Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 16-11-2005, 06:20 PM   #1
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default dithering again (iliti samo ogrebi i blago tebi)

Muci me jedna nedoumica oko istog: naime, kada u masteru u Wavelabu upalis neki dithering engine, i namestis na 16bita, zvuk instantno postane 16bitni, i to je kul. Medjutim, kada uradis render tog mastera (znaci sve sa sine i ditering), on i dalje pravi 24bitni fajl. E sad, nije mi jasno kako od toga do pravog 16bitnog zapisa. Jedan logican put je da se uradi "save as" pa tamo izabrati 16bitni format, ali ono sto ne znam je da li on tada ponovo radi ditering, ili samo odseca ono sto je ostalo posle diteringa prilikom rendera. tojest, pravo pitanje je, sta bi se desilo kada bi BEZ paljenje diteringa na masteru, uradio "save as" u 16bitni fajl. Da li on tada radi neki svoj ditering ili samo grubo odseca prvih 8bita? Ja sam u nedostatku informacija njemu rekao da prilikom rendera uradi "create specific file" i da taj bude 16bitni (dakle, prilikom renderovanja sa upaljenim ditherom). Takodje sam mu tom prilikom namestio da renderuje u 44.1khz, u nadi da je taj resampling isti onaj koji se nalazi u gornjim menijima, mislim na tools. Da li sam negde pogresio i zna li neko sta se tacno desava kad se samo klikne "save as" pa drugaciji format. Takodje me zanima koji je od onih engine-a ponudjenih najbolji. Ja sam se odokativno odlucio za UV22, a ne znam dal sam pogresio. Inace ima i IDR, pa Waves L3 i neki interni sa vise meni nejasnih opcija...
I da, skinuo sam mrak sa usiju, prvi put cuvsi ozbiljnu razliku izmedju 48k/24bit i tog istog mastera na 44.1/16. I nadam se da ta razlika nije posledica mojeg loseg izbora resample/ditering procesa.. napominjem da mi je to prvi put posto sam dosada imao malo prilika da slusam FANTASTICAN monitoring. Na genelecima i bm15ici kao ni na HI-FIju, to nije toliko ocigledno..
Arthur is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules