Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-11-2014, 12:26 PM   #31
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Potrebni privatni casovi produkcije

ja sam godinama formirao svoj stav o tome, i prilično sam jako odlučio da nikad ne krijem nijednu svoju tajnu ni nešto što sam provalio sam, koliko god to menjalo stvari. Čvrsto verujem da ako nekom odam svoju tajnu, a on još nije ni krenuo da kopa i grebe rukama da bi skontao nešto u tom pravcu, neće je ni razumeti ni usvojiti kako treba. Drugo, ako je to neko ko je realno spreman to da skonta i prihvati, on će pre ili kasnije to i uspeti, ništa novo pod suncem. JA mogu samo da ispadnem pička i ne pomognem nekom ko stvarno vredi. I obrnuto, mogu da steknem divnog i zahvalnog prijatelja kome sam realno pomogao, a meni to u životu znači. Mirnije spavam.
Pritom, svi ti trikovi, cake i potpisi su ipak samo alati, da bi neko zapravo radio ozbiljno produkciju mora da ima adekvatan način razmišljanja, stanje duha i uma, percepciju i razvijenu estetiku, sa plus ličnim potpisom. Da bi imao šansu da uopšte napravi neko remek delo, ako ga usere da naiđe na jednako kvalitetnog autora i muziku samu po sebi.

Tako da jadno je kriti trikove, dal ja furam paralelnu kompresiju na ovom ili onom, dal mi je decapitator važniji od EQ, kako pravim gain stage mastera da bi imao snagu a ipak koliko toliko udarao, sve je na izvolte. Ili nećete razumeti i primeniti, ako niste već sami pošli u tom pravcu, ili ćete realno usvojiti, smatrati mene boljim čovekom, pa bože moj, daj da nas ima 100 koji to pristojno rade, to je opšte dobro za sve. Pošto se jedino na taj način, ponovo uspostavlja sistem vrednosti, da se zna šta valja, zašta uopšte postoje producenti, a da ne mogu to baš svi sami kući da čačkaju plagaove i piratski softwer i da uštede "neverovatne" pare koliko mi naplaćujemo naš trud, i bogom dan talenat.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2014, 12:29 PM   #32
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ali naravno, neću ići okolo i juriti ljude da im to pričam, mora neko ipak da me pita. Ne do bog da dođe do studija, i vidi na licu mesta kako to funckioniše. A još ako malko pomete, baci đubre, i zapamti moje ketering preferncije, lako će mi prirasti k'srcu A može i na forumu, tu sam. Samo ljudi pitaju druge stvari.
Old 14-11-2014, 01:06 PM   #33
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
A jo? ako malko pomete, baci đubre, i zapamti moje ketering preferncije, lako će mi prirasti k'srcu
Evo ja bih se prijavio, nije mi tesko to oko djubreta (navikla me zena), ali nadam se da, kad je u pitanju ketering, mogu da ocekujem bar neku pljeskavicu i za mene, jer od produkcije nema ni za 'leba.

RM
RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2014, 01:07 PM   #34
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

mator si mi ti A i po tvom predstavljanju Ko je ko na rumskom, znaš i više od mene Svakako si duže u priči.
Old 14-11-2014, 01:28 PM   #35
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

evo ja bih rado da budem higijenicar kod tebe u studiju,gladan sam znanja,ma i viceve cu u breakovima da ti pricham ako treba,a usput mogu i neke cave da dovedem da bude interesantnije..
spartakus is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2014, 01:31 PM   #36
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ha! požuri, još malo pa nestalo, ja u Februaru odlazim iz ovih krajeva. No ima dosta posla do tad. Pošalji podatke o sebi na PM, pa ćemo videti šta je realno.
Old 14-11-2014, 01:32 PM   #37
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

a cave dovedi za ekipu, ja imam dvoje dece, i'm out of tha game
Old 31-12-2014, 06:17 PM   #38
cheiron
Junior Member

Možda je dobro i da se kaže nekoliko konkretnih podataka vezano uz temu, bez dodavanja subjektivnog dojma. Muzika je danas u prelaznom periodu (kao i većina industrija). Za neke je situacija lošija (diskografske kuće) za neke nikad bolja (autori glazbe). Npr broj 1 na Bilboard listi donosi autorima u pravilu izmedju 500 hiljada i par miliona dolara (to je neto, bruto je od 10 do 40% više jer toliko uzme publisher). Top 10 Bilboard hit donosi od 200 do 500 hiljada USD.

Ne kažu bez razloga da je bolje imati jedan medjunarodni hit nego penziju (zapadnu), jer donosi pare djeci i unucima i 70 godina nakon smrti autora. Poznati su slučajevi da hit star 30 godina još uvijek autoru donosi 300-800 hiljada USD godišnje (npr 'American Pie' tema iz filma, Aneka 'Japanese Boy' itd). Zarada je nikad veća zbog povećanog broja formata koji se naplaćuju (mehanička prava, izvođačka, sync, ringtone, filmovi, serije, reklame, Youtube views, karaoke, streaming itd). Broj kanala na kojima se izvodi muzika je višestruko povećan. Toliko čisto tehnički o mogućnostima.

Što se tiče komercijalizacije mislim da se situacija ista kao prije, netko ide svjesno na komercijalni uspjeh a netko se umjetnički izražava pa ne očekuje velike pare. Sve je to normalno.

Ako pretpostavimo da netko želi komercijalni uspjeh, tehnički nikada nije bilo lakše biti opremljen kao najbolji vani. Druga je stvar kao što je netko spomenuo stupanj volje da se to radi profesionalno. Zna se da 'hitmejkeri' tom poslu pristupaju izuzetno predano, po tome se ne razlikuju od uspješnih u drugim profesijama. Npr uobičajeno je da se muzika za potencijalni hit doradjuje barem tjedan dana, a produkcija još tjedan. Malo je hitova jer je malo ljudi koji su spremni da se zaista dobro potrude i nauče potrebno.

Da li se to tiče nas na Balkanu, mislim da se itekako tiče jer smo dio globalno povezane ekonomije. Svaka diskografska kuća prije će uzeti potencijalni hit nekog sa Balkana nego 'prilično dobru' pjesmu iz Amerike ili UK npr. Nema diskriminacije više u tom pogledu.

Što se tiče konkretno učenja npr komercijalne produkcije, subjektivno mislim da tu zaista ima dosta za naučiti, i sve je međusobno povezano i međuzavisno. Tekst, melodija, struktura, aranžman, produkcija, miks. Svako područje zadire u ostala i ako jedno ne štima ništa od uspjeha. Zato je toliko malo uspješnih (tko ne bi volio zaraditi milion dolara), drugi je razlog nedovoljna posvećenost cilju da se postane vrhunski profesionalac.

Da li postoji formula za uspjeh, nažalost ili nasreću postoji (ovisno o stavu). Čak i podpredsjednik ASCAP-a govori o tome da skoro sigurno pogadjaju koje će pjesme biti hitovi na osnovu analize hrpe parametara. Na osnovu toga početkom godine šalju upute za play liste radio stanicama da bi bili čim slušaniji. Sve je komercijalizirano, nekome se to ne svidja a netko će to prihvatiti. To je realnost.

Hvala na pažnji, to su moja saznanja i iskustva do sada. Informacije su provjerene na više mjesta u različitim periodima pa vjerujem da su prilično točne.

Last edited by cheiron; 31-12-2014 at 06:38 PM.
cheiron is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules