|
Predlozi i sugestije imate ideju kako da www.rumski.com ucinimo boljim? Recite... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Vidi Rajnharte kolko mogu da uocim iz ove oskudne slicice ovo je neka vrsta citre....
Znam sigurno da se svira medju Madjarima po Vojvodini....mnogo vise je popularan u zapadnim zemljama ukljucujuci i Rumuniju... ipak svaki narod ima svoj tip citre....neke imaju vise tih bas zica a neke manje ...neke imaju samo hvataljku sa pragovima.... U Rusiji postoji srodan instrument zove se bandura...probaj malo da googlas rec citra i bandura... E sad sto se zica tice mora se prvo saznati kog je porekla instrument( zemlja gde je ziveo, zivi majstor ili fabrika koji/a ga je izradio/la).....pa u skladu sa tim da li je nemacki tip stimovanja, madjarski i sl. E kad se odgonetne stim tada se mogu odrediti debljine (promeri ) zica, tj. idealna debljina koja ce lepo oscilovati kad se dotegne u odredjeni ton. To znaci da tenzija (zategnutost) zice mora biti taman, ni pretegnuta ni labava.... Kod nas (u Srbiji) postoji jedan majstor D.Rajkovic iz Sremske Mitrovice koji proizvodi zice. Takodje u Vojvodini postoji jedan majstor koji pravi citre, on bi ti najbolje objasnio sve u vezi tog instrumenta....cak i uputio i na ljude koji ga sviraju Ja ima jedan DVD gde on prezentuje svoje instrumente....mislim cak da svira i citru u jednom delu (pogledacu) Ako hoces javi mi se na p.m da ti dam njegov broj eto nadam se da sam pomogo pozdrav |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
pade jos jedan lexicon.. | clusterchord | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 12 | 15-04-2007 03:44 PM |