Izvini, moram da se ne slozim sa tobom tj. tvojim prijateljem Lou Reed-om. Znam da si gost i kao takav si dobrodosao, i znas da si ovde zato sto imas Nas veliki RESPECT. Ne pokusavam da "preotmem" temu, vec mislim da moze da dobije novi smisao.
Gitaru (akusticnu) uzmem u ruke otprilike svaka dva meseca (lenja bitanga), i evo da uzmem za primer, odavno me je "proganjala" pesma "Song for my father" (Horace Silver). Cini mi se da sam je prvo cuo u izvodjenju George Benson-a. Pre par godina sam je i skinuo (samo melodiju i od akorda one 7-ce koji se pojavljuju kroz melodiju) sa toliko malo znanja koliko imam. E, a pre mesec dana rekoh daj da dodjem do originalnih tablatura, ... i dodjoh, ... i poceh da skidam, ... i sve se otvorilo.
Sad znam zasto me je ta pesma toliko "proganjala" i imala nesto sto me je fasciniralo. Imala je pricu. I to koju pricu !!! Wow. Pricu koja ne moze da se isprica sa jednim akordom.
Hajde da vidimo na pojedinacnim primerima, mozda i moze:
Npr.
hocu da kazem nesto:
1. "Pesma o mom ocu" - Akordi u celoj pesmi: Cmaj7
ili sasvim suprotno od toga:
2. "Pesma o mom ocu" - Akordi u celoj pesmi: D#m-5
... itd.
Jedan akord moze samo da nesto kaze, ali da isprica celu pricu .... ???
Voleo bih ako bi ova prica mogla da se nastavi, cisto zarad razjasnjavanja nekih veoma bitnih stvari, a vezano za sve one koji zele da se ozbiljno bave "muzikom" i svim onim sto ide uz to.
Nadam se da ne smaram.
P.S. Jasna mi je razlika izmedju instrumentala i pesama sa vokalom, publike kojoj je pesma ili ............... itd.