Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-07-2003, 08:05 PM   #1
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Default Demo i Master

Interesuje me koja je razlika i kako se odredjuje razlika izmedju demoa i mastera...kako doci do demoa i koji je put do mastera

Kako radite demo,uopste kako aranzirate,mixujete,preslusavate demo i kako taj demo pretvarate u master

Ukratko ili nadugo kako vam je volja....... 8)
Old 29-07-2003, 12:02 AM   #2
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

E to demo/master pitanje nije bash ni meni najjasnije.
Ja sam stekao utisak da ljudi rade kao neki demo kuci i onda se projekat ali valjda wave nosi u studio dje se josh malo doshminka i dje se najceshce snime vokali i zajedno smiksa u konacni master snimak.

Mislim da se sve to moze uraditi i"doma" uz adekvatnu opremu i znanje.....

http://www.rumski.com
Boskovic is offline   Reply With Quote
Old 29-07-2003, 12:50 PM   #3
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Da da....u pravu si Boskovicu

U stvari zato sam i postavio ovo jer je i meni dugo bilo nejasno zasto i kako i koja je razlika itd itd.
Nekad kad cujem neki tzv.demo pa mi bolje zvuci od mastera(postprodukcije) i onda tek nastaje zbunjivanje :

Ali postoje itekakve razlike....demo kao demo se uvek radi i obradjuje i doradjuje i pregledava i i i i i i i..........
Master je master i kao takav se moze preraditi samo u slucaju vracanja na demo i uraditi jos jedan master iako se to neuobicava jer odraditi 20 razlicitih demoa znaci imati jedan master koji naravno nije demo evo zasto.....

Neki kazu da u masteru moras da budes obazriviji nego u citavom muzickom protokolu od pocetka pa do samog mastera.
TO u principu znaci da master treba da nasminka pesmu i toliko je iskristalise da citava pesma zvuci bas onako kako je najidelanije za slusanje...iskreno mislim da se ta razlika u slusljivosti izmedju demoa i mastera stice vremenom.
Takodje master mora da ima neke standarde koje je vec Sandro naveo...recimo ako stvar ide na album mora da bude priblizno slicno masterovana kao i ostale na tom albumu kako uvo ne bi osetilo velike razlike i to podsvesno...ako ide na radio kao radio mix mora da se stisa za 1-2 db kako bi prolaskom kroz sve one radijske compressore i limitere i ko zna vec kakve gluposti imala sto verniju sliku istinosti...ako ide na plocu mora da se uradi u tom standardu itd itd...
Postoje standardi koji se razlikuju od zemlje do zemlje iako je sve isto u principu brojke ne kazuju tako....

Znaci master kao takav mora da prikaze kvalitet producenta u smislu resavanja kompletnog wavea ili vec bilo kakvog demo snimka..
Zanrovske razlike su takodje standardi koji se moraju skontati i koliko toliko pratiti ne naravno u linearnom smislu nego cisto objektivno..

Eto otprilike receno ako neko ima sta da doda slobodno jer meni ne pada nista na pamet vise 8)
Old 29-07-2003, 05:08 PM   #4
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Nisam odgovorio na ovo pitanje odmah, jer mi je djelovalo pomalo konfuzno, prosto iz razloga, sto njegovo znacenje moze doci kao posljedica razlicitih tumacenja !

Moje misljenje:

Demo: snimak koji nosite u izdavacku kucu, na "slusanje" !

Master: Priprema snimka za proizvodnju, bilo komercijalno, bilo nekomercijalnog tipa! Ukoliko je to slucaj komercijalne pripreme, on se obavlja po standardima izdavacke kuce (oni pripremaju snimak onako kako ga oni zamisljaju)! No ovo se moze izbjeci posebnim ugovorima (bilo usmenim, kao kod nas , bilo pismenim) !

diviner is offline   Reply With Quote
Old 29-07-2003, 08:54 PM   #5
idekius
Mason

idekius's Avatar

Bitno za master je da mora da bude wav fajl, dat.... Audio CD se ne prihvata. Barem sam ja imao takvo iskustvo...
idekius is offline   Reply With Quote
Old 30-07-2003, 12:25 AM   #6
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius
Bitno za master je da mora da bude wav fajl, dat.... Audio CD se ne prihvata. Barem sam ja imao takvo iskustvo...
Normalno...

http://www.rumski.com
Boskovic is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2003, 09:14 PM   #7
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Mislim da cak master mora da bude i u visoj rezoluciji recimo 24bit 96khz ili bilo koja kombinacija
Old 03-08-2003, 09:27 PM   #8
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Pitanje demo/mastera nije pitanje faze ili kvaliteta muzickog zapisa, vec komercijalizacije. Zato se slazem sa Divinerom. Kada upalimo MTV ili Viva, slusamo intervjue sa poznatim muzicarima koji su uradili demo tracks u studiju, koji ce se naci na albumu. Demo je materijal koji nije jos objavljen. On je produkcijski gotov. Master je primerak za kopiranje i nista vise od toga. Master je kvalitetan CD sa pesmama u *.wav ekstenziji, koga kopiramo u Nero-u kao audio CD.
Old 19-11-2003, 11:53 PM   #9
File
Senior Member

evo moje mi?ljenje:
DEMO:snimljeni materijal koji nije gotov. Npr. Demo nosi? ku?i, (daje? ga nekome sa upozorenjem:"ovo je demo, jo? ?emo mi to sredit")....preslu?ava? ga par dana da ti se vec zgadi i onda ide? u studio od toga napraviti MASTER......finalnu verziju svega, ?to se vi?e ne mijenja......i onda taj CD (?to kvalitetniji.....wav) ima? i s njega(mastera) pravi? kopije......ovo je vi?e filozofsko pitanje....
File is offline   Reply With Quote
Old 20-11-2003, 01:50 AM   #10
Jadran
Member

Jadran's Avatar

Da i ja kazem koju.Posto imam tri cd-a iza sebe. Demo je kod nas izgubilo znacenje Demo znaci radni snimak odnosno bolje receno
prikazivanje docaravanje necega kako bi trebalo da bude.Mi smo radili demo snimke i nosili ih u PGP a Kasnije u Diskoton da bi se to preslusalo i odobrila srestva za placanje studia foto slajdova i svih ostalih troskova.E sad je to izgubilo znacenje sad se prvo uradi materijal pa se nosi i nudi diskografskim kucama i jos moras iz svog Djepa da platis da ti ga izdaju kad ovo kazem mislim na nase uslove u ex Yu opcenito.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules