Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 19-06-2006, 02:03 AM   #1
pinga
Junior Member

Default kako da napravim mini studio ??

dobio sam od caleta sobu koju mogu da preuredim u studio i za oko mesec dana trebao bi da pochem sa tom akcijom..imam par pitanja i predloga pa aj ko shta zna nek kazhe shta misli

1.soba je velichine 190 X 320 da li je premala ?? znachi to treba da bude samo prostorija za pravljenje muzike, bez ikakvih gluvih soba za snimanje i sl..u svakom sluchaju mislim da je bolja od ove moje 5 sa 5 u kojoj mi nekako sve zazvoni kad lupi kik lol

2.planirao sam da sve zidove prvo uz pomoc spahtle oblozhim slojem pur pene,znachi nanesem malo pene pa sa spahtlom lepo izravnam sloj,ko da gletujem.onda preko toga da oblozhim tankim slojem stiropora (2-2.5cm) a preko njega da stavim sloj dekotex-a shta mislite o toj izloaciji ?? koliko kontam izolacija bi bila debela oko 4 cm .. pritom treba imati u vidu da ta soba samo jedan zid deli sa drugom prostorijom i to mi je kuhinja tako da ja vishe treba da uradim izolaciju da ja unutra lepo chujem (da nemam onog "zvonjg" koje dobijem kad sad pljesnem rukama u njoj) nego da nju neshto zvuchno izlujem od toga da meni neko ne smeta niti da ja nekom ne smetam..

3.ispod poda te sobe je soba od komshija koju oni i ne koriste ali bi ja ipak malo bolje pod da izolujem sa svaki sluchaj eo shta sam tu zamislio.. kontao sam da na postojeci brodski patos stavim prvo stirodur (neki shto tvrdji) preko njega josh jedan sloj brodskog patosa a preko njega etison.. sve u svemu kontam da ce bi se pod dici oko 8 do 10 cm (skraticu ulazna varata ) .. shta mislite o toj ideji ??

4.shta staviti na plafon ?? isto ko i na zidove ili ???

5.e sad malo tehnichko pitanje.. jedan chova koj je stavrno struchnjak mi reche da zvuchnike usmerim po duzhini sobe znachi da mi zvuchnici budu usmereni u tom smeru koj ima 320 cm ..i meni je zvuchalo to nekako logichno.. e sad da li su zvuchnici koji imaju bass od 8 " preveliki za takvu prostoriju ?? odma da vam kazhem ja se dvoumim izmedju mackye hr824 i genelec 8040a.. znam da su i jedni i drugi vrhunski monitori ali mi mackye uliva vishe nade poshto on ima onaj svich za podeshavanje zvuchnika na osnovu prostora.. al opet genelec je manji (bass mu je 6,5") a plashim se toga da ne stavim previshe veliki zvuchnik u prostoriju,znate i sami kad se kupi onda vihse nema vracanja ..

6.u sobu planiram da stavim i mali dvosed i 3,4 manje slike

eto to je bilo par mojih nedoumica/planova pa ljudi recite shta mislite..

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules