cao,
ovde sam novajlija, tako da pozdrav svima koji pokusavaju da raymene bilo kakve informacije na ovu kod nas donekle zapostavljenu temu.
mene interesuje da li neko ima iskustva (ili nesto vise?) sa programima za akusticko modelovanje i merenja? pre svega mislim na catt acoustic, odeon i ease. uspeo sam samo da procackam demo verzije, ali nista dalje od toga.
mozda bi korisnicima foruma bio od koristi softver pod imenom ecotect u kojem se moze modelovati prostorija metodama geometrijske akustike i praviti relativno tacne procene vremena reverbacije na osnovu statisticke i talasne teorije. Vidim da se dosta spominju rpg i auralex komponente. na njihovim sajtovima se mogu skinuti specifikacije i auto cad crtezi njihovih komponenti. za sada se samo absorpcione karakteristike uzimaju u razmatranje, a nova verzija bi trebala ukljuciti i difuzne karakteristike i auralizaciju modela. kad smo vec kod te teme, mozda bi nekome bilo interesantno da donekle cuje efekte absorpcije u svom konceptualnom dizajnu. PureVerb konvolver to prilicno fino radi, a dostupan je kao tridesetodnevna trial verzija na CATT Acoustic sajtu. Radi i duze sa korekcijom datuma. Toliko za sada...ko je zainteresovan da razglaba o temama merenja i simulacije, nek se prikljuci, ja sam spreman da slusam i koliko mogu doprinesem. pozdrav
ecotect -
www.squ1.com
CATT Acoustic -
www.catt.se
sound fields analyzer -
www.ymec.com