od tih poroznih rjesenja, za prekrivanje, najbolja mi se pokazala mikrofibra. zaustavlja gotovo sve da ne leti po sobi. gusta, a ipak tako porozna da ima nemjerljivu refleksiju visokih frekvencija.
zasto kazem
gotovo sve.. ako je materijal unutra kamena, a pogotovo staklena vuna.. mikro cestice tj. staklenu prašinu ne može potpuno zaustaviti nista, osim apsolutno hermeticki zatvorena "brana". bio to zaljepljeni debeli papir, folija ili tanka nepropusna plastika. sto nas vraca na prvi problem.
sad koliko je to bitno, u praksi dosta varira. ima puno ljudi kojima je mikrofibra, ili cak i ta vreca od krumpira, sasvim ok kao zastita i nista im ne smeta. ali sjecam se nekih voiceover artista koji bi svracali u jedan studio koji ima tako uredjene rezije, a bili su inace alergicni na vune, odmah bi poceli smrcati i kasljuckati. i ja sam ponesto osjetljiv na to, zato sam kao materijal vunu potpuno napustio i koristio zgusnutu industrijsku konoplju, pokrivenu mikrofibrom. prednost: potpuno neopasna (nažalost nemož ni da se puši

) i ima odlicna akustička svojstva. nedostatak: nabavljivost i cijena.