Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-06-2005, 09:07 AM   #1
cobra
Junior Member

Default konstrukcija za oblaganje studija... drvena ili ...

pozdrav svima. nisam dugo bio na forumu, ali u medjuvremenu sam zapoceo izgradnju studija...i ... naisao na dilemu > posto imam namjeru da gluvu sobu i reziju oblozim sa mineralnom vunom 10 cm i rigipsom , majstor mi je predlozio da konstrukcija na koju ce kaciti vunu i rigips napravi od metala, jer je tako cvrsce, jednostavnije itd,itd... pregledao sam mnostvo sajtova sa slikama studija u izgradnji i nigdje ne vidjoh metalnu konstrukciju, vec iskljucivo drvenu. Ima li to svoj razlog...
Hvala unaprijed. Cobra
cobra is offline   Reply With Quote
Old 25-06-2005, 09:19 AM   #2
Illiron
Member

Mislim da ces biti sasvim ok sa metalnom.

P.s: Posalji neke slike i informacije sta si koristio koliko, kako i ko ti je radio i za koje pare... Ako nije tajna
Illiron is offline   Reply With Quote
Old 25-06-2005, 09:45 AM   #3
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Mislim da uz rigips fabricki dolaze metalni profili pomocu kojih sa usrafljava. To nece biti metalni ramovi, vec samo ugaoni elementi, tako da moze da bude ok, a uvek mozes i da te metalne delove prekrijes min. vunom. Drvo bi bilo skupo, i materijal i obrada
Old 25-06-2005, 09:47 AM   #4
cobra
Junior Member

naravno da nema tajne...hm, dakle , studio je tek u izgradnji, u podrumu zgrade u izgradnji...velicina gluve sobe 3x3, a rezije otprilike isto 3x3m...debljina betona svud okolo je 25 cm, pa na te zidove idem sa 10 cm min. vune i onda rigips mislim 2 cm, i to nepravilnog oblika kao na jednom od nacrta pravougaonog nekog tam sudija.... Ova vuna i rigips, sa izradom ce me kostati oko 1100 eura..., zatim, dvoje duplih vrata, tapaciranih od aluminijuma, oblozenih plastikom, prozor izmedju rezije i gluve sobe, kao i dva vanjska manja prozora, sa ugradnjom oko 900 eura.. pod namjeravam da uradim od laminata, pa onda preko njega da postavim debeli tepison sa gumenom podlogom...to ce kostati oko 500 eura.. Ne racunam jos sobu za druzenje i kupatilo, hodnik, bice poseban ulaz, sve to u podrumu,ustvari visokom suterenu (1,2 m iznad zemlje)..ukupno 44 kvadrata..I sve bi to trebalo da bude gotovo do nove godine, ali moram na vrijeme misliti ... majstori su domaci, nijedan nije strucnjak za akustiku, ali za ove poslove odlicni... i strpljivi.
Hvala na misljenju.
cobra is offline   Reply With Quote
Old 29-06-2005, 03:02 PM   #5
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Drvo manje prenosi vibracije od metala. To je jasno. Medjutim u gradjevinskoj konstrukciji se drvo oslanja velikom povrsinom dok se metalna potkonstrukcija oslanja samo u kontaktnoj tacki, tako da... idi na standardnu potkonstrukciju koju dobijas uz rigips i ne beri brigu...

p.s. Bjezi od varijanti 3x3x3 kako god da znas!!!

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 29-06-2005, 03:10 PM   #6
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Zasto da se bezi od 3x3?
Old 29-06-2005, 04:05 PM   #7
Max
Pro Member

Quote:
p.s. Bjezi od varijanti 3x3x3 kako god da znas!!!
Najbolji savet .... bezi od kocki i kvadrata jer ih nikada neces moci akusticki srediti ...... imas ovde na forumu super tekst gde su ti idealni odnosi duzine i sirine prostora .....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 29-06-2005, 05:01 PM   #8
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Moja je soba 3x3 ali je visine 2.55, znaci ne valja
Old 29-06-2005, 05:46 PM   #9
Illiron
Member

Pa da, postoje idealne dimenzije, a kocke, kvadrati i pravilni pravougaonici su nesto ubedljivo najgore, mozda je jedino gore da bude oblika lopte...
Illiron is offline   Reply With Quote
Old 29-06-2005, 06:40 PM   #10
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Evo kako trenutno kod mene to izgleda

Rezija ... soba 5x4 .. u drvenu konstrukciju .. 2cm stirupor + 2cm sundjer S30 pola trska pola lamperija ...

Gluva soba .. 5cm stirupor + 5cm sundjer S35 sve je od lamperije .. preko lamperije piramida sundjeri 2+3

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules