|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Pro Member
|
![]()
Pozajmio ja nekim tezgarosima (neka davna '96) sa kojima je svirao jedan drugar, mixetu i efekt procesor za svadbu. Odneli oni to,kad posle manje od 2h, zvoni telefon, ne radi 'eho' - Molim te dodji, placamo ti gorivo, treba svatovi da dodju, kako cemo na suvo.....Ja ne budem lenj, i zaputim se na jedno brdo izmedju Cacka i Guhce, nadjem shator i naravno zamenim kablove send/ret, krene od stricastricastricastrica.....
Taman ja poceo da se bavim toplom jagnjetinom, stizu svatovi. Medju njima mi zapadne za oko jedan lik vasljivo smedje neuredne kose, bez pola zuba, polu pegav, preplanuo, kao kurir iz partizanskih filmova. Mlad momak, 20tak godina, ali u dzemperu, a napolju +30. Dzemper vuneni, skroz plav, domaca radinost -hvala ti bako. U jednom momentu on se okrece, a na ledjima, crvenom vunom ishtrikano NIRVANA ![]() Nisam uzeo kintu ni za gorivo, ni za ozvucenje tog dana - to je vredelo videti
![]() |
#22 |
Pro Member
|
![]()
Evo price koja bas i nije smesna.
Jedan stariji snimatelj, vlasnik prilicno poznatog BG studija u kome je snimljeno doosta toga, dobije ponudu, preko prijatelja - muzicara iz benda jedne nase zvezde, da bude tonac na seriji njegovih koncerata u jednom koncertnom Bg -prostoru. On, naravno, prihvati ponudu, lepo odradi celu seriju koncerata, zaradi finu kintu ... Sve extra, osim povremenog gundjanja tehnicara zaposlenih u istom tom koncertnom prostoru, koji su smatrali da im 'uljez' uzima posao, i da bi oni bolje odradili koncerte. Sledece godine, on opet dobije i prihvati poziv (8-10 koncerata). Zavrsi se tonska proba pred prvi koncert, sve super, bend i on otisli na pauzu. On se vraca pred koncert, podize reglere i cuje neverovatan shum iz razglasa. On, po iskustvu, prvo prekontrolise kompresore, i vidi da je neko, u njegovom odsustvu 'malo' spustio tresholde i naduvao sistem. On vrati sve, zvezda izlazi na scenu, pocinje neverovatna mikrofonija. Dok tonac krece redom po kanalima, kontrolisuci sta je, prolazi jedna ,dve, tri pesme, pevaceva zena dolazi do mixera i pocinje da prica najsocnije stvari.... tek pri kraju trece pesme, tonac uoci da je neko u racku , na master EQ, podigao (mislim)10K do plafona. Mikrofonija prestaje, prestaje i saradnja tonca sa datim pevacem, otkazuje mu se ostatak koncerata, momci iz lokalne tehnike srecni
![]() |
#23 |
Member
|
![]()
Evo ja imam sve?iju priču. Dobio sam posao da snimam zvuk na snimanju filma (super16mm, moj prvi film na filmu). Kamera nije imala nikakve audio ulaze, tako da je na meni ostalo da generi?em smpte. Re?iser je insistirao da je jedino re?enje timecode dat sa smpte klapom. Ja znam jednu kompaniju ovde koja mi daje tc-dat za male pare i odem ja kod njih, testiram sistem, i ma?ina mi pojede tri trake. 2 dana do snimanja a ja nemam dat. Posle milion sati tra?enja nađem nekako neki matori HHB, i dobijem ga, sa 5 baterija i punjačem. Probam sistem kući - radi. Odem na set. Po?to se snima na film, momci temeljno name?taju svetla par sati pre nego ?to puste mene da bilo ?ta uradim. Ja postavim sve ?to treba, počne snimanje, i meni crkne baterija. Ja se izvinim, zamenim bateriju, i nova baterija odmah crkne. Sledeće tri baterije - odmah crknu. Uključim ja napajanje direktno, ne radi. Ni?ta ne radi. Tri sata se name?ta cela ekipa a ja zaustavljam celo snimanje. Blam. Srećom su mi na?li neku gigantsku bateriju koja je radila. Onda se ispostavilo da uop?te nije bilo neophodno snimati na DAT, da sam mogao da biram ?ta ću i kako da uradim.
![]() A drugi dan snimanja je bilo u nekom maleckom restoranu koji ima milion fri?idera koje, naravno, nisu smeli da isključe. Katastrofa od zujanja. Za jedno scenu sa morao da postavljam mikrofon pored jednog fri?idera, i nekako sam ih naterao da ga isključe na 15 minuta - ni?ta nije pomoglo... Nikada ne bih sedeo i jeo u tako glasnom restoranu.
![]() |
#24 |
Junior Member
|
![]()
ove nedelje svirali smo na jednom poznatom mestu u gradu. Gazda je bio mortus pijan, i sedeo je sa svojim kumom u prvom redu. E sad mi treba gazdi da se ulizujemo posto on odlucuje da li cemo da nastavimo da sviramo ili ne.
Njegov kum (koji inace izgleda kao sotona licno!) u jednom trenutku izlazi na binu i vata se za mikrofon! evo sta se desilo: http://www.pedjazz.com/svirka.mp3 (1.4mb) tip se posle toga nije skidao sa mikrofona do kraja svirke (naravno mutirali smo njegov kanal)... meni i pevacu nije mnogo smetalo jer smo bili previse pijani, ali momcima iz ritam sekcije je malo falilo da eksplodiraju. Ali gazda uziva u svemu tome, i mi naravno moramo da igramo po njegovom... Na kraju basisti pukne film ugasi pojacalo i batali sve pre vremena... Kum je naravno u stanju blazenstva ostao da visi na stalku za mikrofon sledecih 10-ak minuta... No najbitnije je da nas je gazda angazovao da i dalje sviramo! ![]()
![]() |
#25 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Junior Member
|
![]()
ma da bre svirka je bila nula, ja sam jedva uspevao tu i tamo da pogodim neku notu, a pevacica ne samo da je falsirala nego je zaboravljala cele strofe!
znaci definitivno: alkohol + muzika = kakofonija. Mada ako je atmosfera dobra to i nije toliko bitno ![]()
![]() |
#27 |
Pro Member
|
![]()
Dosao mi juce majstor, inace dobar stolar, da pogodimo posao oko akustickog uredjenja mog skromnog radnog prostora. I ubi' se ja objasnjavajuci mu kako da zatvorimo prozor, kako u jednu kutiju napred azmafon, pozadi ploca, kako treba difuzor na zadnjem zidu....... Posto je video da me ne moze odgovoriti od 'glupih ideja' i rasipanja materijala, uziveo se i pita:
-A kako izgleda taj diktafon? ![]()
![]() |
#28 |
MAO
|
![]()
komentar jednog studenta dramaturgije, upitan o koncertu Darka Rundeka na Beer Festu : ... ocaj... mnoogo je zastranio u reggae ...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#30 |
VIP Member
|
![]()
Moj drug je odradio FOH toncu slijedecu stvar:
Skinuo kapicu sa mastera (onu na koju se spusta prst), Spustio master, Vratio kapicu na unity. Pola sata preturanja po kablovima, dok mu nisu rekli sta su uradili. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Najave Koncerata - Nimbus Dei | clusterchord | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 35 | 22-10-2010 03:17 PM |
Pocetak snimanja | sasaristic | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 2 | 07-09-2009 08:21 PM |
Mikrofoni i snimanja... | mandrak | Tutorijali | 15 | 08-12-2007 02:27 PM |
Najava Koncerata u okolini ! | Gulanfer | Razno | 30 | 22-06-2006 04:02 PM |