|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Evo nastavljamo ovde
![]() Da razjasnim prvo deo sa apsorberima i rezonatorima. Porozni materijali apsorbuju visoke frekvencije, tako sto se cestice vazduha zavlace u materijal i tamo gube svoju energiju pretvarajuci je u toplotnu. Akusticki rezonatori apsorbuju srednje frekvencije tako sto kada zvuk udje u rezonator, u njemu se odbija i rezonuje, pa tako izgubi deo svoje akusticke enegrije. Ovde se ne pretvara u nista, jednostavno se akusticka energija zarobljava u rezonator i tu se polako gubi kao sto bi se gubila i u slobodnom prostoru, samo sto joj ne damo da divlja po sobi vec je zarobljavamo u rezonator. Mehanicki rezonator, sluzi za niske frekvencije. Tu akusticna energija dolazi na ploce mehanickog rezonatora, koje su okacene na odgovarajuce opruge, i zvuk potiskivanjem tih ploca gubi svoju energiju pretvarajuci je u mehanicku. Dakle svi su oni apsorberi po funkciji, ali po naicnu apsorbovanja akusticne energije dele se na ove tri vrste. Ja sam postavio pitanje za trecu vrstu. Da li mehanicki rezonatori, ako je iko radio sa njima, zauzimaju manje mesta od poroznih materijala, jer da bi porozni materijali stisavali niske frekvencije, verovatno je potrebno mnogo poroznog materijala, ali opet da bi mehanicki rezonatori mogli da apsorbuju niske vrekvencije, verovatno moraju mnogo da se "cimaju" napred nazad, pa me cisto informativno interesuje sta zauzima manje mesta od ovo dvoje. Dema je traizo sliku, ali je princip isti kao i kod mehanickog plate reverba koji je spominjan u onoj temi (stim sto ploca koja stoji na oprugama moze da osciluje, a u zavisnosti od senzibiliteta opruga pogadja odredjenu frekvenciju), pa je slika suvisna, jasno vam je o kom principu je rec.
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|