|
Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova.... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
Zaista se razlikuje od pjesme do pjesme, no veliku razliku čini također da li se refren nastavlja na istu harmoniju (uz adekvatne dodatke) ili se harmonija za refren mijenja (kod mene je ovo čest slučaj).
U svakom slučaju, refren bi u pravilu trebao sadr?avati u prvoj ili posljednjoj liniji naslov pjesme. Imati kvalitetu "podizanja" - on je emotivni i glazbeni klimax - i kontrast u odnosu na verse/pre-chorus/bridge. Promatrajući svoje pjesme mogu reći da su mi refreni u odnosu na strofe: S aspekta teksta - manje filozofski i opisni, jasniji, jednostavniji i poruke su shvatljive većini normalnog puka - lako pamtljivi (u većini slučajeva) S aspekta glazbe: - sve je podređeno stvaranju atmosfere, takva je instrumentacija... - promjena tonaliteta (vrlo često) - pjevna laga je vi?a, a boja opet podređena stvaranju atmosfere - mo?da se koristi tanki falset, umjesto punog glasa... mo?da upravo obrnuto... - ima vi?e "ukrasa" (nije pravilo), ritam je drugačiji ili sna?niji ............. nastavljam kasnije... sad odoh snimiti klavir koji me izluđuje danima... Nisam svirala tjednima i ono "efekt pokvarenog metronoma" me prati ![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|