Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 24-03-2008, 05:35 PM   #9
opustenzy
Member

opustenzy's Avatar

Default Re: Pocetnicko pitanje: snimanje i mikrofoni

Quote:
Originally Posted by octoechos View Post
Uhhh, kako dobar forum. Ranije sam bio na nekim domacim forumima ali kada sam otkrio ovaj prosto sam se obradovao!!!
SVAKA CAST!

No, da predjem na glavno.
Nedavno sam nabavio Mac sa Logic Studiom, + zvucnu kartu M-Audio Mobile Pre USB + dva mikrofona TSM MT103 sa fantomskim napajanjem. Snimanje se ne vrsi u studiju, vec u prostorijama ad hoc.

Interesuje me snimanje akusticnih instrumenata, gudackog kvarteta, raznih kombinacija sa akusticnim instrumentima, klavira, vokala itd. Posto sam i sam izvodjac po struci, zeleo bih da snimam svoje koncerte, improvizacije, ili da pomognem drugima da to urade.
Dakle, bez bubnjeva, i elektricnih pojacala.

Moja pitanja su sledeca:

1. Na mikrofonu postoji prekidac sa oznakama 0, -20, -10. Pretpostavljam da to znaci koliko je mikrofon osetljiv.
Koju vrstu osetljivosti namestam za koju vrstu snimanja? Recimo, problem mi se javlja kada treba da snimim muziku sa velikim nijansiranjima u dinamici, i muziku gde su mikrofoni udaljeni/priblizeni izvoru.
Tako, kada snimam glas, obicno pevacica ima izuzetno tih pocetak, a onda kada se prodere dodje do distorzije. Opet, jako tiho snimanje uvlaci mnogo suma kada se naknadno pojaca.
Kako da snimim veci ansambl, sa kojim nivoom?

2. Na mikrofonu postoje i prekidac na kojem se nalaze tri oznake, jedna ravna crta i dve koje su malo iskosene. Cemu to sluzi, kako se zove, i kako se podesava za koju vrstu muzike?

3. cesto sam u zabludi na koji nacin da snimam. Dakle, postoji volume input control na zvucnoj karti, i postoji volume input control u Logic-u. Postoje i prekidaci 0, -10 i -20 na mikrofonima.
Pokusavam da namsetim na zvucnoj karti da najglasniji deo ne bude clipovan, ali kako da namestim u Logicu? Da li se distorzija javlja u mikrofonu, u zvucnoj karti ili u Logicu (ili u sva tri)?
Kako da namestim da mi se ne pojavljuje distorzija, a opet da i najtisi delovi budu dovoljno glasni?

4. Kako da se najbolje nameste mikrofoni za snimanje koncerta (stereo, sa dva mikrofona), recimo nekog kamernog ansambla (10 instrumenata)? Koliko da budu udaljeni mikrofoni, da li da budu namesteni na 0, -10, -20?
Kako da snimam vokal? Ranije sam pokusavao da snimim stereo, ali sam uvideo da je to pogresno. Sada mi pevacica peva direktno u mikrofon udaljena 20 cm. Opet, peva ili previse tiho, ili se javlja distorzija (ima veliki dinamicki opseg). Pokusavao sam da prebacim na 0, pa smo probali sa udaljavanjem od mikrofona, ali sve ne zvuci kako treba.

5. Sta mislite o 32.bitnom snimanju, da bi se izbegao neprijatan sum kod eventualnog clipa?

6. Posto bih hteo da prosirim svoju tehniku, nameravam da kupim bolju zvucnu kartu, i vise mikrofona. Zeleo bih da mogu da snimam koncert od recimo 10 instrumenata i da svaki ima svoj mikrofon, kako bi se kasnije lakse vrsila obrada. Zvucna bi bila "prenosiva". Sta predlazete, recimo do 500 e, koji mikrofoni?

Znam, mnogo je to pitanja, mozda za 5 topica. Slobodno ostavite linkove ka odgovorima ako ih na forumu ima, ili na nekim drugim sajtovima. Hvala vam unapred!!!

Sto se tice pevacice i klasicnih koncerata, to je malo komplikovano za snimiti live ako nemas opremu. Da bi snimio pevacicu treba ti jedan dobar hardverski limiter. Sto se tice gudaca, svi se snimaju mono i mic iznad instrumenta. Za njih ti treba uskopojasni mic. 32bit snimanje i 16bit neces osetiti u ovom slucaju.

Srecno!
opustenzy is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules