Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-12-2013, 08:09 AM   #91
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Default Re: Gasi se Jelen top 10 lista...

Dušane, naša rock scena je sada slaba, taman kao što je bila šezdesetih godina, kad je to tek počinjalo. Tada je ključna stvar bila da se pojavi JEDAN bend izuzetnog kvaliteta, PRETENCIOZAN, da napravi nešto što neće izgubiti na svežini ni posle pedeset godina, nešto što kilometrima odskače od svega drugog. Jedan takav bend se i pojavio, to su bili Indexi. Danas je situacija teška, ali ni njima u to vreme nije bila lako. Treba biti izuzetno strog prema sebi, imati isti onaj kriterijum koji je doveo do stvaranja aranžmana i izvođenja pesama kao što su "Da sam ja netko", "Jutro će promijeniti sve", "Sanjam", itd. Odjaviti se sa foruma i ne pojavljivati se ponovo dok ne budem imao da pokažem nešto tog kvaliteta.
Old 12-12-2013, 10:11 AM   #92
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Ja sam ovde jedino rešio da progovorim kad sam video koliko se ljudi naslađuje i koristi priliku da iskaže direktan i otvoren internet hejt (po meni, najneljudskiji oblik istog, nije čak ni u lice) protiv jedne nesrećne tvorevine, koja takav tretman, po meni, sigurno nije zaslužila. Hejt i naslađivanje po meni ide samo kad stvarno nekom zlom komšiji koji ti se majke mile najebao godinama unazad, i protiv kojeg nisi mogao ništa, realno crkne bar krava.
Vidiš tu su nam verovatno različite polazne tačke. Moj je utisak da se ovde već decenijama gaji taj nakaradni "mnogo smo urbani", dekadentni rok kod koga je forma tu a fali sadržaj. Jelen top deset sa svojim konceptom i uređeivačkom politikom mi je još jedan u nizu takvih momenata. Razlog zašto sam i napisao onaj post na fejsu je što sam imao utisak da NIKO ne želi da priča protiv te emisije ako ima i trunku nade da će mu to ugroziti karijeru. Privatno, na desetine ljudi mi je polivalo govnima Jelen Top 10, osim ako nisu redovni gosti tamo, a onda kad je pukla emisija (i to da se razumemo zbog objektivnih, surovo kapitalističkih razloga a ne zato što neko želi da uništi rok muziku ili šta već provejava u žalopojkama) svi udarili po violinama, kao, joooj propade nam scena. Dakle ne raduje se niko što je komšiji crkla krava. Mene samo boli što bih voleo da postoji emisija koja je do jaja. I to nije rocket science da se napravi. Ali ne može jer kako ja to vidim, ne mogu da se uspostave normalni kriterijumi ako niko ne sme da kaže istinu: "Ljudi, sranje je bila emisija zbog toga toga i toga i zato nije bila gledana". Kraj priče. Ja sam ZA to da postoji takva emisija, ali da valja pa da samim tim bude korisna za rok scenu.

Quote:
Istini za volju, to mi možda ipak daje i jednu dozu objektivnosti koju ti, niti drugi autori, uopšte tehnički gledano, možete da imate. Nikad ne možete biti do kraja ravnodušni i objektivni prema sebi i svom delu, i mislim da je to deo razloga zašto je vaskolika muzička industrija izmislila producente, da vama i publici pomognu sa time. Ili bar izdavačkim kućama koje od svega toga zarađuju, u ono vreme. Stvarno mislim da svako ko ima potrebu i gram talenta i volje da na njemu radi, treba da svira, ili bar da pokušava. Mislim da to svet čini lepšim mestom ,samo po sebi.
Pazi, pričao sam o tome da emisija nije valjala, kao i ideologija i uređivačka politika iza nje. Neće učiniti Goribor lošim bendom to što je bio ideološki podoban za takvu emisiju, lupam. Ali tu su se motali i bendovi sa vrlo diskutabilnim artističkim sadržajem. Ja mislim da to zapravo, kao neko ko nema problem da šljaka i najodvratniji narodnjak za kintu, prilično objektivno gledam. Kad čujem pesmu i jasno mi je da, ako bi dekonstruisao tih par forica u aranžmanu, zapravo iza aranžmana nema pesme, već aranžman i fora čine pesmu. Čujem da tekst ništa ne govori, da je pevanje recitatorsko jer zapravo ne umeju bolje, da je svirka minimalizam jer ne znaju bolje, dakle, da aranžman i stil sakrivaju neznanje i nedostatak talenta. Ono što mi onda vređa zdrav razum je da neko forsira takve bendove samo zato što su mu dobri iz nekih pogrešnih razloga, a da ispada da je narod kriv i glup što neće da proguta emisiju u kojem je dobar deo sadržaja takav. Isto i u vezi sa tom emisijom. Emisija je objektivno bila loše odrađena kad je uporediš sa nekim emisijama koje bi trebalo da joj budu uzor. Ono u vezi čega jedino imam dozu subjektivnog je što mi ide na ganglije ta iracionalna mržnja prema čvršćoj muzici kod određenih ljudi u medijima ovde, koja je u Jelen Top 10 svoj najbizarniji trenutak imala kad je u jednoj emisiji voditelj glumio sirotinjskog Axl Rose-a sa maramom i pričao o koncertu Guns-a u emisiji u kojoj takav bend nikad ne bi mogao da se pojavi. Ali na kraju krajeva i to je uređivačko pravo onih koji rade emisiju - samo onda treba opet reći da emisija ne predstavlja ovdašnju rok scenu, već samo jedan njen segment.

Quote:
"Čuj, možda bi bilo bolje za muzičku scenu da nisu "pogurali" sve te koje su pogurali (ako im već nisu lansirali karijere u orbitu)."

Uopšte ne kontam. Ne kažem da nije tako, samo uopšte mi nije jasno na koji način to stoji.
Pa pazi, ako ja tebi dam sto evra, nisam dao nekom drugom, zar ne. Postoji određen vremenski prostor u toj emisiji. Neki drugi bendovi bi imali objektivne koristi od toga što bi im se dao prostor, a dobar deo bendova je visio u tom Jelen Top-u i nikad neće imati ništa od toga jer nemaju objektivan kvaliteti i kapacitet da budu prihvaćeni. Drugo, muzička scena i njena vitalnost postaju kolateralna šteta. Konačno, to je momenat čistog marketinga. Da se recimo radi o nekom biznisu, da nas dvojca imamo firmu koja se zove "rok scena" i proizvodimo 100 različitih artikala. A onda platimo tv reklamu za 10 od njih. I sad, ispostavi se da od tih 10 ljudi zapravo kupuju samo dva a ostale izbegavaju u širokom luku. Ispadne da više gubimo na reklamu, nego što zarađujemo od ta dva artikla. Da li su ljudi krivi? Ili to znači da smo imali jezivo lošu procenu šta narod voli? Da smo uboli 8 od deset, onda bi možda kupci došli do zaključka da je ceo naš brend interesantan pa bi probali i neke proizvode koje ne reklamiramo jer je naše ime na njima - počeli bi da nas poistovećuju sa kvalitetom. Sad to samo prenesi na emisiju. Po meni, emisija je napravila čak i štetu. Stvorila je osećaj kod dela ljudi da imamo praznu dosadnu, kvazi alternativnu rok scenu koja nema ništa da kaže i u kojoj egzistira a da je slušljivo, samo par matorih imena. To su komentari koje često čitam, kao i komentari koje sam čuo od onih koji na primer ne sede na netu pa čitaju neke portale već sude na osnovu TV-a, malo matoriji ljudi na primer. Konačno sve što ne doprinosi - unazađuje.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2013, 10:37 AM   #93
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Rokenrol? Bunt? Pobuna? Meni su to ideolo?ke odrednice nečega ?to je u jednom periodu istorije muzičke industrije dobro prodavalo ploče. Da me ne shvati? pogre?no, ne ka?em da su svi rokeri pičke i da samo kenjaju i foliraju, ali odavno nemam mi?ljenje da mo?e? rokenrolom promeniti svet, ili bar dru?tveno-ekonomsku situaciju, i da je ta priča prilično prazna. I čini mi se da je to i ostatak sveta odavno skontao, te su se i te ploče prestale prodavati, i raja to vi?e ni ne tra?i. Meni su generalno opasne ideolo?ke vode, u kojima nema mnogo razuma, samo emocija i subjektivnosti. Mislim, dohvatimo se samo tih grupacija koje su kroz istoriju "?ivele" sve to, od hipika do pankera. Svet nikad nije bio gore mesto, vladaju teorije zavere, čini mi se ciljano napravljene da se ljudi dr?e u konstantoj paranoji i time daju jo? malo vremena onima na vrhu piramide, za koje mi se takođe čini da već du?e vreme nemaj AMA BA? NI NASLABIJU PREDSTAVU o tome ?ta uop?te ?ele, i kuda da vode.
Mo?da deo rok muzike u nekim periodima crpi energiju iz tinejd?erskog suvi?ka hormona ili iz besa prema kruto struktuiranom dru?tvu. Ali osnovna ideja rok muzike po meni, (a zapravo svake kvalitetne muzike, samo rok ima formu koja to nagla?ava) je delanje iz integriteta. U tom smislu rok, pop punk ili ?ta već jesu i ?anrovske, stilske odrednice, ali postavlja se pitanje da li je neki bend zaista pravi rok bend ako je muzika isuvi?e promi?ljena i usmerena na postizanje uspeha. Dakle bitno je usmerenje i pozadina. Ako osoba dela iz integriteta, ona na primer mo?e, jer zaista voli pop muziku, uraditi najiskreniji, čist, kvalitetan pop album. Jer je to ono ?to ta osoba jeste. Ali ako norve?ki black metal bend radi pod pritiskom kako će njegovi fanovi reagovati ako malo promene stil muzike i stalno povlači poteze koje treba da ih predstave kako su stra?no zajebani, pale krstove i crkve a privatno se vi?e ne osećaju ba? tako, onda se postavlja pitanje integriteta tih ljudi. Dakle spolja zajebanije ne znači i automatski bolje, jel. (To je npr razlog za?to ja vi?e stvarno ne varim Metaliku) U ovoj na?oj malenoj dr?avi i na bednoj sceni, je dodatno te?e imati ispravljenu kičmu i raditi bezuslovno ono ?to voli?, onako kako voli? i ne kalkulisati. Za mene je tako duh rok muzike biti istinit prema sebi i prema drugima kroz muziku i na rečima, raditi kako oseća? i podr?ati one koji to isto rade. To je neka zajednička nit koja je postojala kod svih velikih imena rok muzike. To je muzika koja je bila to ?to jeste. Bunt i fak ju stav tu imaju smisla samo ako si do?ao u sukob sa nečim pa je reći "neću" posledica toga da odbija? raditi ono ?to ne ?eli?.

?to se tiče raje, naravno da raja ne razume, ali oni su konzumenti, oni nemaju breme onog koji stvara. Ne zna raja ni za?to je neki slikar dobar, ni za?to je neki vajar baja. Ali tako se vraćamo na već pomenutu, uga?enu emisiju. Posao kvalitetnih medija i novinara je tu da promovi?u taj integritet i kvalitet, da ne budu samo ispostava finansijskih interesa ili poligon za masturbaciju lo?ih muzikanata koji su postali rok kritičari, već da na neki način objasne, poka?u, predstave ljudima kvalitet. Jelen top deset to nije radio, zapravo je gu?io kvalitet na račun toga da je ne?to "kul". Ba? zato ?to raja ne zna ?ta je dobro, potrebni su kvalitetni ljudi između umetnika i publike. To ti je kao kad čita? film review David Ebert-a. Mo?da ne moramo imati apsolutno isti filmski ukus, ali kad bi on rekao da je film dobar on je nesumnjivo dobar. I kad bi rekao da je lo?, sigurno je tako. Nije to nemoguće, postoje neki objektivni parametri. Ne ka?em da je lako biti objektivan i otvoren, ali ako to neko nije u stanju, onda ne treba ni da ima ambicije da pravi emisiju ili bar ne treba da la?no predstavlja svoj rad kao "borbu za rok scenu".
Old 12-12-2013, 10:38 AM   #94
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Du?ane, na?a rock scena je sada slaba, taman kao ?to je bila ?ezdesetih godina, kad je to tek počinjalo. Tada je ključna stvar bila da se pojavi JEDAN bend izuzetnog kvaliteta, PRETENCIOZAN, da napravi ne?to ?to neće izgubiti na sve?ini ni posle pedeset godina, ne?to ?to kilometrima odskače od svega drugog. Jedan takav bend se i pojavio, to su bili Indexi. Danas je situacija te?ka, ali ni njima u to vreme nije bila lako. Treba biti izuzetno strog prema sebi, imati isti onaj kriterijum koji je doveo do stvaranja aran?mana i izvođenja pesama kao ?to su "Da sam ja netko", "Jutro će promijeniti sve", "Sanjam", itd. Odjaviti se sa foruma i ne pojavljivati se ponovo dok ne budem imao da poka?em ne?to tog kvaliteta.
Indexi su najpotcenjeniji bend ikad, bar takav utisak dobijam. Mislim da gomila ljudi danas ne kapira KOLIKO je taj bend bio do jaja, naročito u kontekstu onog vremena i okolnosti.
Old 13-12-2013, 12:00 AM   #95
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Samo da vam skrenem pa?nju na "Kukovo leto", novi album "D?a ili Bu". Jako dobar!
Old 13-12-2013, 05:38 AM   #96
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Auuuuu!
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 13-12-2013, 02:26 PM   #97
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S View Post
Zato što, na primer, si ti Vaso imao sa bendom hitove koji su pominjali grupu pedera, voljenje seksa, da boli kita i ostalo, pa se niste bojali da li će to nekome smetati za emitovanje, da li će neko zabraniti pesmu, da li ćete ostati neuspešni jer to nije po volji nekom uredniku. A pre neki dan načujem kako neke mlađe navodno rokerske, nadrkane bezobrazne perpektivne kolege elaboriraju da li bi trebalo da smanje psovke u novim pesmama da bi se više vrteli na radiju i u medijima. Tuga, brate.
Ma bolelo nas je uvo da li će neko zabraniti emitovanje, a na kraju se ispostavilo da niko ni nije imao ništa protiv, osim naravno Studija B i B92, koji pak nikada nisu emitovali nijedan takt tog benda (mada iz potpuno drugačijih razloga). Autocenzura je mnogo glupa stvar, a pritom obično i potpuno nepotrebna.

Pre neke grupne svirke 1996. u Banja Luci nam organizator rekao kako ne bi valjalo da sviramo pesmu Brate Murate, jer kao ne može da nam garantuje bezbednost. Mi mu rekli da se opusti, pošto publika sigurno neće njega gađati konzervama, nego nas. Naravno da niko nikoga nije gađao.

Onaj „integritet” koji pominješ je ključna reč. Ako radiš kako misliš da treba, čak i ako ispadne kako ne treba — bar si isterao ono što si hteo. Kad u startu kreneš sa umiljavanjem i štrojiš samog sebe, a stvari se završe bez očekivanog rezultata — jebiga, duplo golo — nezadovoljna publika, nezadovoljan ti... ko popišan cvet.

Sve se svodi na to da li se tebi iskreno sviđa muzika koju si stvorio. Mislim, ISKRENO. Ono: šta bi ISKRENO pomislio da čuješ istu takvu TUĐU pesmu na radiju. Mislim da je u bilo kom stvaralaštvu važno i korisno imati nekakvu zamišljenu CCTV kameru koja te posmatra iz ugla sobe. Ne radi autocenzure, naprotiv, nego radi samospoznaje.

Na kraju, čudno mi je da ne kapiraš da Arturovi i tvoji stavovi uopšte nisu suprotstavljeni. Samo se ponašate u skladu sa onom oveštalom metaforom o optimisti, pesimisti i dopola punoj/praznoj čaši. Ali to su emotivna stanja, na razumskom nivou obojica pričate isto.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 13-12-2013 at 02:28 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 13-12-2013, 04:00 PM   #98
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Razmenili smo par poruka na fejsu on i ja, nije to frka, sve ok. On priča o jednoj strani novčića ja o drugoj, a svaki novčić ima dve strane, takva mu priroda
Old 13-12-2013, 04:08 PM   #99
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S View Post
Razmenili smo par poruka na fejsu on i ja, nije to frka, sve ok. On priča o jednoj strani novčića ja o drugoj, a svaki novčić ima dve strane, takva mu priroda
Ja nisam ni video nikakvu frku, nego si ti u jednom trenutku rekao da, ako je on u pravu, onda tvoj prvi post nema smisla. A on je u pravu, i to što ti pišeš ima smisla.

Pozdrav,

Vasa
Old 13-12-2013, 07:33 PM   #100
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Pa verovatno se nećemo slo?iti u jednom aspektu a to je da li je bolje imati kakvu - takvu emisiju, ili ?to ja mislim - da je bolje nemati je uop?te. Od tog stava zavisi i percepcija da li je nestanak te emisije gubitak ili nije.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules