Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-11-2014, 11:24 PM   #21
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Potrebni privatni casovi produkcije

Quote:
Originally Posted by Student View Post
Zelim da me neko nauci kako da radim mix kako da obradim vokal itd...
Eto, zato su se tonmajstori tamo " 'vatali za glavu" kad dođu akademci da sviraju... Ja sam tamo proveo skoro deceniju...

Ne, zaista svaka čast za sve, ne konfrontiram se, ?elim da pomognem.

?efe, za ovo NEMA partiture, ne mo?e da se objasni sa "1-2-3 i poof gotov mega mix!"

Pa i sam si violinista, pa i sam zna? da postoje vrlo grube smernice (ne volim reč "pravila") a ostalo mora? SAM! A do toga se MORA doći ve?bom!

Pa sve ima? ovde, evo pitaj konkretno, bar ja ću uvek odgovoriti svakome ko pita za realan problem za koji znam da pomognem. I ne samo ja, već dosta ljudi ovde. Ili daj nekome da se time bavi pa plati....ili ve?baj...!

Ne zameri, ali iznervirao si me (pozitivno), poslaću ti ne?to malo da čita? na PM...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2014, 05:56 AM   #22
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Ako je kolega Hajduk radio onda je ipak malo jasnije, on je jednostavno vise voleo "ostriju" da ne kazem siljatiju estetiku gudaca jer mu je tako bolje lezalo u miksu narodne muzike ( sto je bila njegova specijalnost), nisam cuo pa ne mogu dalje da komentarisem.

Sto se casova tice tu ne mogu nista novo da ti kazem nego da te opet iznerviram .
Nauciti snimati Vokal, ili bilo koji drugi instrument, uopste nije stvar casova vec dana, meseci i godina u studiju radeci non stop - isto kao i vezbanje sviranja instrumenta. To koliko mozes da naucis na nekom kursu je ravno onom sto mozes da pogledas na youtube ili na nekom od blogova nekog producenta...dakle elementarne stvari, a ono sto bi ti zapravo hteo i voleo te niko nece nauciti ni za koje pare jer niko nece da prosipa znanje koje je krvavo stekao godinama rada. Ako si iz NS javi se, mogu te uputiti u neke osnove...ili da te dodatno iznerviram
Old 13-11-2014, 06:38 PM   #23
Byte
Junior Member

[ a ono sto bi ti zapravo hteo i voleo te niko nece nauciti ni za koje pare jer niko nece da prosipa znanje koje je krvavo stekao godinama rada.[/QUOTE]

zivo me zanima da vam je od prvog dana po dolasku na ovaj svet svako naplatio sve sto vas naucio
da li bi ste bili danas ovde i da li bi ste bili toliku pametni

znanje je besplatno i treba ga deliti kao sto su ga i drugi sa vama delili

kakvi ste bre to ljudi
Byte is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2014, 07:44 PM   #24
Student
Member

Ja se bojim da mnogi sa ovog foruma nisu imali pedagogiju, psihologiju, metodiku, didaktiku, pa tako komentarisu.
Postoji profesor pedagog i profesor "smrad" to je onaj sto nece da te nauci jer je on godinama istrazivao.
Partitura nije "puf 1,2,3" mozemo da se prepucavamo koliko hocemo ciji je posao tezi ili zahtevniji.
Ja sam bez dana skole napravio svoj prvi snimak i zvuci... tako kako zvuci (mozda siromasno a mozda i pristojno) a voleo bih da neko uzme violinu i da mi bez dana skole odsvira neki pocetnicki koncertino (sa youtuba)
Molio bih da rasprava ne krene u tom smeru jer je to moj deo gde sam jak. (ali znam da drzim casove i nista ne krijem)
Sto se produkcije tice, zelim da radim sa nekim ko zna da me nauci.
Hvala bokiju i moricu zbog toga sto su se ponudili da mi pomognu. Javicu se na PM.
Student is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2014, 09:11 PM   #25
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Student View Post
Ja se bojim da mnogi sa ovog foruma nisu imali pedagogiju, psihologiju, metodiku, didaktiku, pa tako komentarisu.
Čuj, muzika kao sredstvo izra?avanja postoji hiljadama godina, ono ?to ti naziva? produkcijom nije starije od osamdeset, pa sad ti vidi. Nisi ni prvi ni poslednji koji misli da postoje neke zle čike koje ljubomorno kriju svoja znanja i ne daju mlađariji da napreduje.

Nisi glup, razumej ili nemoj da razume? za?to je nemoguće stvoriti efikasnu metodologiju u oblasti koja je sama po sebi na nivou ?uplje koske i razapetog luka. Eto tako, razmi?ljaj pa uviđaj. Ajd uzdravlje i u to ime ?iveli

Pozdrav,

Vasa
Old 13-11-2014, 09:30 PM   #26
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

U srednjoj muzickoj skoli Stevan Mokranjac u Požarevcu se otvorio pre par godina novi smer, mislim da se zove Dizajn zvuka ili nesto slicno, tako da ako nisi daleko stoji ti i ta varijanta,dal kao vanredno ili sta vec..Ima predmeta kao sto su -midi, audio..

P.S. Pricao sam o tom novom smeru sa direktorom te skole, kaze mi vise od pola ucenika profesor poobarao, kaze klinci blage veze nemaju,a neki uopste nisu ni zainteresovani, cak nisu znali sta su tacno upisali, niti o cemu ce uciti, ali otvorio se "moderni" novi smer, pa hajd svi tamo.
Doslo je takvo vreme..a secam se kada sam ja hteo da upisem smer na FDU-u, taj isti direktor mi je rekao "Drzi se ti klavira i akademije"..a sad otvori novi smer..

Last edited by Nemania; 13-11-2014 at 09:34 PM.
Nemania is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2014, 10:16 PM   #27
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Nemania View Post
Doslo je takvo vreme..a secam se kada sam ja hteo da upisem smer na FDU-u, taj isti direktor mi je rekao "Drzi se ti klavira i akademije"..a sad otvori novi smer..
Pa super, klinci nemaju pojma ?ta su upisali, roditelji imaju jo? manje pojma ali plaćaju... vrte se neke pare. Student srećom neće da upisuje ikakvu ?kolu ili kurs, on bi da ga neko odere 1:1

Pozdrav,

Vasa
Old 13-11-2014, 11:52 PM   #28
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Moritz View Post
niko nece da prosipa znanje koje je krvavo stekao godinama rada.
Apsolutno netačno! Ljudi su u najvećem broju slučajeva spremni nesebično da podele znanje. Ta osobina ljudskih bića je ono ?to je stvorilo civilizaciju. Čak ne mogu da se setim da sam ikada upoznao nekog ko neće da prenese znanje mlađima... U stvari, bio je neki matori harmonika? Pero, samo sam jednom svirao s njim 1987. godine. Pitam ga odakle ide sledeća pesma, a on razvuče onaj meh, pritisne akord i ka?e "odavde". Ali taj Pero je izuzetak. Ljudi nagonski ?ele da nauče druge, da li iz čistog altruizma ili iz prljavog egoizma (kako će? se kurčiti da ne?to zna? ako to praktično i ne poka?e? zadivljenom ?egrtu). Evo čak i ovi na forumu ?to pi?u da treba prvo deset godina motati kablove posle po?alju PM i ponude se da pomognu.
Old 14-11-2014, 08:07 AM   #29
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Vidim da ste se zalepili namoj komentar i da vas je pogodio u dusu . Oni koji me poznaju ( a ima ih) znaju da sam uvek tu za savet i da pomognem...elem, vremenom shvatih da je 10% ljudi kojima sam pomogao (besplatno) zaista i naucilo i cenilo da sto im je dato..ostatak se posrao po tome kao da je opste dobro i da se bere na drvetu, sto se da primetiti iz komentara da u srednjoj skoli klinci upisuju smer a ni samim pojma nemaju sta upisuju niti sta hoce.
Kada se radi o elementarnim znanjima iz produkcije nije problem nikakav da pomognem, mada sve odavno pise na netu ...ali kada se radi o necemu sto sam iskustvom citaj radom i greskama naucio ne zelim da prosipam po ulici kako ko naidje i naravno za dzabe. Ja bih voleo da odem kod Alana Meyersona na kurs za dzabe al nesto nece da moze...sram ga bilo kako sme da naplacuje.
Sve se svodi na to da ako ne cenis sebe nece te niko ceniti...Srbija majka je primer iz udzbenika.
Old 14-11-2014, 09:26 AM   #30
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Evo i ja da se ukuljučim

Ostajem kod svog saveta da počne? da radi? kao ?egrt (u početku kuvač kafe i donosilac bureka ) kod nekog u studiju. Bilo bi dobro da je to producent iz "stare garde", tj .da ima miksetu i hardver. Tako će? naučiti osnove routinga i celokupan analogni workflow. Ta stara garda ponekad nije ispratila savremene digitalne trendove ali ti to i ne treba, jer se mo?e naučiti preko neta. Međutim oni imaju ono najbitnije: znaju da postave zdrav miks! Neka ti taj producent dozvoli, kako vreme prolazi, da ozvuči? bubanj, gitarska pojačala, da postavi? miks itd. Ovo ti je nabolja ?kola.

?to se tiče sujete oko preno?enja znanja, uglavnom se sla?em sa Moricom. Ja ću, recimo, vrlo rado objasniti nekom ?ta je paralelna kompresija ali neću odati način na koji je ja radim jer je to neki moj signature! Kako ja imam svoj signature, tako i ti treba da razvije? svoj jer ako svi budemo radili isto neće biti kvalitativne razlike među nama. Dakle, ok je da ti neko objasni značenje termina ali nije ok tra?iti da ti neko odaje svoj način produciranja pesme jer je to neka vrsta intelektualne svojine. Sve ono na čemu počiva ime nekog velikog producenta je u stvari ono ?to je on razvijao i po čemu je prepoznatljiv, svakako ne ne?to ?to je naučio u SAE. Kao i u ?ivotu, ?kola će te naučiti obrazovanju a iskustvo da bude? svoj.
VladaNS is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules