Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Zoran Vračević - Vrač

Zoran Vračević - Vrač Jedan od nasih najrenomiranijih producenata, Clubing/Single Mixing veteran, covjek ciji je spisak uspjesnih radova veoma, veoma bogat (Ceca-London Mix, Las Ketchup (2 singla),Kylie, Jamelia, Bob Marley (2 singla), M People, Gloria Estefan, Bond, Narcoti Thrust (2 singla), Aaron Soul, Sugarbabes, Candice Alley,, Nate James, Kathy Brown, Kristine W, Doobie Brothers, Shystie, Raghav, Negrocan, Alabina, Ladies First, Nio...)

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 22-08-2006, 03:52 PM   #26
Max
Pro Member

Default Re: Primena Master Buss kompresora

Odgovorio sam ti na tvoje odgovore ali u zelji da ovo nastavi kao KONSTRUKTIVNA rasprava , posto vidim da je tesko biti pravilno shvacen kad se pise na forumu . Znavi ovo sto sam odgovorio su moja iskustva i voleo bih da me ispravis ako mislis da negde gresim . Ako ( opet ) shvatis ovo kao prepucavanje ( sto ne bih voleo ) samo mi odgovori na pp , a ja cu moj post izbrisati

Quote:
Originally Posted by perun
Pitanje je samo... na bolje ili ne??? Kazem ti... sa Sterlingom nismo imali lose iskustvo u smislu promena. Skup alat garantuje neke stvari... A znas i sam da su Mastering sprave najskuplje! Apsolutno se nista nije sjebalo nakon masteringa, bar u tom slucaju...
Ponovicu ..... potpuno je sve jedno , nema nikakve veze sa skupim ili jeftinim alatom .... ima samo veze sa zakonima fizike . Pre nego sto sam presao u digitalni domen , radio sam u na skupoj i analognoj opremi vrlo blizu naseg kolege Da Beara . Tamo su me to i naucili . Da bear ce ti potvrditi ( posto ima kolegu u Abbey road studijima ) koliko 1176 tice " skacu " pri mixu ..... Overal albuma Tanite Tikaram kojem sam prisustvovao je pri mixu bio svega 1 - 2 db manji od onog koji sam posle cuo na ploci ....

Quote:
Ok, mi na stolu od skora imamo ukljucen SSL Master Buss comp., ali ne sluzi nam za nabijanje RMS-a, vec za "overall" kontrolu i dodatno filovanje zvuka. On je tu da da shmek, stegne stvari malo, a ne da nabija RMS. RMS se postize drugim stvarima... Dobrim odnosima, dobrim usnimkom, kvalitetnim i skupim kompresijama po grupama ili kanalu!...
SSL kompresor i ne sluzi za nabijanje .... nikad za 3 - 4 godine nisam video da SSL bus kompresor " radi " preko 2 - 3 db ..... RMS nema nikakve veze sa dobrim usnimkom i " skupim kompresijema " ( generalno sa kompresijama da ..... ali kakve veze za RMS ima da li su skupe ? ) jer onda niko kuci ne bi imao jak RMS ....... postoji par nacina kako da ekvalizacijom i dobrim rasporedom u mixu postignes da mix zvuci glasnije sa istim RMS om ali ti to vec znas .

A sto se tice SSL bus kompresora MENI se licno ne dopada jer suzava stereo polje .... ( to je naravno moj SUBJEKTIVNI ) stav

Quote:
Nece nista izleteti kad koristis dobar M.B. comp. Samo ce se "zaokruziti" i nadrkati! Naravno, ne garantujem za plug in varijante da nece nesto zajebati... Pricam iz svog "novog" iskustva...
Da opet moj licni stav ..... ne volim MB da koristim .... Kakva su ti iskustva sa MB kompresorima i koji ste kupili ????

Quote:
Moze i ne mora... Uglavnom i ne moze... Probaj neku kvalitetniju spravu... One su prilicno "inteligente" kad pricamo o ne-useravanju stvari!
Probao sam par " kvalitetnijih " sprava .... jos uvek ne prkose zakonima fizike. Opet to je moje iskustvo ..... ne znam tacno na koje sprave mislis ????

Quote:
Nisam cuo tvoje snimke, ali znajuci da si baziran na plug inovima, na taj nacin si se oprostio od zdrave dinamike. Uglavnom. Mada, nema pravila, pitanje je koji je zanr u pitanju...
Paralelna kompresija uopste ne utice na dinamiku snimka .... za ostale kompresije , zavise kako se koriste .... kompresija po grupama sigurno ostavlja vecu dinamiku od kompresije na masteru cisto zbog toga sto izbegavam kompresiju tamo gde ne treba da postoji

Quote:
Cista neistina... Ako imas "uigran" proces ili lanac, znas u svakom slucaju sta dobijas na kraju. Za tvoju informaciju, niko od ozbiljnih masterdzija ne meri RMS na nacin na koji ti to radis. U wave labu ili SFu... Postoje skupi metri koji "crtaju" te odnose. Kovinicev je jako dobar za to!
Ne bih se slozio .... probao sam na dosta nacina i uvek se sretnem sa iznenadjenjima ( mozda je stvarno moja greska negde ) a RMS koristim samo kao " opisni " izraz i potpuno mi je nebitno da li bi u drugom merenju dao drugu vrednost .... trudim se da bude " okviran " broj i da uporedjujem sa snimcima sa kojim zelim da ih uporedim i da ne zvuce slabije ni u jacini ni u stereo slici ni u frekvenciji .

Pozdrav.
Max is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules