora... osim neartikulisanog bubnjanja i kontra faza na niskim frekvencijama... ja to licno ne osecam da mi mnogo smeta, ali se tvoje kolege prilicno zale na te stvari... i ja im verujem.

Nadam se da sam pomogao...

pozdrav

bogi

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules