|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
MAO
|
![]()
nisam siguran bas,
ne cujem problem sa transparentnoscu na pomenutim snimcima (Maroon 5, Jamiroquai Dynamite)... ja bi bas hteo i jedno i drugo, obzirom da radimo u 2005toj a ne 95oj.. evo sad bas slusam (i gledam) neki Alice in Chains, malo matoriji, i oni su dosta opusteniji, al kako se na listi stizu novi albumi, sve je manje head-a... |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
ton magistar
|
![]()
stranci rade posebno za radio, za plocu, za klub...
![]() |
#23 |
Member
|
![]()
Kada smo radili PRETPOSLEDNJEG Zdravka ?oli?a, mastering je bio POSEBNO ra?en za kasetu, a posebno za CD...
Nisam se pritom ne?to usrao od sre?e, ali... eto, da se ka?e da je i to neko OVDE radio... naravno, ne JA sam... 8) |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
MAO
|
![]() Quote:
da su to batalili i da sad rade jedno te isto... pustis neku stranu klupsku stvar sa original CD-a, dobijes isto kao i sa ploce od DJ-a, i obrnuto... sada oni jednostavno podrazumevaju da je svuda isto, i da je sve kvalitet, a ne da su radio stanice mono sa nekalibrisanim predajnicima preko kojih furaju Mp3ke pa i spotovi se kod nas pustaju kompresovani pobogu |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
ton magistar
|
![]()
jebenti, ja radin na radiju i dobivan konpilacije bas za radio. na nikima pismama i pise radio remix, oli radio edition ili sl. sigurno da nije pravilo, ali ja cesto vidin da se ganjaju decibeli a pisma sa vise decibeli ne mora zvucat i jace jerbo uho nije jednako osjetljivo na svakoj frekfenciji. osin toga, cesto se dogadja da pisme sa nabijenin rms-om na radiju i na tv zvuce tise (zbog tamo njihovih kompresora) od neke koja je 'otvorenija' a manjeg rms-a.
dosta je poslusat one vive i mtv-ove! ako stvar pocinje sa samim vokalom (i minimalnom muzickom pratnjom), zvuci kobog sve dok ne uletu bas, bubanj i ostalo. tad glas potone i kompletna mikrodinamika se raspadne. :/ a da ne govorin sto se dogadja kad nas program gledas na mono televiziji. ja stvarno neznan kako oni to spoje, ali je cinjenica da se u tima uvjetima cuje samo jedan od kanala, pa ako slusate neku stariju produkciju od beatles, mamas and papas i sl. dogodi se da se cuju samo instrumenti bez glasova, ili obratno ovisno o tomu kako je smiksano. bdv: ton majstore, kad ce te remixirat coliceve stare ploce. ima jaaako losih produkcija a steta. ![]()
![]() |
#26 |
Moderator
|
![]()
Sandro je u pravu, definitivno.
Posebno se rade mixevi za TV i radio iz dva razloga ( za radio jedan). Zajednicki je da predajnici ne trpe tako jak signal koji izlazi sa "napucanog" CD mastera i jako se lose ponasaju u emitovanju, a dodatni razlog za TV je i mono sistem, te se za TV mixa mnogo manji RMS u mono izvedbi, jer ako docekas da ti ga oni konvertuju, najebo si. Evo ja danas bas dobio spot za jednu pesmu sto sam radio i totalno su ljudi unistili zvuk (uprkos tome sto sam smixao mono i posebno i sve to...). Zvuci kao mp3 od ne 128, ne 64, nego 6,4!!! Popizdeo sam! |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Senior Member
|
![]()
Slazem se za ove mixeve. Nerade svi ali ako hoces da ti stvar dobro zvuci na radiu , na tv-u, cd-u itd... treba prilagoditi.
Samo za TV kad radis master na analognu betu, moras da ga sabijes na max -9dB. Mozda se to i Oggyju desilo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ogiju se desilo to da je kao i uglavnom naleteo na totalne bolide. Mix je posebno radjen u mono izvedbi i masterovan je na -17 RMS, dakle potpuno opusteno, 1 db glasnije od samog mixa iz SX-a. Lepo sam rekao da samo importuju wav, ali su oni radili neku kompresiju i sada su visoki totalno izmodulisani. Nisam imao vremena da se time detaljno pozabavim i utvrdim sta su uradili, ali cu sigurno. Da ne pominjem da jos uvek nije na beti nego na dvd-u. Katastrofa! Jos je Mobtel sponzor, tek sto ce oni da odlepe... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Senior Member
|
![]()
-9dB od 0.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Kako opisati zadatu temu? | VladaB | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 10 | 05-02-2008 02:36 AM |
Jitter - jos malo na tu temu, ovaj put prakticno! | boggy | Tutorijali | 3 | 09-08-2007 11:26 AM |
Evo nesto iz moje produkcije | Manley | Promocija radova | 12 | 21-04-2007 12:25 PM |
How good do your demos have to be.... i sl. filmići na tu temu | ANITA | Promocija radova | 63 | 17-04-2007 07:52 PM |
Opste teze na temu produkcije.. | Arthur | Razno | 35 | 01-01-1970 01:10 PM |