Opste teze na temu produkcije..
evo ima vec par dana kako ubacih album od MAroon 5 (Song about jane)u komp, i ne mogu se nacuditi. Nemam ja neke posebne simpatije za njih, previse su mi pitki, mada mi par njihovih pesama bas lezi, a i podrzavam takve antiteze onom sto se sad smatra mainstreamom. Ipak, najvise sam impresioniran produkcijom samog albuma, i to impresioniram do imbecilnosti, po ceo dan sedim, slusam, i blenem u RMEov analajzer i ne verujem onom sto vidim/cujem. Te su pesme i u najlaganijem maniru toliko debelo iskomprimovane da im je razlika izmedju PPM/VU-a ne prelazi 5db, kad snimak bije nulu. Ja sam to vidjao na Rammstainu i slicnim stvarima, ali da ova easy muzika, koja toliko pliva i seta, bude toliko iskomprimovana, a da se to ne cuje kao nesto sto smeta, to mi ne ide u mozak... kako se to uopste radi? Da li je fora u tome da jos pre masteringa sve grupe instrumenata budu maximalno iskomprimovane, ili se mixa kroz kompresor/limiter na master-outu, pa se onda drugacije sve postavlja. Ja sam pokusao da to radim na mixevima nekih mojih starijih snimaka, cisto probe radi, ubacim timeworksov mastering kompresor na master bus, i stezem, pa slusam sta se desava, i onda intervenisem. Nije losa fora, al nisam siguran da uopste razmisljam u dobrom pravcu.. Kada smo ranije u studiju experimentisali malo sa masteringom nasih mixeva, i to sa kompresorima i multiband kompresorima sa M5000, uglavnom bi veoma brzo doslo do nekih nus-efekata - pumpanja, gusenja i sl, iako su nam ti mixevi zvucali savrseno dobro tokom rada. Stvarno ne znam kako bi neko od tog mixa u masteringu i cime doveo do tog stepena kompresije koji vidim na zapadnoj produkciji, a ne cujem kao pojavu, ili barem ne znam da cujem ...
sta vi mislite/znate o svemu ovome sto ovde nabacah?
|