|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pozdrav svima na ovom fantasticnom forumu. Vec neko vreme razradjujem plan za moj prvi studio koji bih koristio za licne potrebe. Veoma mi je bitan kvalitet zvuka koji cu da dobijem, naravno u skladu sa mojim finansijskim mogucnostima. Dosta sam citao na ovom forumu, pa sam vec napravio neki spisak potrebne tehnike. Ranije sam tezgario, tako da mi je ostalo nesto opreme iz tog perioda i sada gledam kako na najbolji nacin da sve to integrisem u studio. Sada ne znam sta mi je pametno ciniti sa mojom miksetom Dynacord PowerMate 600/2. Isprva sam razmisljao ovako:
1. Potrebna mi je muzicka kartica sa manje audio ulaza jer za pocetak ne planiram da snimam vise instrumenata / vokala istovremeno, a ako i zatreba tako nesto tu mi je mikseta sa 8 kanala. 2. Preamp mi nije potreban jer mogu signal da vodim preko miksete sa pojacalom. Sada razmisljam da miksetu izbacim iz igre jer ipak su to miksete napravljene za tezgarenje a ne za studio, ali ipak voleo bih prvo da cujem i vase misljenje i sugestije, jer meni je ovo tek prvi studio ![]() Last edited by zoranzlatkovic; 07-02-2014 at 04:19 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
A koje bi kutije koristio nakačene na miksetu/amp?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
Zaobiđi taj mikser ako ikako mo?e?.
Ako vi?e ne tezgari? prodaj ga (uvijek je na cijeni) i kupi neki interfejs koji u sebi ima sve ?to je tebi potrebno.
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Ne znam kolika su ti ocekivanja i ambicije,ako nisu velika onda mozes da potrazis na primer Emu 1212M kartu,ima ih po oglasima za manje od 100 eura...U tom niskom cenovnom rangu Emu karte su otprilike best bay,imaju nisku latenciju i dobre konvertere. Cak mi se cini da i dynakord sam ima opciju da radi kao audio interface,kada se poveze preko USB-a sa kompjuterom...Ali nemoj u svakom slucaju da ocekujes da ces sa njim moci da dobijes posebno kvalitetan snimak....dynakord je popularan kod nas uglavnom iz nekih prakticnih razloga,i sto su ljudi navikli na njega
![]() Ako su ti ocekivanja i ambicije veci,i zelis da pravis neke ozbiljnije snimke,i ja bih ti predlozio da prodas tog dynakorda i uzmes za te pare neki ozbiljan audio interface,na primer RME bebyface,koji je stvarno vrh interfejs i ja mislim best bay u toj klasi...Ima ODLICNE konvertere. Takodje na Rme babyface imas 2 preampa,koji su pristojnog kvaliteta,sigurno dosta bolji nego preampi na dynakordu...Pozz,srecno. Last edited by Dragan88; 07-02-2014 at 11:47 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Pro Member
|
![]()
Poslu?aj Tikija za miksetu i interfejs - obavezno.
Quote:
Ovo 'za lične potrebe' mo?e značiti mnogo ?ta : za demoe, za remikse, za komponovanje, aran?iranje, za miksanje, ... , ... , sve ovo po malo i zajedno. Da li taj studio treba biti pravi studio, ili je to kućni studio u tvojoj radnoj sobi ili nekom sličnom prostoru? Da li si do sada uop?te koristio neki od softvera tipa digital audio workstation - DAW? Kakav ima? kompjuter? Ako je ovo tvoj početak, da prođe? bez ikakvih komplikacija koje mo?e? napraviti sebi, ja ti preporučujem da kupi? jednu od PreSonus eksternih kartica (USB). Uz nju će? dobiti i daw tipa Artist, sa mno?tvom upotrebljivih plaginova. Kartica ima vrlo dobre konvertere. Od tvojih planova zavisi da li će? kupiti osnovnu karticu = po 2 ulaza, izlaza, midija i izlaz za slu?alice, ili neku napredniju verziju. One imaju i fantom 48 V napajanje. A pitanje preampa i ostalih hardvera, će? rije?iti kasnije, kada ovo savlada? i bude? znao ?ta hoće? dalje. Eto ; ![]() Last edited by alfom; 08-02-2014 at 06:42 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
Hvala svima na odgovorima i preporukama. Sto se tice muzicke kartice koju cu da uzmem, najpre sam razmisljao o E-MU 0404 USB, ali sada posle preporuke od @alfom gledam izgleda i ova Presonus AudioBox 22VSL nije losa za te pare (uz to, nigde po muzickim prodavnicama nisam naisao na e-mu 0404 usb, dok ovu drugu imaju svi u ponudi).
Sto se tice kompjutera, radi se o: Intel Pentium G2020, 2.9GHz, dual core, 4GB DDR3 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Zorane, ja sam imao godinama 1212m. Sada imam ba? ovu PreSonus 22VSL i ni?ta ne fali. Za rad kod kuće to je sasvim dovoljno. Samo, kada ju kupi?, postavi nove drajvere. Skini ih besplatno sa njihove stranice.
Računar je O.K. za početak. Vodi računa da, ako si odredio taj comp za ovu namjenu, zaboravi? na sve drugo ?to si radio u njemu. Formatiziraj, osvje?i disk, postavi novi sistem i onda samo ono ?to treba za ovaj posao. Nisi odgovorio ?ta će? sa monitoringom? Dynacorda zaboravi, kao i tezga kutije. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Definitivno Dinakordu tu nije mesto.
Komp je nov, tek kupljen, prazan i ceka ostale komponente za studio ![]() Buduci da tezgaroska mikseta i kutije ispadaju iz igre, monitori ce biti aktivni, mozda M-Audio Studiophile AV40. Hvala jos jednom na pomoci i sugestijama, mnogo mi to znaci. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
Izvinjavam se ako sam izabrao pogresno mesto za moje pitanje ali posto je vezano za dynacord miksetu nadam se da nece biti problema. Naime imam Dynacord Powermate 3 1600 i buni me samo jedna stvar. Do sada sam iskljucivo kutije vezivao na spikone na zadnjoj strani miksete ali sam video da neko koristi i MASTER A sekciju. Potrebno mi je samo pojasnjenje oko toga za sta bi mogao da koristim master a sekciju i da li je moguce koristiti i spikone i master a out u isto vreme. Takodje me interesuje za sta sluzi INPUT POWER AMP.
Tacnije, ja povezem jedan bas bin i dvosistemsku kutiju na levu i isto to na desnu stranu na spikone pozadi. Master B koristim tako sto vezem pojacalo pa na njega opet jos 4 kutije. Takodje imam i pojacalo za razdvajanje za 9 pojacala koje mogu da vezem na Master B. Isto radim i sa Monitor Out, vezujem 4 monitora u dve grupe preko drugog pojacala. Dakle, cemu sluzi MASTER A i cemu sluzi AMP input. Hvala unapred! slike: http://www.google.rs/imgres?imgurl=h...tart=0&ndsp=15 http://www.google.rs/imgres?imgurl=h...tart=0&ndsp=15 |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Mikseta za kucni studio do cca 1000 eura | relis | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 37 | 26-06-2013 06:34 AM |
Dynacord DRP 15 | Bybass | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 12 | 10-02-2009 07:21 PM |