|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Ovako. Totalno sam promenio raspored stvari u svojoj "reziji"... Nabavio sto, napravio drveno postolje za zvucnike i sl... E sad, interesuje me par stvari....
Ispod zvucnika cu da postavim itison, kako mi ne bi sto previse rezonovao ispod 100hz. Planiram i neke peskire iza zvucnika, posto su udaljeni od zida svega pola metra (do metar), dok ne nabavim piramidalni sundjer. Ima li to smisla? ![]() Pozdrav! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Ima jedan trik za postavljanje monitora!
Najbolji materijal na kojima se upijaju i rasipaju vibracije monitora je neoprenska spuzva. To kad se stavi ispod zvucnika stvarno pomaze. A znate sto je ta neoprenska spuzva? MOUSE PAD! Oni stari podlosci za misa koji su mekani, spuzvasti... hehe! Skupis po tri mouse pada za svaki zvucnik i stavis zvucnike na to! Jeftino a najbolje! Peskiri (kod nas se kaze "rucnik") nije neko sretno rijesenje. Nit ce izgledati ikako, niti ce bit funkcionalno. Kupi 3 metra 10cm daske (debljina nije bitna), slozi od toga okvir 1x0.5m (dubok tih 10cm - koliko je siroka daska). To napuni s mineralnom vunom (tervol npr.) i onu prednju plohu presvuci s nekom laganom tkaninom (da ne gledas u ruznu zutu mineralnu vunu). To objesi iza zvucnika na zid. Isti postupak ponovi jos jednom za iza drugog zvucnika. Sve skupa jako jeftino a jako efikasno! Ako ces postavljat brodski pod / lamperiju na zidove, probaj ga ne postaviti da je svugdje priljubljen uz zid. Stavi ga da ide VVVVVVV nagnuto (ali pod blagim kutem, jedva primjetno, od par stupnjeva).
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
E OVO mi je trebalo! Hvala puno! Licno sam sada prezadovoljan zvukom, ali bi da ukinem ono rezonovanje ispod 100hz koliko god je to moguce. Ovo ce mi zasigurno pomoci. Hvala jos jednom!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Sto se tice tih DIY apsorbera, njihova dubina ti je parametar koliko ce duboko ici u upijanju frekvencija. Znaci, ako postavis onako kako sam objasnio s 10 cm dubine on ce "raditi" do te-i-te frekvencije, a ako stavis da bude recimo 15 cm onda ce apsorber popiti do dublje frekvencije. Ne mogu sad iskopat tocno di mi je ta formula kojom se izracunava ta frekvencija. Budem to kasnije iskopao. Ali pazi - fora je da ako apsorber radi od (recimo) frekvencije 140 Hz na gore, to znaci da ce on isto tako upijati i frekvencije sub harmonika. Znaci, on ce raditi i na 70 Hz, ali upola manje efikasno.
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
Posljednji moji tjedni prosli su u smisljanju a zatim realizaciji odnosno pretvorbe moje sobe u studio.
Inicijalna ideja bila je sagraditi sobu u sobi od gipsanih ploca ali stiska s vremenom i uopce kompleksnost te ideje.. i odustali smo od tog. Za sad smo malo promijenili oblik prostoriji na nacin da smo u 2 kuta stavili gipsane ploce (koje su ujedno na taj nacin bas trapovi, ali ih nismo busili bar ne za sad).. iza njih mineralna vuna naljepljena (koja iiiipak pika!!).... _ostatak sobe je u razini zvucina (sirine metar ) stavljena regenerat spuzva ![]() Ovo su spuzve te sve ![]() Evo slika rasporeda kakav ce biti (trenutno je soba prazna, prije nego smo stavili spuzvu u njoj se nije moglo pricati od reverba... uzzzzzass) ![]() Mozda klavir necu staviti u studio... nisam sigurna (volim svirati u dnevoj sobi, a Roland klavijatura ce mi biti u stolu na ladici na izvlacenje...).... i treba tu negdje napraviti mali prostor za snimanje..... Ako ima tko ideju za bolji raspored ili kako tu jos smisliti nesto za snimanje.. recite. Jedini razloga zasto bi klavir premjestala u studio sobu je sto bi direktno svirala na samplovima koje koristim.. a ovako sviram na njemu, pretvorim u midi i uzimam sample.... nije isto a bitno mi je da klavir bude stoo bolji... I druga stvar... onaj zid pored kojeg je sad kao klavir... udarac rukom u taj zid i strasno odzvanja i bruji... (i to smo tek sad skuzsili kad smo lijepili spuzvu i lupili rukom)... ostali zidovi lijepo zvuce po spuzvi tihi priguseni "tap" a ovo bljooong... Znaci, taj zid je definitivno u komi (to je zid do kupaone.... mozda su cijevi krive.. ili sto vec.. sto sad uciniti sa tim zidom? Jer mogao bi raditi probleme... Gipsane ploce na cijeli zid ili? Ok.... to je otprilike to. JAvim kad sve ovo dovrsimo kakvi su efekti odnosno kako sve to sad zvuci.... Ideje i prijedlozi dobrodosli jos dok je soba prazna |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
VIP Member
|
![]()
Ono sto mogu da primetim je da sto sa racunarom
mozes gurnuti blize donjem(na skici) zidu.Time ces oslabiti signal koji dolazi do gornjeg zida na kojem kazes da su absorberi.Velika debljina absorbera treba da se postavi da bi se umirile niske frekfencije tako da ako imas prostora,zid u koji gledaju zvucnici neka bude sto dalje od istih. Problem sa ovim zidom do kupatila je malo teze resiti. Jedna od varijanti je da napravis drvene okvire(prozore) koje popunis nekim apsorberom,najjednostavnije tervolom i preko toga zategnes neko platno,najbolje mikrofiber srednje gustine.E sad,mozda nije isplativo jer vidim da je zid velike povrsine ali mislim da je to jedno od najboljih resenja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
VIP Member
|
![]()
Uradi ovako kao sto Alen kaze, a za ovaj zid od kupatila mislim da je najbolje da uradis kao sto sam ti vec objasnjavao.
Na zidove postavite-usrafite konstrukciju od letvi ili gredica i to debljine 5 cm ili 8 cm, zavisi koliko je tervol debeo, i posle na to srafite gipsane ploce. To nije velika investicija za zid te velicine (3 ploce maximum), a dobijate odlicu zvucnu izolaciju, gipsana ploca - tervol - zid ![]() Javi sta ste uradili i ako imate jos pitanja ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
VIP Member
|
![]()
Decki, bez brige!!
Evo, danas smo konacno zavrsili s lijepljenjem regenerat spuzve , postavili smo tepih i moj novi stol... i stalke za zvucnike i pustili smo si glazbu.... VAU!!! Koja razlika, nismo mogli vjerovati koliko toga cujemo vise nego ranije.... kako se raspored u mixu bolje osjeti i dozivi... iiizvvrsno... cisto, lijepo.... raj, raj, raj...... ![]() Jedna stvar koja me sad mrvicu brine je sto prva refleksija od zvucnika "udara" u stol (klasican problem), provjerili smo s ogledalom i da.... sto s tim napraviit? ili jednostavno kad mi dode miksercic i ta "neravna" oprema to vise nece biti bitno jer nece ploha biti ravna?! Onaj zid sto sam spominjala ustvari uopce ne radi probleme u zvuku.... samo na udarac, a za to ga necu koristiti ![]() Pazili smo takoder na najbitniju stvar kod nearfeld slusanja, a to je da ja i zvucnici budemo povezani u istostranicnom trokutu. Stvarno sam prezadovoljna!!! Mozda mi mrvicu smeta takva gluhoca.. cudno mi je, kao da su mi se usi zacepile i feeling kad se ude u tu sobu je poput ulaska u neku drugu dimenziju 8) . Imam i ime za svoj studio.... Pogadajte! |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Kada mozemo da ocekujemo slike? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |