Ne znam čemu toliko cimanje samo da bi dobio jedan mali deo eventualne koristi promene karakteristike mikrofona. Mo?e, ne ka?em, ali brate, cimanje, a neće? dobiti ne znam ni ja ?ta...
Snimke na koje smo navikli kada je tambura?ka muzika u pitanju su uglavnom pravile "dr?avne" produkcije, BG,NS i ZG, i to je ta tehnika i studiji koje su imali... Svi mikrofoni tradicionalno dobri za snimanje gitara (ne pojačala nego akustičnog instrumenta) bilo kondenzator ili dinamički i dobra postavka planova u miksu...
Grubo: Bas i kontra su u centru, primovi, bas primovi u stereo napred, čelo prateće drugi plan isto stereo, upeglavanje...
Tu nema divljačkih L/R panorama i razlika u snazi, to je "d?ez" ovih prostora i usvirana banda sama upravlja dinamikom...
Tipičan primer, produkcija RNS s' polovine 90-ih...
+1 , sto manje filozofije bolji snimak.
Tamburasi se snimaju na "kec-dva" i to treba imati u vidu kada se radi odabir mikrofona i postavka istih jer je to po meni 70% krajnjeg zvuka.
Ako je dobar ansambl oni sami prave dinamiku, tako da je pola posla vec uradjeno jedino ostaje malo EQ ako neki od instrumenata ( ili grupe instrumenata) nija bas najboljeg kvaliteta.