Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-09-2014, 04:40 PM   #1
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Default gde da kupim reflexion filter???

Ima li negde u srbiji da se kupi reflexion filter (vocalbooth)
za neke normalne pare kao sto ga ima i na tomanu..60-ak evra.
Treba mi kao sa tomana micscreen Le koji je 59e..
Zvao sam artist i mitros oni imaju samo Se koji su od 150e pa navise..
I neki koji je samo sundjer bez metalnog rama...
Nemania is offline   Reply With Quote
Old 16-09-2014, 07:19 AM   #2
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Default Re: gde da kupim reflexion filter???

Ne znam koliko imas iskustva u radu sa tim malim panelima, ali ja sam protiv upotrebe istih, pogotovo ako ti prostorija zvoni (nije uopste akusticki tretirana), pa te primorava da se sto vise priblizis mikrofonu, da bi bio u toj "zoni" koju pokriva panel. Iz iskustva pricam jer saradjujem sa niz voice-over artista koji umesto vocal booth-a imaju ta resenja. Gotovo svima su snimci "distorzirani" u izvesnoj meri, jednostavno snimaju preblizu mikrofona. Svi koriste osetljive kondenzarce koji ne podnose bas veliki spl. U radu sa tim panelima treba biti extra oprezan
Znam da nije to bilo pitanje, al jbg.
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 16-09-2014, 09:58 AM   #3
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Ma treba mi vise zbog estetike, zbog klijenata. Soba jeste akusticki tretirana. Iz tog razloga mi se ne bacaju pare na neki skupi se electronic i sl.. Ako neko mozda ima neki na prodaju neka pise u inbox..tima thomann micscreen /le
Nemania is offline   Reply With Quote
Old 16-09-2014, 10:16 AM   #4
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Svi koriste osetljive kondenzarce koji ne podnose bas veliki spl.
Koje kondenzarce?

Mislim da znam da izbegavam...

Pošto recimo AT2020 "trpi" 144db...! U87 - 127db... 4033 ide do 155db... Rode Nt1 do 137db...C414 oko 140db...a dinmički uglavnom do oko 100db...SM58 oko 95db itd...jedini izuzetak je D112 koji stvarno trpi čuda...ali i "puca" najlakše...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 16-09-2014, 01:21 PM   #5
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
Koje kondenzarce?

Mislim da znam da izbegavam...

Pošto recimo AT2020 "trpi" 144db...! U87 - 127db... 4033 ide do 155db... Rode Nt1 do 137db...C414 oko 140db...a dinmički uglavnom do oko 100db...SM58 oko 95db itd...jedini izuzetak je D112 koji stvarno trpi čuda...ali i "puca" najlakše...
Ovaj lik koji je najkriticniji, i s kojim bas imam problema koristi Blue Yeti mikrofon.
To sto su napisali u specifikaciji da trpi toliko i onoliko db ne govori bas mnogo o mikrofonu. Da li je ta vrednost ona na kojoj mikrofon "zalepi", ili na kojoj je odredjena (neupotrbljiva ili tolerantna) distorzija harmonika prisutna il..? i koji je prag kada krece distorzija? A naravno, nije samo to u pitanju. Drugi problem je proximity efekt koji dobijas sa close upom. Sve je to ok, nekom treba ovo ili ono, ali treba biti svestan tih stvari i znati sta ti kad radi poso.
Moja firma recimo skupo placa te Voice-over talente koji snimaju potreban text i za te pare necu da mi snima sa kojekakvim panelchicima vec zelim pravi snimak, koji podrazumeva niz stvari koje se drugacije rade nego onda kad se snima u "gostinjskim sobama"... Zato sam protiv upotrebe istih, nista vise

edit: evo ga, to je ovaj.. Ovi demo snimci sto se cuju su jos i dobri, iako i oni nisu najsretniji..

http://www.voices.com/people/DRVoices

Last edited by silicon science; 16-09-2014 at 01:45 PM.
Old 16-09-2014, 01:25 PM   #6
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:

Malo me zbunjuje ovo što si napisao za dinamičke mikrofone Dinamički mikrofoni po pravilu mogu da podnesu više zvučnog pritiska nego kondenzatorski. Evo i malog članka, baš na primeru SM58:

http://shure.custhelp.com/app/answer...VXJQekd4Mm0%3D

Dakle
SM58: 160dB SPL @1KHZ
AT4033 (bez pad-a): 145dB SPL @1KHZ

Nije važno za ovu diskusiju, nego da ne bismo zbunjivali ljude.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 16-09-2014 at 01:31 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 16-09-2014, 02:09 PM   #7
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ne znam za to pravilo. Ja znam ono drugo pravilo, upravo obrnuto.

Ovo je podatak same fabrike za SM58-icu... 94db na 1 khz.
http://cdn.shure.com/specification_s..._specsheet.pdf

No treba imati na umu da kod ovih mikrofona postoje izražene varijacije od komada do komada.

No, usrasmo temu, ali da probam da se vratim nekako na istu, moguće da distorzija koju silicone pominje dolazi iz preampa ili samog usnimka i slično.

Ono što sam ja primetio u korišćenju Rfl. filtera je da izuzetno važna pozicija mikrofona, odnosno da pomeranje (bar kod ovog ovalnog SEE modela) "dublje" ili više ka "spolja" pa i za maltene milimetar, značajno utiče na zvuk u smislu verovatno faznih pomeraja, ali se manifestuju promenom prezentnosti i ekvalizacije...

Da sprava radi - radi! Da li bih dao 150-200€ za to - sumnjam...teško.

SMpro je imao neka jeftinija rešenja, Proel verovatno isto, ali nije ostavljen neki utisak. Radi lošije od SEE.

Uh...ne znam...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 16-09-2014, 02:20 PM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Ne znam za to pravilo. Ja znam ono drugo pravilo, upravo obrnuto.

Ovo je podatak same fabrike za SM58-icu... 94db na 1 khz.
http://cdn.shure.com/specification_s..._specsheet.pdf
To su babe i žabe. 94dB @1KHz je standardna referenca za osetljivost mikrofona. Evo i objašnjenja sa AT sajta:

http://eu.audio-technica.com/en/reso...ensitivity.pdf

Pozdrav,

Vasa

P.S. Vaistinu usrasmo temu. Mada, sudeći po onome zbog čega je Nemania postavio pitanje tema bi trebalo da se nalazi u podsekciji Estetika studija.

Last edited by awacs; 16-09-2014 at 02:26 PM. Reason: P.S.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 16-09-2014, 03:11 PM   #9
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
No, usrasmo temu, ali da probam da se vratim nekako na istu, moguće da distorzija koju silicone pominje dolazi iz preampa ili samog usnimka i slično.
Cak i u tom slucaju, opet je to uzrokovano upotrebom panela, koji te primorava na close-up Meni je problem sam koncept koriscenja tih polu-resenja... Problem je sto jako mali broj ljudi ima kontrolu sopstvene dinamike glasa. Neki profi glumac ili pevach ce i uz panel uraditi vrhunski snimak.
Al ajd sad, uz RX3 sve se resi pa cak i heavy klipovanja kad sve ode u crveno (i majk i preamp)...

Last edited by silicon science; 16-09-2014 at 03:16 PM.
Old 16-09-2014, 03:43 PM   #10
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Cak i u tom slucaju, opet je to uzrokovano upotrebom panela, koji te primorava na close-up Meni je problem sam koncept koriscenja tih polu-resenja...
Naravno da te tera da priđe? bli?e mikrofonu, zato ?to reflexion filter između ostalog menja usmerenost mikrofona, pa samim tim refleksije sobe koje dolaze iza izvođačevih leđa postaju jo? primetnije. Mislim, sa kardioidnim mikrofonima je i inače veći problem tih refleksija iza izvođača nego onih ispred njega, ali kanda malo ko razmi?lja o tome.

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules