|
Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka. |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#23 |
Pro Member
|
![]()
Neka moja razmišljanja.....
Ja bih se nadovezao uz priču o "zvuku" samplera. Svaki sampler od različitog proizvođača će zapravo imati drugačiji zvuk, makar imali identični sample rate i bit depth. Neki sample XYZ če potpuno različito zvučati kada ga transponiramo oktavu niže ili više - na različitim samplerima zbog: 1) različite metode transpozicije (algoritma), 2) interpolacije, i 3) antialiasinga. Druga bitna stvar su bitovi i sample rate. Doduše svi sampleri nude veći broj opcija brzina samplinga (npr. 11-44kHz), ali bitovi su ono što čini krucijalnu razliku. Razlika između 8bita i 16bita je dan - noć. Tu se nalazi 12 bita u sredini, koji je između kristalno čistog 16bitnog zvuka i tvrdog, hrapavog 8 bitnog. Mene je npr. 12bitni sampler Roland S-550 oduševio upravo zbog tog jednog tamnog i tvrdog zvuka koji je genijalan za bubanj, drum loopove i breakove. Instant techno ranih 90-tih. Kada sam samplirao prvi drum loop na tom sampleru, prva asocijacija mi je bio Prodigy (njihov prvi album najviše). Pa kako i nebi jer poslje sam saznao da je čovek koristio W-30 koji je zapravo S-330 + sequencer + klavijatura. Identičan sound! Mislim da ne možemo gurati ove stvari ispod tepiha kao nebitne i nevažne. Onom kom treba unikatan zvuk, te stvari su itekako bitne i nije svejedno dali se koristi Emulator II ili S-5000. Samplirani bass na 8-bita zvuči neusporedivo tvrđe i dobiva dodatnu definiciju i harmonike (iako i ovo ovisi o resamplingu uređaja) kojih nema u originalu. Nije kao jaje jednak originalu, već je dobio dodatnu hapravost koja ga dodatno gura kroz miks. Nedavno sam nabavio veču količinu 8-bitnih samplova s kraja 80-tih i oduševio se zvukom. EDIT: Što se brzine rada tiče na pojedinim samplerima, tu je očita prednost PC-a. Ko nema vremena, taj ionako sve radi na PC-u. Last edited by Don Solaris; 09-01-2008 at 08:21 AM. |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|