Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 20-12-2010, 05:54 PM   #1
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default externi FW800 disk.. dovoljno brz za stream-anje sound libraries ? (macbook pro)

pozdrav ... nabavio sam macbook i5 2.4GHz 4Gb ....

ukratko: namjeravam voziti snow leopard za svirke uzivo.. zvog nekih specificnih programa itd, za sto mi je dovoljan interni disk na 7200rpm (umjesto sadasnjeg 5400). medjutim kod kuće, u studiju, ?elim preko bootcampa voziti Windowse 7 sa svojim dosadasnjim Nuendo sistemom i svim sound librarijima i pluginovima. u studiju ostajem na win platformi. daklem neko vrijeme bi mi taj MBP glumio glavni DAW.

e sad, imam dilemu kod te studijske priče..

obzirom da mi maksimalan interni 2.5" disk na 7200rpm, koji mogu staviti u Macbook Pro (a to bi bilo 500Gb), nije ni izbliza dovoljan za sve sound librarije koje koristim (orkestri piano etno itd), počeo sam razmi?ljati o eksternom disku. moj MBP jedino nudi FW800 , to je zadnja verzija, bez xpress card slota (na?alost) tako da nemogu zveknuti gore eSATA kontroler i sl.

zanima me jeli ko od vas stream-ao puno VSTi librarija preko FW800.. i koliko je to brzo? mo?e li da podnese malo veći broj kanala instrumenata?

za orkestar bih dosad standardno napunio 3 ili 4 kontakta po 16 instrumenata (naravno, ne sviraju svi istovremeno).

brine me sto je FW800 protokol znatno sporiji od internog SATA2 ili eSATA sistema (800mbit/s vs. 3.2mbit/s)koji sam dosad koristio u desktop PC-u. da nebi sam protokol ispao "usko grlo". sami diskovi koje bi metnuo u to kuči?te nisu problem - imam par WD black 1Tb sa 64Mb cache,, koji interno rade vrlo brzo u mom starom PC-u. sad bi samo prebacio na novi sistem, sa svim sound librarijima, uz jedino re-instalaciju pluginova.

opcija2: stavim 2 x 1Tb u raid 0 FW800 kuči?te, tj. stripped.. da budu jo? br?i. opet neznam jel to ima smisla kroz FW800. neki ka?u da ima, za stream-anje..

opcija3: izbacim superdrive u ext USB box, i zamjenim ga jos jednim internim diskom od 500Gb @7200rpm. to je standardna opcija koja se nudi za sve MBP-e. onda bih imao ukupno 1Gb internog prostora ?to mi je (na jedvite jade) dosta...

koja su va?a iskustva? prijedlozi?

nov sam kad je u pitanju Mac, a i problematika laptopova opcenito... jbga sori za dugi post..

clusterchord is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules