Quote:
Originally Posted by NLP
Evo; mix pozicija i zofa je klasika (to je uglavnom to, pa i može se kasnije premiještati po mili volji ako bude potrebe), a balkon...
... on je malen ima malu kubikažu i nečeš hteti njegovu originalnu/ golu kolorizaciju kao što sam znaš. Zato misliš onda dodati absorbere (druge akustičke elemente ti ne bih preporučio jer nema prostora da razviju svoj optimalan učinak).
Kad dodaš absorbere u recording roomu ionako če biti tamno jer mora biti koliko ide mrtav, zato ti stakla ne trebaju.
Usto stakleni dio koji bi ojačao zbog večeg transmission lossa ne bi donesle toliku vrijednost da bi prevazišle specifikacije sazidane stijene.
Zato bih ja staklo zaboravio i napravio dead room u prostoriji sa pravim stijenama.
Staklo između režirke i snimače sobe radije ne bih zbog ranij refleksija, pa i nemaš prostora da bih to popravio sa akustičkim elementima ni u režirki ni u snimaonici (koja bi morala biti mrtva).
To je to oko balkona (zazidaj), ostali akustički prijemi pa kad dođe na red 
|
Ok, konacno pricamo o problemu
Dakle, da, naravno, tako sam i mislio, absorpere obavezno, i to dobro da se uradi. Usput, on nije ni tako malen, to je ipak 2,5x3m gledao sam i manje takve prostorije da odlicno rade.
E sad, dilema je opet, posto bih ipak radije da zadrzim dnevnu svjetlost u prostoru, ne bih bas zidao i stavio bih prozore, sa najdebljim staklom i najbolje izolovane sto se moze. Mislim, sigruno je da bi zidanje bilo efikasnije,
ali sta mislis, da li bi ovako "moglo da prodje" ? Jer ipak, to je samo jedna strana koja bi bila u staklu, uslovno receno, gornja polovina zadnjeg zida te sobe, jer su bokovi, plafon i pod naravno skroz betonski, ja to na onoj skici i nisam bas najsrecnije predstavio, nezgodno je bilo. Znaci spreman sam da ulozim u sve koliko treba da se akusticki to unutra koliko-toliko ispegla zbog tog prozora...
Mislis da je izvodljivo ?
A onda jos sto se tice veze izmedju rezije i sobe za snimanje. Ponovo, zbog svjetlosti u sobi, ja bih ipak usao i u tu zajebanciju, te staklene pregrade.

Tu svakako moraju ic jedna vrata i s obzirom da je tu i otvor za prozor u zidu (naglasavam da je zid jako debeo, 38 cm, dva puta opeka plus izolacija izmedju) i mislio sam da stavim ono, klasicno, duplo dvostruko staklo i prostor sa vazduhom izmedju. E sad dolazimo do problema early reflectionsa...
Mogu li ja sa dovoljnom kolicinom absorpera u recording roomu (da ih stavim sa svih strana) da pristojno umrtvim sobu i pored tih staklenih povrsina ?
I jos na kraju, koliko bi mi to staklo napravilo problema sa early reflectionsima u mix sobi ? Koliko bi ih se mogao rijesiti akustickim tretmanom ? I na kraju krajeva, malo sam sad zbunjen... Gdje mi early reflecions prave veci problem, u mix ili recording sobi ?
Hvala na odgovorima i pomoci !