Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 22-03-2006, 12:09 PM   #9
Max
Pro Member

Default Re: Stereo vs Mono

Quote:
Originally Posted by kejkz
Ako je gubitak prevelik, primenjujem trik za za mono: dupliram kanal koji mi se cini izgubljen, nalazim njegovu najistaknutiju frekvenciju u stereo slici preko uske sirine (bandpass) na ekvilajzeru. Kada je nadjem, onda prebacim u mono i pokusavam da postignem onaj zvuk koji sam cuo u stereo slici (koliko je to moguce, naravno). Onda izmiksujem ponovo ta dva kanala, tako da je rezultat uvek malo i od jednog i od drugog (stereo i mono). Dakle, pokusavam da sve sto se tice stereo slike resim u samom miksu. Jedino mi je bitno da ne bude previse drugaciji u stereo tehnici u odnosu na mono.
Naravno , ne dupliram kanale nego na mono masteru radim EQ ne bi li priblizio frekventnu sliku stereo originalu

Quote:
Originally Posted by kejkz
Ako mi treba mono miks (sto je danas retkost) primenjujem sistem koji je lesha naveo, jer raditi od pocetka u mono tehnici je prilicno ogranicavajuce. .
Na zalost radim dosta reklama i serija za TV , i ljudi traze mono .... cesto je rad iz pocetka u mono tehnici jedini izlaz za profesionalan rezultat . Iz moje tacke gledista i mono i stereo pa i 5.1 je skoro jednako zastupljen

U svakom slucaju takodje se postavlja pitanje jacine .... jer jednostavno ako stereo master smanjim za 3 db mono export je jaci i cini se da ima manji headroom , znaci pre pocne da se desava distorzija signala , a ako smonjim 6 db , onda je pretiho .....

...... rasprava se nastavlja ........

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules