Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-02-2014, 06:22 PM   #1
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Default Snare, isticanje dijela udarca

http://www.rumski.com/forum/showthre...t=45622&page=3

Evo, ovaj dio teksta :

Jedan od miksad?ija napisa ovo :

"I send the snare and use a transpose plug in, in the same way you can use, chorus, distorsion, delays and so on. The reason I used the transpose snare is for to get some nice bottom end that I missed in the original, the mostly you hear is the original snare. This technique is commonly used by mix engineers".

Dakle, čovjek je poslao signal dobo?a kroz plagin za transponovanje. Na ovaj način je (kako ka?e) istakao zavr?ni dio udarca (za kojeg tvrdi da je lijep dio zvuka), koji se (opet, kako ka?e) u originalnom snimku udarca ne čuje dovoljno. Na dalje, ka?e da je ovo tehnika koju koriste mnogi miksad?ije.

Vrijedna uputa ili nije vrijedna uputa ?!? Komentari please.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 23-02-2014, 06:33 PM   #2
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Snare, isticanje dijela udarca

pa ono, nije da ne može da upali Jako je važno slagati notu kojom odzvanja doboš kako sa pesmom, tako i sa eventualno dodatim triger semplovima. A ja jesam više puta pokušavao, a nekoliko puta i uspeo da spuštanjem štima veštački dobijem promenu karaktera i teksture kako doboša tako i tomova i kicka. Ali ponavljam, neretko je put u pakao, i pun je zamki.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 23-02-2014, 06:48 PM   #3
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Arthure & ostali :
tip je iskopirao trak doboša ; jedan je ostavio i nešto na njemu mrljao kao čišćenje, malo eq i sl. ; onaj drugi je praktično pičovao i zadržao rep. Komplikacija ?!! Kao kod paralelne kompresije ima i paralelni eq ; samo obrnutim redom : iskopresuješ paralelu da izvučeš tu tanjež, pa obrežeš lijepo eqom šta ti treba, onda iskombinuješ sa originalnom trakom i eto. Možda griješim? Ja sam tako uradio olako, i dobro budu i kik i snare.
Mene je više ponukalo da ovo objavim to što je rekao da je ono što je uradio haman standardni postupak u nekim slučajevima. Pa, eto...
Sad, ja nisam inženjer-tonac.
Old 23-02-2014, 11:28 PM   #4
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Pazi, ne znam ?ta ti je ?udno... Mnogo dana?njih rok pesama sa "prirodnim" bubnjem ima vi?e layer-a dobo?a. Ima? npr glavni dobo? i onda, jo? jedan za udarac, jo? jedan za masu, itd itd. Ti drugi dobo?i mogu biti ovako ili onako procesovani, pitchovani, a ?ak ne moraju biti ni dobo?i ve? neki drugi elemenat bubnja. Nisam video da se ljudi mnogo bave time da "?timuju" osnovni dobo?, po?to jel, pretpostavlja se da je uglavnom neko snimio odre?eni dobo? sa namerom da on zvu?i ba? tako. Ali mo?e i to.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2014, 11:26 AM   #5
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

Ja sam postigao dobre rezultate koristeci sum za top a na botom distorzija.naravno taj shum sam kvasio revbom(pisanje automatizacije)..postoji mnogo varijanti za postizanje dobrog snimka dobosha..
spartakus is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2014, 11:40 AM   #6
mikron
Member

Ja sam provalio fazon da kad obrnem faze mnogo bolje zvuci.
mikron is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2014, 05:55 PM   #7
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

@ mikron :

Od čega obrne? faze?
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules