Quote:
Originally Posted by Arthur
ma rekoh već, mnogo mi je trenutno veći problem domaće produkcije ?to :
- muzičari vi?e ne umeju da sviraju
- ne umeju da izeberu valjan instrument
- ako ga i izaberu ne umeju da izvuku maximum iz njega (?timovanje bubnja je mističnije od Peska vremena!)
- Nema previ?e adekvatnih prostora za snimanje (uglavnom ?pajzevi sa tapetarskim sunđerom, čast skupim izuzecima)
- Snimatelji su prečesto priučena deca sa VET? ili BK koja u principu ne bi prepoznala gre?ku u postavci mikrofona ni da im neko nacrta
- PESME I MUZIKA su generalno ni?eg kvaliteta i sadr?aja nego pre samo jednu deceniju u Srbiji
.....
e da, i tu negde pri kraju, klinci surovo glupo i sirovo spaljuju snimke sa plagovima na kompu, umesto da plate neke pare za pristojan mastering
kao ?to vidi?, nije ovde tema dali dana?nji snimci zvuče bolje ili lo?ije od na?ih i svetskih od pre par decenija, nego za?to na?i danas uglavnom zvuče po svim kriterijumima OČAJNO, i spram dana?njih svetskih i spram bilo čega. Opet, ka?em, čast izuzecima.
|
Sve ?to ka?e? je tačno, ali valjda to ?to je situacija u celini lo?a ne treba da sprečava svakog da u svojoj oblasti popravi stvari koliko je moguće. Zamisli da gitarista ka?e za?to da ve?bam solo kad će ionako pesma zvučati lo?e zato ?to producenti ne umeju da miksaju, kao ?to ti ka?e? muzičari vi?e ne umeju da sviraju. Osim toga, na onom crte?u gde se vidi pesma Haustora je prikaz jo? jedne, očigledno očajno masterizovane nove domaće pesme, koja nipo?to nije snimana u ?pajzu i sa muzičarima koji nemaju pojma. U pitanju je ne?to ?to bi trebalo da bude vrh u svakom pogledu, gde je svaki korak u produkciji rađen sa najboljom mogućom opremom i sa najprofesionalnijim muzičarima. (Ajde da ostanem pri tome da ne ka?em o kome se radi.)
Prevelika glasnost u muzičkoj produkciji često pretvara posao radijskih tonaca u noćnu moru. Bukvalno je nemoguće, čak i na najboljim stanicama, čuti isti nivo jačine tona u jednoj emisiji gde ima govora, d?inglova i muzike. U filmskoj i TV audio produkciji je ista priča. Umesto da se tehnologija iskoristi da sve zvuči bolje, gde god se kombinuje govor i muzika to je propast.
Ovde se govori o (po tvom mi?ljenju) malom ?rafu u celom procesu, ali čak i taj mali ?raf mo?e dosta da popravi stvari ako se zavrne kako treba (mada ja i dalje mislim da to uop?te nije sitnica, već bukvalno glavni razlog lo?ijeg zvuka).