|
Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova.... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Ako ?elite učestvovati, hajde da zajedno napi?emo tekst za jednu Rumski pjesmu
![]() Ja ću dati prva dva stiha, a oni koji ?ele neka dopisuju po dva. Da bi sve bilo o.k., treba postojati neki redoslijed, da jedni drugima ne bi 'upadali' u ritam. Naravno, svako će imati svoju 'sliku' u glavi : praćenjem prethodno napisanog, slika će se su?avati na ono ?to će (vrlo brzo, kako pisanje bude odmicalo), biti zajednička ideja. Evo kratke upute : - tekst za ritam : rock&roll \ 4/4 (pratite pribli?no ritmiku broja slogova prva dva stiha), - ukoliko se odlučite za rimu, onda da se rimuju prvi i treći, drugi i četvrti, itd. - broj redaka u strofi : 4. - broj četverorednih strofa u refrenu : 2. - za one koji barataju tempom, neka se vode sa 98 do 108 doba. Naravno da se ne morate pridr?avati ovih uputa, a svaku ideju za različitost treba obrazlo?iti, kako bi svi koji učestvuju znali kako trebaju postupiti u 'dopisivanju' pjesme. Inače, pjesma za koju ću dati prva dva retka je već napisana. Bit' će veoma interesantno, kada se slo?imo da smo napisali Ru pjesmu, i kada objavim komletan tekst postojeće, da uporedimo na? i originalni tekst. Poslije mo?emo i komponovati melodiju (svako za sebe) i to objaviti na forumu. Mislim da za ovo ne treba mnogo dobre volje i vremena, a moglo bi pomoći da se odjeljak foruma za "glazbenike, tekstopisce, aran?ere, ..." pokrene sa mrtve tačke. ![]() Dakle, evo prva dva stiha od mene : ZAROBLJENO SRCE, VIDJELO JE SVJETLOST, ?ELIM DA POLETIM, NEKUD U SLOBODU! p.s. Ivana ima originalan tekst, pa ga ne smije koristiti. ![]() Tekstopisci, hvala i sretno! |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Paznja,kompozitori,tekstopisci,aranzeri,admini.pro i junior memberi | oliver10 | Predlozi i sugestije | 16 | 05-03-2008 05:45 PM |