Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-08-2004, 08:15 AM   #1
Zid
Senior Member

Zid's Avatar

Default Efekti na instrumentima.Sta,Gdje,Kad i Koliko???

U ovoj igri sam tek nekih 6-7 mjeseci,i do sad se sve svodilo na neka istrazivanja...itd.Naime,mene zanimaju neki standardi kad su u pitanju efekti(compresija,hall,delay...itd),na koje instrumente se sta dodaje,znaci mene interesuju neke osnove farbanja.Muzika koju preferiram je pop-rock,fazon Georgieva,Dragojevica..itd.Znam da to zavisi od ukusa ali moraju postojati neki standardi. Npr:Sta ide na bas nogu,sta na dobos,sta na fus,sta na klavir,bas gitaru...itd. Hoce li neko imati zivaca da mi ovo pojasni....????

Moja konfiguracija:PC Atlon 2500+
Ram 1Gb
Sound:M-Audio Delta 24/96
Monitoriynaudio BM5
Mixer: mali Eurorack Behringer

Od programa koristim SX Cubase 20.1,Nuendo,Wawelab i mnostvo VST instrumenata i semplova(naoruzao sam se sa svim i svacim)
Unaprijed zahvalan!!! :P
Old 18-08-2004, 11:16 PM   #2
Ad Fines
Stara Rumski Elita 2003.

Ad Fines's Avatar

Nema ti tu nekakvog pravila i standarda.U nekom pravilu najcesci su kompresori sa kojima se nije za zajebavat.Ako se pretjera ili se dogodi nesto trece,napravis losije nego prije njega.
Pokusiraj,trazi....igraj se frekvencijama......trazi instrumentima i vokalima mjesto u pjesmi i ne pretjeruj sa efektima.U vecini slucajeva oni su ti koji sakriju losije.Nije bas tako al ponekad je!!
Neznam ti ja ovdje puno al ono sto znam jos mi se nije dogodilo da sam na isti sample dobosa uvijek stavljao iste efekte.Pjesma ce sam trazit ono sta joj treba,a ti si taj koji to mora osjetit!
Ad Fines is offline   Reply With Quote
Old 19-08-2004, 07:35 AM   #3
Zid
Senior Member

Zid's Avatar

Pa dajte ljudi,zapelo mi je kod bubnja.Radim sa Batery-em najvise. Sta da uradim da mi bas noga bude ok,dobos fus itd.....
Old 19-08-2004, 11:54 AM   #4
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Pa posalji malo tracka pa da cujemo i onda iskomentarisemo, ovako je sve napamet!!
Old 20-08-2004, 02:03 AM   #5
Nocni
Member

Nocni's Avatar

Koliko vas je 'prohodalo' tj naucilo osnove samo citajuci razne tutorijale, a koliko je to savladalo gledajuci uzivo iskusnije kolege?

Imam dojam, da od silne sume ne uspjevam nikako vidjeti jedno jedino drvo. San mi je da mogu napraviti aranzman, za neku mrsavu dvojku nista vise.
U blizini nemam nikoga od koga bih mogao 'pokupiti' te osnove, bude prigoda ali jako kratkih. Upravo zbog tih super kratkih druzenja sa ljudima, koji znaju posao, namjeravam poceti praviti listu pitanja, koja bi pokrila upravo te osnove gdje zapinjem, a da ne izmorim suvisnim pitanjima covjeka koga pitam .

Mozda nije toliko blesava ideja, koju sam vec jednom rekao, o otvaranju dodatne podteme na forumu 'for dummies'. a obzirom da je odgovaranje na takva pitanja cesto mukotrpno, vi iskusniji bi mogli odredjivati moderatora koji bi 'po kazni' odgovarao. samo jos nemam ideje kako bi pronalazili tog 'krivca' medju sobom.

lijepi pozdravi,
nocni
Old 20-08-2004, 09:37 AM   #6
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Ja sve nejasnoce resavam starim dobrim nacinom :

1. citanje knjiga
2. internet
3. isprobavanje
Old 13-09-2004, 12:42 AM   #7
gricko
Member

Kakvu bi mi literaturu preporucili za ovo o cemu govori ova tema - produkcija i tehnike? Nesto odakle mogu stvarno da naucim sta se desi kad uradim ovo, kad bi trebalo ono, sta ce biti ako uradim ovo itd...
Znaci ako nemam pojma kako radi recimo kompresor i sl.
Old 13-09-2004, 02:20 AM   #8
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

David Gibson - The Art of Mixing ... ja sam iz ovoga dosta nauchio ... nadji negde pdf format ako mozesh odshtampaj pa sedi prochitaj ...

ako te bash kompresor interesuje kazhe da dok ne znash kako da radish sa njima sve ih drzhish na 4:1 i tresholdu oko 40 ... pa kad budesh duzhe vreme radio on kazhe da ce ti se samo kasti shta treba gde i koliko ...
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 13-09-2004, 02:21 AM   #9
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

tu imash detaljne opise kako radi kompresor reverb delay flanger phaser kompresor/limiter ... sve ce ti biti mnogo jasnije ako ne znash osnovno ...
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 13-09-2004, 08:02 PM   #10
gricko
Member

Ima li neko tu knjigu u pdf-u pa da mi posalje ili adresu odakle mogu da je skinem? Neko je na ovom forumu davao adresu ali nisam mogao da skinem nista.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules