|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Nisam znao u koju temu da stavim ovo pitanje al nema veze.....Prostorija je nulovana...uzemljenja nema...?ak ni ku?a iznad nema uzemljenja jer je prastara....neki mi ka?u da uzemljenje ne postoji, da je to zapravo to nulovanje....a meni kao elektrotehni?aru je to sve jako mistificirano......Kako da napravim kvalitetnu struju u prostoriji za snimanje....sve zuji...gitare, poja?ala...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
Morat ces napraviti uzemljenje i jedan od nacina da to napravis je. Recimo kraj kuce iskopas rupu 0,5 m ili 1m dubine i npr. 5m duljine i tu ces poloziti metalnu traku kao za gromobran i na tu metalnu traku ce biti spojena zica koja je spojena do uticnice kao uzemljenje i na to mozes spojiti sve ostale uticnice. (uzemljenje na uticnici je onaj komadic zice koji viri van, ali to znas)
Inace, moze biti opasno da bez uzemljenja koristis opremu jer npr. sto se lako moze dogoditi, da dode struja na zicu od gitare ? puknut ce te jer nema kamo otici. A o brujanju da ne govorimo. Probaj pronaci (npr. na internetu) priblizan proracun na koju se stvarnu dubinu ukapa ovo i kolike debljine i duljine mora biti ta traka, (jer je vazno da bude dovoljno vodljivo!!). Ovo gore je primjer za jednu garazu. Ne znam sad da li se to uopce (i kako se) spaja sa plocom s osiguracima. Ako zelis mozemo se raspitati za detalje kod nekoga tko je to vec radio, pa ti javim. Ovo je bio Filip (moj suprug) iz rukava, da ne mislis da sam izmislila...... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
@ Deki
Za ovaj tvoj slucaj u stanu sa losim uzemljenjem (posto ne mozes da kopas rupe ![]() Primer dajem iz licnog iskustva, posto sam takav zahvat izveo pre par godina u mom radiju dok je bio u eksperimentalnoj fazi, a studio se nalazio u stanu jedne starije zgrade gde je bilo lose uzemljenje. Posle toga je sve preseljeno u nove prostorije ![]() @ File Ne preporucujem ti petljanje sa strujom ako nemas iskustva. Za ovakve situacije je najbolje da se pozove iskusan i strucan majstor kako bi na kraju sve bilo "cakum-pakum" ![]() OPASNO JE AKO SE POMESAJU NULA I UZEMLJENJE !!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Moj vam je savjet da se s tim ne igrate.Ne daj Boze da jako zagrmi i da se tvoje komonente u studiu i ostalim djelovima kuce,prostorije napune ugljenom!!Ja sam brum rjesio tako da sam sa nekih komponenti maknuo tzv uzemljenje.Zapravo sam na jednom kablu skinuo zicu od zemlje i u taj kabal pristekao kompnente koje su pojacavale brum na frekvenciji struje.Kuca nema uzemljenja nego zastitu od strujnog udara sistemom nulovanja.
Kopanje rupe od pola metra nikako!!!!! Trake se ukapaju, i to dvije;jedna nasuprot druge i to u puno vecim duljinama i dubinama!Al opet povedite racuna da ne dojete do Kine.Ne mogu o tome puno al vjerujte da kad bi se tko to rjesavalo,koji bi magarci kod izgradnje temelja neke kuce ukapali trake i razvlacili klasicno uzemljenje!Sve to onda stignu i kasnije! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
a j....a Mislim da ?u probati to rje?iti tako da ?u pitati elektru nek me spoje drito na njihovo uzemljenje(ako uop?e postoji, jer nisu razmi?ljali o tome da ?e netko imati studio kojemu treba kvalitetna struja...nego su razmi?ljali o fri?ideru, rerni, televizoru i ?ta ja znam).
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|