Quote:
Originally Posted by slowstar
Otkada to S90 nije igracka? mozda je prijatna klavijatura, al' ga Roland jede za dorucak (E 50, a o Fantomu i da ne pricamo) sa zvucima, pa cak i sa tim kobajagi "super" klavirima sa S 90 ES, to je tako "midlasto" da poludis, bio jedan kod mene na probi, vratio sam ga expresno nazad kada sam preslusao 'farbe' iako je kazem, klavijatura prijatna pod rukom.
Kome treba dobar klavir za "stage", svasta sam probao, i po mom skromnom misljenju, najdalje se otislo sa ROLAND RD 700 SX, a sa prosirenjem SRX za klavir, to je meni zvucalo (mislim na "svirljivost" i upotrebnu vrednost) mnoooogo boje od nekih gigasemplovanih (po 20, 30, i vise giga semplova)
klavira a la "the grand" "ivory" i slicno...Neverovatno, obzirom da to SRX prosirenje ima manje od 64 mega memorije, al' je slozeno i napakovano da zaista "nema dalje" bar za sada - blizu mu je samo MODART PIANOTEQ, koji cu morati teska srca da pazarim...
Srecni vam svima praznici!!!!
|
Pa sad baš da je igračka, ne bih se složio, nie neki top sint, ali je istina da je svirljivost maksimalno dobra, barem od svega onog što sam probao. Općenito su mi Yamahini mehanizmi najbolji za žanr koji se ja bavim (orkestar) koji podrazumijeva hammer action za minuciozno precizne izvedbe i zato sam i išao s S 90 (onom starijom verzijom, još prije 4 i pol godina, ne ES).
Ali istina je da su mu klaviri očajni, i 3Layer i sve ostale izvedbe, to je jako teško uporabljivo za bilo koju primjenu.
A glede 700 X ... Pa, dobar je, odličan zapravo, al da se baš može komparirat s jednim Steniwayem Ivoryem ili QL Pianosom ... Ne bih baš rekao. Možda za live da (iz više razloga), al za mockuping, IMHO, ne baš.
Iako je klavir jedan od najlakših akustičnih instrumenata za sampleirat (ima stvarno odličnih libova), Synthogy i QL tu su otišli najdalje.