Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 27-12-2006, 02:28 AM   #12
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default DIFUZIJA Vs. ABSORPCIJA - BITI Il NE BITI

Quote:
Originally Posted by boggy
Skoro da ja tu ne bih stavljao Azmafon nigde u reziji, posto to sto ti kazes "malo" bice na kraju SVE...
ne brini postotno necu pokrit dovoljno sobe da bi brinuo o HF. radi se o mozda 10 panela 120x60 plus 4 trapa, od toga samo 4 ce imati azma, ostali FRK. a to sve skupa nije ni priblizno 30% ukupne povrsine. ostace praznih zidova dosta - ili cu ih pokrit sa skyline ili sa 734 na kraju. ili s nicim.

kazem, i po bbc-u a i po mom skromnom iskustvu RFZ podrucje treba ubiti sto vise, jer taj prvi povrat (ER) najvise radi comb, i opterecuje nam mozak.

Quote:
Skyline iza zvucnika?
mislim na "odotraga" kao iza mene, tj. zadnji zid. ima skoro tri metra od mojih ledja, tako da Skyline-i imaju prostora za odraditi svoje.

Quote:
Ok... za plafon zahteva ozbiljno konstruisanje... samo smo jednom radili plafon u difuzorima... konstrukcija je prilicno bila "heavy"...
tocno iznad glave, u RFZ zoni, odn. u ovom slucaju "cloud" zoni, idem na dobru absorpciju radi ER. mozda u drugi red, znaci jos vise iza ledja stavim par ovih 734. vidicemo jos..

Quote:
ali kada je prostor mali, ne preostaje ti nista drugo, jer je borba sa comb-filteringom neravnopravna (na tim istim rastojanjima i manjim)... a difuzor je ipak prakticno jedino sto nam preostaje za mali prostor... to smo probali nekoliko puta do sada, i to se ljudima vise svidja nego odbijanje zvuka od bliske i RAVNE povrsine, makar bila i apsoprtivna delimicno na visokima.... na tim rastojanjima koje spominjes, ni broadband apsorberi nisu ono sto bi bili na 5m rastojanja!
ja nisam siguran u to. cujem definitivnu absorpciju i to siroko pojasno i na metar, i na pola metra. mozda bi bila bolja na 5m, ali kad udjes u vocal booth tu nema dileme da ubijaju od baseva pa do visokih. a i mjerenja i svi oni koeficijenti, bilo za Owens Corning , bilo za ovaj hemp (konoplju) su radjena blisko a ne na 5m. definitivno to radi. kolega ima reziju sa stakl vunom, i isto radi i na metar i na pola.
Quote:
U malim sobama je problem, sto koliko god apsorber bio dobar, on takodje ne radi kako treba na bliskim rastojanjima... deo energije koji se odbije i ne apsorbuje je prilicno izrazen... i cuje se preko mere...
Ovo smo proverili vise puta merenjem, i prakticno napustili taj metod...
Blisko difuzno polje ucini tilt na visokima, ali je to manji problem nego izdizati neko usko frekventno podrucije u miksu koje je nastalo zbog superpozicije u sobi, ili potiskivati nesto cega u miksu NEMA... na "tilt" se mozes lakse navici
to je zanimljivo. i zabrinjavajuce. ali me i zbunjuje malo..

po tome bi kompletna teorija i proizvodnja broadband panela, za male rezije bila besmislena ?!? sto vidim po studijima je bas obratno - difuzora k'o pljeve u ogromnim rezijama plus bass trapovi. cim je rezija manja ide se na broadbandove i bass trap.. .

naravno da se uvijek nesto odbije od broadbanda, akusticko "apsolutno crno tijelo" ne postoji ali .. pitanje je samo koliko i sto, u odnosu na go zid. tj. dlai je poboljsanje ili nije,.

mislim, nevidim kako difuzor u maloj sobi moze biti bolji kad on uopce ne radi u podrucju koje nas najvise zanima za absorpciju. jest nadigne malo visoke, sto moze (i nemora) biti korisno, ali za valove ispod 600Hz ga NEMA, kao da nisi nista ni stavio, tj. go zid. neznam kako to moze biti bolje rijesenje od broadbanda koji ipak ubije tonu toga. pogotovo ako se kombiniraju razl. debljine, pa i materijali, frk i bez frk varijante itd.

ok recimo da idemo raditi difuzore koji bi pokusali rjesavati RFZ; morali bi ici znatno nize od 688Hz da bi barem malo razbili povrat u sobu i combing na onim "najopasnijim" frekvama tj 100 - 300 Hz. a da bi isli tako nisko dimenzije bi morale biti enormne - to se vidi kad ubacis podatke u onaj SKYLINE difuzor kalkulator. poprilicno neizvedivo u praksi. prema tome, klasicni difuzor ne moze bas nista ispod minimalno 450 - 500Hz, daklem ostaje nam samo tuned bass trap, heimholtz (koji mogu samo jos pogorsati stvar u malom prostorima) ili najbolje .. broadband trap. neznam, sto mislis o tome?

clusterchord is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules