|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
pade noc ... moram da smanjim muziku ... a moje slushke ko da su iz neke druge dimenzije pa kad se priljuchim na njih onda sasvim izvrnu zvuk ... basovi nestanu ... a pravim tezhu muziku ... trance / tehno ... pa onda sve izgubi smisao ...
koje biste mi slushalice preporucili i ima li uopshte spasa za mene poshto imam sblive prikachen na panasonikovu liniju ... jel vredi kupovati neke ''iskusne'' i koliko koshtaju te ''iskusne'' ako vredi dal ih prikljuchivati direktno na sb live ili preko linije ... od ovih recimo koje trenutno imaju na sajtu skymusica shta bi vi uzeli ... i josh jedno ... chemu ovo : Frequency response 5Hz - 35kHz? ajd samo ... nemojte da preterujete ... bolje neka budu best buy nego best :oops:
![]() |
#2 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Slusalice se isplate u mnogo slucajeva!
Necu te nagovarati ili odgovarati da li da ih uzmes, evo ti samo malo teoretike. Dakle, imas nekoliko tipova slusalica. Kao prvo razlikujes one koje zatvaraju cijelo uho i naslanjaju se na glavu, i one manje koje leze na uhu. Razlika (osim evidentne po dimenzijama) je u tome sto ove velike koje pokriju cijelo uho mogu svirati puno dublje frekvencije. Razloga su dva. Prvo zato sto imaju fizicki vecu membranu. Sto ti je veca membrana, to ima veci hod, znaci moze veci volumen istisnuti, sporije titrati i time emitiraju duboke frekvencije. Drugo je to sto mi ne slusamo samo uhom nego i vibracijma na lubanji, posebno u predijelu iza uha. Probaj kuckat vrhom prsta (ili cekicem ako si mazohist) iza uha. Ti cujes taj tup-tup! Ako ti slusalica pokriva i to podrucje glave, naravno da ti je dozivljaj slusanja kompletniji. Teoretski kad bi postojala neka velika slusalica koju bi obukao preko cijelog tijela onda bi sigurno osjecaj bio genijalan. Hihihi! Za ozbljnije slusanje dakle dolaze u obzir samo ove velike slusalice. E sad medju njima postoji jedna vrlo bitna razlika. Otvorene ili zatvorene? Kada membrana slusalica (kao i bilo kojeg zvucnika) titra ona se giba u dva smijera. Kazemo da se giba u pozitivnom smijeru kada gura zrak prema nama, a u negativnom kada zrak gura u suprotnom (ili nama usisava zrak). Zatvorene slusalice imaju zalivenu plastiku s vanjske strane. U njima membrana udari u pozitivnom smijeru prema uhu, ali kada odleti u negativan smijer nema kamo pritisnuti zrak (znaci zvuk!). Zvuk se odbija od plastike i vraca se nama u uho. Taj odbijeni zvuk kasni zanemarivo toliko da to ne cujemo (ali kasni!) i dolazi u suprotnoj fazi. Faza ti je ono laicki receno kad imas sinusoidu da je ono sto je gornji vrh pozitivno a ono sto je donji vrh to je negativno. Ti pozitivni i negativni vrhovi se djelomicno ponistavaju ako se poklope jedan preko drugoga. Da ne lamentiram o tome previse, dogadja se da te zatvorene slusalice budu "kvrgave" u frekvencijskom odazivu (frek. odaziv je krivulja kako se reproduciraju razlicite frekvencije istog intenziteta - sto je ravniji to je bolje). Zatvorene slusalice znaju imati vise basa ali taj bas zna biti mutan i neprecizan. Slusalice otvorenog dizajna imaju rupice s vanjske strane koje omogucavaju da zrak (znaci zvuk) emitiran u negativnoj fazi ide van iz njih. Time omogucavaju da slusas samo ono bitno. Netko ko sjedne pored tebe dok glasno slusas na takve slusalice moze skoro sve (relativno) jasno cuti. Takodjer ti cujes sve sto se oko tebe dogadja (dok ti muzika ne svira). Uglavnom se zatvorene slusalice koriste po klubovima gdje je DJu potrebno da sto manje cuje zvuk iz razglasa dok priprema plocu koju ce slijedece vrtiti. U studijima se zatvorene slusalice koriste kod snimanja jer je bitno da se u mikrofonu ne cuje ono sto pjevac slusa nego se zeli usnimiti samo ono sto otpjeva/odsvira. Frekvencijski odaziv (frequency response) je od koje do koje frekvencije slusalice (ili zvucnik) mogu reproducirati. U praksi kod slusalica se to krece od 100 Hz do 20 kHz. I to je cak jako dobro. Usporedbe radi one male slusalice za walkman koje se guraju u uho mogu najdublje potegnuti bas do 300 Hz. Sto je niza frekvencija treba ti veca membrana (i volumen). Ispod 100 Hz tesko da ce koje slusalice potegnuti (bez obzira na to sto pisu na kutijama i prospektima - ne vjeruj im NIKADA!) jer te niske frekvencije se percipiraju cijelim tijelom i produciraju velko gibanje zraka koje se u krajnjoj liniji ne moze realizirati na jedva centimetar putanje od membrane slusalice do uha. Moja preporuka su svakako velike otvorene slusalice. Ja imam AKG K-501 s kojima sam super zadovoljan. To nisu neke preskupe (oko 100 eura) ali dobro zvuce. Ima naravno i boljih. Pogledaj sve modele od AKG-a i procitaj sta ima na njihovim strancama pa ce ti biti jasnije.
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
tamo na sky music sajtu ... skoro na svima pishe od 20 pa do 20 ... a neke cak i od 5 ... i meni je to malo ... chudno zato sam i pitao ... mislio sam da su jeftinije ... tamo na sajtu ih ima i do 200? ... da imam neku muzichku pa da ih i uzmem ... al shta ce mi pro slushke da slusham sblive kako shushti
![]() missio sam da ima neshto u rangu 50 jevreja ... al vidim zhestoko sam omanuo u proceni ...
![]() |
#4 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Prvo i osnovno, ljudsko uho ne cuje 5 Hz! U stvari, "cuje" al to je vibracija koju osjecas cijelim tijelom. Na 5 Hz zi se case na stolu podrhtavaju. Ne mogu slusalice ni 20 Hz reproducirati jer toliko duboko idu samo sub wooferi ili veliki main monitori. Ja imam Dynaudio monitore velicine mikrovalne pecnice i oni ne mogu ispod 40 Hz. Kako bi slusalice mogle dublje!?!?
Zasto razmisljas na taj nacin da ti se ne isplati uzeti dobre slusalice na losu zvucnu karticu. Pa uzmi sad slusalice i miran si. Poslje uzmes bolju zvucnu karticu. Investiraj po malo. Nece ti se problem glasnog slusanja i uznemiravanja ukucana rijesit onog dana kad kupis novu zvucnu karticu! Opet ce ti trebat slusalice. Samo ces se tada tuci u glavu sto imas lose slusalice na dobroj kartici. Koma!
![]() |
#5 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Al ako imas samo 50 evra mozes uzeti technics.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
investirao bih ja ... ali ... nemam vremena ... morao bih da chekam kraj godine ... fakultetske ... da bih kupio neshto valjano ... kada bih pocheo da ubirem plodove svoga ''rada'' jel ... ali ne mogu da chekam vishe ...
koji model tehniksa?
![]() |
#7 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
To se menja ja mislim svake godine ja imam jedne evo treca godina i ok su bile su tako oko 100dm kad sam ih uzeo,imas ih na pocetku bulevara u onoj prodavnici elektronike tv-a i sl oni su bili zastupnici za tehniks,a video sam masu dj-eva da ih konzumiraju sto bi tebi valjda odgovaralo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
model?
![]() |
#9 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
moje su RP-f350
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
Pazi, imam i ja prikacenu panasonicovu liniju kao neki od repera za zvuk, ali je generalno problem kod telinije sto je zvuk tako uzaaaaaak da je to strasno... Sluske ti nece mnogo pomoci, veruj mi... !
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
E-kupovina i jos nekoliko pitanja... | Ficus | Razno | 1 | 05-09-2009 05:57 PM |
Nekoliko trance pitanja | markoff | Audio Software | 34 | 12-09-2006 01:52 AM |
Nekoliko pitanja... | Gianfranco | Vlado Georgiev | 2 | 25-02-2005 05:12 PM |