Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 28-10-2007, 11:41 AM   #4
goranvu
Junior Member

Default Re: Kako se vokal sme?ta u sredinu?

Poslusao sam tu stvar od Jamesa Blunta... ali ja bih želeo prezentniji glas, jer i taj mi nekako nije sasvim direktan. Mozda je dobar primer ABBA - Chiquititta, solo deonica koju Agnetha peva pre refrena. Sta mislite da je tu nabudzeno od efekata? I sta taj i slicne snimke cini tako jasnim da su prijatni cak i preko telefonske slusalice? Jel tu mora neki exciter? Kako se kotira Aphex Aural Exciter 204 u svetu profi produkcije?
Zelim da mi se "S" cuje isto tako kristalno jasno kao na ABBA-inom snimku, ne zelim da ga gušim. I želim da čujem dah (šum) u glasu pevača koji ga ima dok peva glas "A", čak i kad peva tiše.

Radio sam svojevremeno kao klinac neku demo produkciju u jednom studiju gde sam imao neki exciter. Nisam tada ni znao sta je ta sprava i cemu sluzi, jedino sam spoznao da kad je iskljucim da je snimak nepodnosljivo mutan, jadan i bedan. Od tada pa do danas me izjeda jedno pitanje - zasto niko ne spominje takve uredjaje, a moj je utisak da bez njih nema snimka kao tog od ABBA-e. Ili npr. Magazin, Hari-Mata-Hari, i slicni, sve jasna i lepa produkcija. Svi pricaju o svemu drugom i kvaliteti uredjaja, ali meni se cini da sve to moze da se baci u vodu ako snimate pop muziku i imate puno instrumenata i glas ne moze da vam se probije kako god da namestite EQ-ove, i sve postaje jedna odvratna kakofonija. Izvinjavam se sto sam ovoliko digresirao od glavnog pitanja, ali moram sam da olaksam dusu. Nazalost, zivot mi je takav da ne poznajem licno nikoga ko ima iskustva sa studijskim radom, tako da ste mi vi narode jedina nada da krenem korak napred.

(sad ce Anita da me stavi u top zbog ovoliko pitanja :o )
Snimao sam sa AKG C1000s, tad sam samo njega imao. Pevač je bio 20 cm od mikrofona, morao sam da ga direktno usmerim, jer mi je inace glas bio mutan na snimku, a zeleo sam bistrinu. Sad sam u prilici da snimam i sa AKG C3000B. Mislis li da ce postavka mikrofona promeniti situaciju? Da nisu u pitanju neki EQ srednjaci?

Last edited by goranvu; 28-10-2007 at 11:46 AM.
goranvu is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules