Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-01-2005, 10:01 AM   #11
cipela
Banned

cipela's Avatar

Mogli
Quote:
Bas hocu da mi suvi instrument dobro zvuci! U svakom slucaju me interesuju tudja iskustva.
Svaka ?ast jer tako i treba. U pravu si ?to se ti?e instrumentarisanja. Ja sam negdje u toku svog aktivnog svira?kog sta?a (mada sam i dalje aktivan ali sada samo na klavijaturama) svirao ?ak dvadesetak instrumenata, radio aran?mane, muziku, tekstove, pjevao sam i glavni vokal i prate?e vokale, pripremao pjeva?ku grupu, pripremao pjeva?e za lokalne festivale, bio u kojekakvim ?irijima i ko zna ?ta jo?, a onda jedan prilican period nisam skoro nista radio jer je bio war. (ovo ne pi?em radi nekog hvaljenja nego samo radi toga da do?aram ono ?to si sam napisao u prethodnom postu, a ?to je potrebno za kvalitetan rad na svirci u toku izrade aran?mana. Drugo je sada pitanje ko ima kakve instrumente i samplove, odn. koje kvalitete, te kako poznaje softvere koje koristi. Ja ih ne poznajem onoliko koliko bi trebalo). Malo sam svirao i saz - ?isto da osjetim instrument, ali ni?ta ozbiljno. Pazi, on ti nije niti sli?an sa mandolinom. Malo vi?e sli?nosti, iako ne izgleda tako na prvi pogled, u samom trzaju ima sa buzukijem, kog ja na zalost nisam svirao. Saz ima specifican hod lijeve ruke na vratu. A, moras priznati, da, bar meni nije poznato, vecina samplova cak i kvalitetnih, ne tretira mnogo lijevu ruku kada su u pitanju zicani trzacki instrumenti. Vidi na sta samo lice samplovi acc gitara i sve ti je jasno. A i saz nije nimalo naivan u zvuku i nacinu sviranja. Moras da se dovijas sam sa onim sto imas.
Sta si ti mogao korigovati na nekom samplu u NI Kontakt?
cipela is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2005, 07:59 AM   #12
Shady
Banned

Shady's Avatar

Krki, jesi li rije?io ovo? Kako sada zvu?e te mandoline?
Shady is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2005, 09:10 AM   #13
cipela
Banned

cipela's Avatar

Sad ti prepravim citat :
Quote:
Originally Posted by Shady
Cipela, jesi li rije?io ovo? Kako sada zvu?e te mandoline?
Jesam rijesio, ali radi vremenskog ogranicenja preradio sam samo nekoliko tonova koji su mi extra strcali. To bi mogao da cujes na azuriranom snimku, ali ga nemam namjeru slati na forum jer mi je linija spora. Ako imas potrebu za detaljima, javi.
Old 16-01-2005, 01:46 PM   #14
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Ne moras slati sve, samo jednu kratku frazu, bas me zivo interesuje kako to zvuci a da nije neki ukradeni loop. Nikad nisam bio srecan kad sam koristio neki loop, zato jer to ja nisam napravio. Bolje mi je i losije, nego da nije moje.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2005, 04:39 PM   #15
cipela
Banned

cipela's Avatar

o.k. javicu se u vezi ovog.

Quote:
MOGLI... Nikad nisam bio srecan kad sam koristio neki loop, zato jer to ja nisam napravio. Bolje mi je i losije, nego da nije moje.
?uj ovo mi ba? nije palo u o?i u prvi momenat. Nisam ti ba? siguran da je ovo o.k. ?ovjek ne mo?e sve sam, a nabavka samplova i preseta je po meni o.k. A ako tebi smeta ne?to na njima i ne?e? da koristi? factory, onda na?e? na?ina da ih modifikuje? - naravno one koje mo?e?. Ja ne tvrdim da mogu napraviti bolje od factory samplova nego samo sam u konkretnom slu?aju napravio modifikaciju koja mi je prihvatljivija, a sam sampl po kvalitetu, kada se slu?a odvojeno od aran?mana nije sigurno kvalitetniji. Kad bih imao toliko vremena mogu?e da bih poku?ao 'proizvesti' koji. Naravno, prije toga bih dobro prou?io kojim bih se alatom koristio. Ostaje moja obaveza zasigurno - javi?u ti ?ta sam radio i kako sam prepravio postoje?i sampl mandoline iz Sampletanka, a ti mo?e? tako urediti i svaki drugi, ako te dobijeni rezultati zadovoljavaju.
Old 23-01-2005, 10:20 PM   #16
puRe
Administrator

puRe's Avatar

http://www.rumski.com/upload/

tamo imate dva fajla sto je cipela poslao....
Old 23-01-2005, 10:43 PM   #17
cipela
Banned

cipela's Avatar

puRe je extra brz. Svaka cast.
Dakle, Mogly i ostali zainteresovani, na adresi koju je puRe naveo nalaze se snimljena dva primjera samplovanih mandolina i sljedece objasnjenje:

Konacno sam uspio ovo zavrsiti.
Dakle, preradio sam sampl mandoline iz SampleTank-a i priredio moju verziju koja treba biti mandolina za pratnju a ne za solo. Mogly, ne znam jesam li ovim zadovoljio tvoju znatizelju, a ako ti je ovaj rezultat dovoljno dobar, javi se. Posto mi Chicken Translator nije radio kako treba, a nemam Awawe ili sta drugo, to sam morao svaki izvorni sample posebno skidati i ubijati mu onaj zestoki trzaj na pocetku (o tome sam prije pisao).
Prvi primjer (Mandoline_Sample_Ja), samo ime govori, kao i onaj drugi primjer (Mandoline_SampleTank) takodje, su snimljeni pod istim uslovima.
Nesto visokih je ubijeno ovom konverzijom na 128 *.mp3, ali je dovoljno da se primjeri razumiju.
Pozdrav.
Old 24-01-2005, 12:01 AM   #18
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Svaka ti cast! Ovakav jedan romantik je falio na forumu! Mora da je to bio veliki posao, ako si svaki ton obradjivao, mozda si to mogao i jednostavnijim putem resiti! Ima tih semplova vec obradjenih...
Old 24-01-2005, 06:49 AM   #19
cipela
Banned

cipela's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mogli
Svaka ti cast! Ovakav jedan romantik je falio na forumu! Mora da je to bio veliki posao, ako si svaki ton obradjivao, mozda si to mogao i jednostavnijim putem resiti! Ima tih semplova vec obradjenih...
Sad, jel' ti to pohvala ili pokuda :
Ja nemadoh takvih samplova gotovih osim onih koje sam spomenuo a koji mi nisu pasali, i to je sve. :o
Old 24-01-2005, 10:19 AM   #20
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Ma, ja to kazem zbog izbora melodije, bilo mi simpaticno, a inace sa Sampletankom se ne moze bolje, to je kraj. Posalji mi adresu na PM, da ti posaljem neke svoje semplove, naravno drugarski.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules